Helena Kubicek Boye arbetar redan med sin andra bok om psykologen Anna Varga.
Helena Kubicek Boye, författare till Innan snön föll.

”Säter var lite som ett svenskt Twin Peaks”

När skånska Helena Kubicek Boye arbetade två år som psykolog på Säters sjukhus kände hon att hon hade hittat den perfekta miljön för en spänningsroman. Innan snön faller blev dock inte verklighet förrän hon önskat sig en redaktör i 40-års present.
– Det är en så speciell miljö där, så förtätat och så otroligt vackert, som ett svensk Twin Peaks, säger hon om Säter.

Helena Kubicek Boye
Född: 1976 i Lund, bosatt i Malmö Familj:Två barn,
Bakgrund: Journalist och psykolog som först utbildade sig till journalist och arbetade på Svensk Damtidning, Kvällsposten och Expressen. Färdigutbildad psykolog vid Lunds universitet 2005. Fick jobb inom Säters öppenvårdspsykiatri. Arbetar numera på ett företag med fokus på sömnbehandling. Fick pris som Nytänkare 2010 och nominerades till Stora psykologpriset 2010.
Har skrivit fyra faktaböcker inom psykologi: Fri från depression (2008), Konsten att sova (2016), Från depp till pepp (2016) och Ballongerna – konsten att somna ditt barn (2017).
Aktuell: Med spänningsromanen Innan snön faller som nyligen kommit ut på Malmöbaserade förlaget Bokfabriken
Författartips Helena Kubicek Boye:
”Det här låter jättetråkigt, men gör en budget och en plan för hur du ska genomföra det här för det kommer att ta tid. Ett mål utan en plan blir bara en dröm. Gå också en skrivarskola eller anlita en redaktör som hjälper dig med ditt manus. Och när du väljer förlag, skicka inte bara till allt och alla utan kolla deras utgivning, om ditt manus passar in där eller inte. Och ha gärna en plan för hur du själv kan bidra. Kan du vara ute och prata om manuset eller vara aktiv i sociala medier till exempel? Man ska inte heller förvänta sig att slå direkt. Det är skitsvår konkurrens. Uthållighet är viktigt och att vara författare är ett hårt jobb, men ett väldigt roligt hårt jobb.”
Helena Kubicek Boye om …
… varför hon ville arbeta på Säters öppenvårdspsykiatri: ”Jag ville lära mig psykiatri hard core. Jag var inte på rättspsyk men byggnaderna ligger bredvid varandra. Sedan var det nyttigt att få arbeta på en mindre ort, alla vägar är mycket kortare. När jag kom till Säter på intervju kände jag bara ”Wow, vilket ställe!”. Det var så vackert och så mycket duktigt som folk arbetade där.”
… vad som är svårast med att skriva skönlitteratur jämfört med facklitteratur: ”Det är det här med gestaltning. Det är jag inte van vid. I fackböcker ska man skriva torrt och avskalat. I en skönlitterär roman däremot ska man inte skriva att någon är ledsen utan istället beskriva hur man är när man är ledsen. De som är riktigt duktiga är de som kan gestalta bra och enkelt.”
… när på dygnet hon skriver: ”Jag är ensamstående mamma och även om jag inte har barnen hela tiden krävs det disciplin. Jag har skrivit på morgnarna innan barnen vaknar, mellan 5 och 7. Då är det ingen som stör och man har inga andra tankar i huvudet.”
… hon fortfarande ska skriva fackböcker inom psykologi: ”Nej, jag fick faktiskt ett kontrakt som jag avböjde. Jag tar en paus med det nu, jag måste hinna leva lite. Plus att jag jobbar också mycket med sömnboken som jag har skrivit. Jag är ute och föreläser. Så jag ska fokusera på skönlitteratur och sömn.”
… releasefesten för Innan snön faller som också var en virtuell release: ”Vi har haft över 3000 visningar på releasen och det var så kul att kunna interagera och bjuda in så många. Och det var inte fokus bara på mig utan vi lyfte fram alla som jobbat med boken på förlaget. Det var första gången de gjorde en så transparent release och första gången med en virtuell release. Jag tror faktiskt vi var först i Sverige med det.”

Spänningsromanen Innan snön faller är inte journalisten och psykologen Helena Kubicek Boyes första bok. Hon har skrivit fyra fackböcker tidigare om bland annat sömn och att bli fri från depressioner. Att skriva skönlitteratur är samtidigt något helt annat än det hon gjort tidigare.

– Jag har nog alltid velat skriva skönlitteratur, och alltid skrivit också men inte riktigt tagit det på allvar, säger hon när vi träffas på ett kafé i hennes uppväxtstad Lund. Jag hade ett manus liggande så när jag fyllde fyrtio tänkte jag att det är nu eller aldrig, jag ger det ett år. Jag önskade jag mig redaktörshjälp i present av mina föräldrar och när jag fick det vågade jag så småningom kontakta ett förlag.

Att våga satsa fungerade uppenbarligen. När vi träffas har Helena Kubicek Boye precis haft releasefest för Innan snön faller och visar stolt upp ett nytryckt exemplar. Dagen efter intervjun med mig väntar ett framträdande i SVT Godmorgon och snart också en resa till Säter och intervjuer med lokalpress där.

Helena Kubicek Boye är född och uppvuxen i Lund och nu bosatt i Malmö men hennes skönlitterära debut utspelas i Säter i Dalarna, framförallt på Sätersjukhusets välkända rättspsykiatriska klinik där många av Sveriges tyngsta brottslingar behandlas och där hela skandalen kring Thomas Quick briserade.

– Som nyutbildad psykolog jobbade jag på Säters öppenvårdspsykiatriska avdelning 2006 och 2007, berättar Helena Kubicek Boye. Den låg vägg i vägg med rättspsyk, vi hade samma organisation. Det här var åren när det här med Quick fortfarande pågick. Åren efter kände jag att den miljön och allt det jag upplevde där verkligen skulle kunna bli en bra bok. Det är en så förtätad miljö där, och så är det otroligt vackert, lite som ett svenskt Twin Peaks. Det finns till och med ett timmerverk tvärs över sjön, så det doftar timmer.

Huvudpersonen i Innan snön faller heter Anna Varga och är precis som Helena Kubicek Boye psykolog och kommer till Säter för att jobba på rättspsyk. Det här är i efterdyningarna av en skandal som påminner om Quick-skandalen och Anna Varga ska bli Säters första KBT-psykolog.

Hon blir snart indragen i en maktkamp mellan gamla och nya synsätt på psykisk ohälsa men kommer också otäcka hemligheter på spåren. Vad döljer sig i rum 55? Vilka är ”de andra” som har sådant inflytande? Vad hände med psykologen vars tjänst hon har fått? Och vem lägger anonyma brev i Annas brevlåda och hoppas på hennes hjälp med en försvunnen kvinna?

Helena Kubicek Boye har inte bara inspirerats av nuet på Säter. Sjukhuset öppnade 1912 och var då ett av Sveriges största mentalsjukhus. Helena Kubicek Boye berättar om mentalvårdsmuseet som finns där och som också spelar stor roll i hennes bok.
– Där finns historier från människor som varit intagna på Säter, berättelser och teckningar. Allt i boken är självklart fiktion men jag har inspirerats av allt från miljöer och personer jag mötte till just berättelserna på museet.

Förutom att skapa en spännande roman med inslag av både deckare och skräck har Helena Kubicek Boye också velat lyfta tyngre frågeställningar kring psykiatrin och psykisk ohälsa.
– Jag vill också skriva om hur vi har sett på diagnoser inom psykiatrin genom tiderna, hur vi kommer att se på det i framtiden och hur vi behandlar psykisk ohälsa. Och känner man till storyn om Thomas Quick så anar man den i bakgrunden, det finns lager i boken för den som kan lite mer.

Vad tycker dina gamla kollegor på Säter om att du skrivit den här boken?
– De är positiva men många har liksom jag flyttat därifrån. Sedan tror jag att om jag hade jobbat på Säter nu hade jag inte kunnat skriva så fritt, men nu har jag distans till det hela. Men vi får väl se om det blir några reaktioner. Lite nervös är jag.

Helena Kubicek Boye är övertygad om att om hon inte fått de där timmarna med en redaktör, som för övrigt heter Jenny Bäfving, i 40-års present så hade hennes bok aldrig hamnat på ett förlag.
– Även på förlaget arbetade jag med en redaktör. Jag hade ett manus men vi har jobbat mycket med karaktärer, miljö, intriger och inte minst de logiska luckorna. Och också med att skapa karaktärer som jag vill jobba med ett tag och som kan utvecklas. Till nästa bok tar jag med mig lite mer tro på mig själv och vågar också blomma ut och måla med lite starkare färger. Sedan kanske jag gör lite enklare men samtidigt djupare handling.

Helena Kubicek Boyes plan för framtiden är att, vid sidan av sitt ordinarie arbete på ett företag som jobbar med sömnbehandling, fortsätta skriva om Anna Varga med förhoppning att det ska kunna bli en serie på åtminstone en handfull böcker med Anna Varga och hennes kollega, läkaren Miro Cilic, som återkommande huvudpersoner.

Och bok nummer två, som har arbetstiteln Den ljusaste natten, är redan på gång
– Jag har precis kommit hem från en vecka på Teneriffa där jag suttit tidigt på morgnarna och skrivit synopsis och det första 50 sidorna.

Helena Kubicek Boye
Född: 1976 i Lund, bosatt i Malmö Familj:Två barn,
Bakgrund: Journalist och psykolog som först utbildade sig till journalist och arbetade på Svensk Damtidning, Kvällsposten och Expressen. Färdigutbildad psykolog vid Lunds universitet 2005. Fick jobb inom Säters öppenvårdspsykiatri. Arbetar numera på ett företag med fokus på sömnbehandling. Fick pris som Nytänkare 2010 och nominerades till Stora psykologpriset 2010.
Har skrivit fyra faktaböcker inom psykologi: Fri från depression (2008), Konsten att sova (2016), Från depp till pepp (2016) och Ballongerna – konsten att somna ditt barn (2017).
Aktuell: Med spänningsromanen Innan snön faller som nyligen kommit ut på Malmöbaserade förlaget Bokfabriken
Författartips Helena Kubicek Boye:
”Det här låter jättetråkigt, men gör en budget och en plan för hur du ska genomföra det här för det kommer att ta tid. Ett mål utan en plan blir bara en dröm. Gå också en skrivarskola eller anlita en redaktör som hjälper dig med ditt manus. Och när du väljer förlag, skicka inte bara till allt och alla utan kolla deras utgivning, om ditt manus passar in där eller inte. Och ha gärna en plan för hur du själv kan bidra. Kan du vara ute och prata om manuset eller vara aktiv i sociala medier till exempel? Man ska inte heller förvänta sig att slå direkt. Det är skitsvår konkurrens. Uthållighet är viktigt och att vara författare är ett hårt jobb, men ett väldigt roligt hårt jobb.”
Helena Kubicek Boye om …
… varför hon ville arbeta på Säters öppenvårdspsykiatri: ”Jag ville lära mig psykiatri hard core. Jag var inte på rättspsyk men byggnaderna ligger bredvid varandra. Sedan var det nyttigt att få arbeta på en mindre ort, alla vägar är mycket kortare. När jag kom till Säter på intervju kände jag bara ”Wow, vilket ställe!”. Det var så vackert och så mycket duktigt som folk arbetade där.”
… vad som är svårast med att skriva skönlitteratur jämfört med facklitteratur: ”Det är det här med gestaltning. Det är jag inte van vid. I fackböcker ska man skriva torrt och avskalat. I en skönlitterär roman däremot ska man inte skriva att någon är ledsen utan istället beskriva hur man är när man är ledsen. De som är riktigt duktiga är de som kan gestalta bra och enkelt.”
… när på dygnet hon skriver: ”Jag är ensamstående mamma och även om jag inte har barnen hela tiden krävs det disciplin. Jag har skrivit på morgnarna innan barnen vaknar, mellan 5 och 7. Då är det ingen som stör och man har inga andra tankar i huvudet.”
… hon fortfarande ska skriva fackböcker inom psykologi: ”Nej, jag fick faktiskt ett kontrakt som jag avböjde. Jag tar en paus med det nu, jag måste hinna leva lite. Plus att jag jobbar också mycket med sömnboken som jag har skrivit. Jag är ute och föreläser. Så jag ska fokusera på skönlitteratur och sömn.”
… releasefesten för Innan snön faller som också var en virtuell release: ”Vi har haft över 3000 visningar på releasen och det var så kul att kunna interagera och bjuda in så många. Och det var inte fokus bara på mig utan vi lyfte fram alla som jobbat med boken på förlaget. Det var första gången de gjorde en så transparent release och första gången med en virtuell release. Jag tror faktiskt vi var först i Sverige med det.”