När

”Säter var lite som ett svenskt Twin Peaks”

Helena Kubicek Boye arbetar redan med sin andra bok om psykologen Anna Varga.
Artikel När skånska Helena Kubicek Boye arbetade två år som psykolog på Säters sjukhus kände hon att hon hade hittat den perfekta miljön för en spänningsroman. Innan snön faller blev dock inte verklighet förrän hon önskat sig en redaktör i 40-års present.
– Det är en så speciell miljö där, så förtätat och så otroligt vackert, som ett svensk Twin Peaks, säger hon om Säter.

Spänningsromanen Innan snön faller är inte journalisten och psykologen Helena Kubicek Boyes första bok. Hon har skrivit fyra fackböcker tidigare om bland annat sömn och att bli fri från depressioner. Att skriva skönlitteratur är samtidigt något helt annat än det hon gjort tidigare.


– Jag har nog alltid velat skriva skönlitteratur, och alltid skrivit också men inte riktigt tagit det på allvar, säger hon när vi träffas på ett kafé i hennes uppväxtstad Lund. Jag hade ett manus liggande så när jag fyllde fyrtio tänkte jag att det är nu eller aldrig, jag ger det ett år. Jag önskade jag mig redaktörshjälp i present av mina föräldrar och när jag fick det vågade jag så småningom kontakta ett förlag.

Att våga satsa fungerade uppenbarligen. När vi träffas har Helena Kubicek Boye precis haft releasefest för Innan snön faller och visar stolt upp ett nytryckt exemplar. Dagen efter intervjun med mig väntar ett framträdande i SVT Godmorgon och snart också en resa till Säter och intervjuer med lokalpress där.

Helena Kubicek Boye är född och uppvuxen i Lund och nu bosatt i Malmö men hennes skönlitterära debut utspelas i Säter i Dalarna, framförallt på Sätersjukhusets välkända rättspsykiatriska klinik där många av Sveriges tyngsta brottslingar behandlas och där hela skandalen kring Thomas Quick briserade.


– Som nyutbildad psykolog jobbade jag på Säters öppenvårdspsykiatriska avdelning 2006 och 2007, berättar Helena Kubicek Boye. Den låg vägg i vägg med rättspsyk, vi hade samma organisation. Det här var åren när det här med Quick fortfarande pågick. Åren efter kände jag att den miljön och allt det jag upplevde där verkligen skulle kunna bli en bra bok. Det är en så förtätad miljö där, och så är det otroligt vackert, lite som ett svenskt Twin Peaks. Det finns till och med ett timmerverk tvärs över sjön, så det doftar timmer.

Huvudpersonen i Innan snön faller heter Anna Varga och är precis som Helena Kubicek Boye psykolog och kommer till Säter för att jobba på rättspsyk. Det här är i efterdyningarna av en skandal som påminner om Quick-skandalen och Anna Varga ska bli Säters första KBT-psykolog.

Hon blir snart indragen i en maktkamp mellan gamla och nya synsätt på psykisk ohälsa men kommer också otäcka hemligheter på spåren. Vad döljer sig i rum 55? Vilka är ”de andra” som har sådant inflytande? Vad hände med psykologen vars tjänst hon har fått? Och vem lägger anonyma brev i Annas brevlåda och hoppas på hennes hjälp med en försvunnen kvinna?

Helena Kubicek Boye har inte bara inspirerats av nuet på Säter. Sjukhuset öppnade 1912 och var då ett av Sveriges största mentalsjukhus. Helena Kubicek Boye berättar om mentalvårdsmuseet som finns där och som också spelar stor roll i hennes bok.


– Där finns historier från människor som varit intagna på Säter, berättelser och teckningar. Allt i boken är självklart fiktion men jag har inspirerats av allt från miljöer och personer jag mötte till just berättelserna på museet.

Förutom att skapa en spännande roman med inslag av både deckare och skräck har Helena Kubicek Boye också velat lyfta tyngre frågeställningar kring psykiatrin och psykisk ohälsa.


– Jag vill också skriva om hur vi har sett på diagnoser inom psykiatrin genom tiderna, hur vi kommer att se på det i framtiden och hur vi behandlar psykisk ohälsa. Och känner man till storyn om Thomas Quick så anar man den i bakgrunden, det finns lager i boken för den som kan lite mer.

Vad tycker dina gamla kollegor på Säter om att du skrivit den här boken?


– De är positiva men många har liksom jag flyttat därifrån. Sedan tror jag att om jag hade jobbat på Säter nu hade jag inte kunnat skriva så fritt, men nu har jag distans till det hela. Men vi får väl se om det blir några reaktioner. Lite nervös är jag.

Helena Kubicek Boye är övertygad om att om hon inte fått de där timmarna med en redaktör, som för övrigt heter Jenny Bäfving, i 40-års present så hade hennes bok aldrig hamnat på ett förlag.


– Även på förlaget arbetade jag med en redaktör. Jag hade ett manus men vi har jobbat mycket med karaktärer, miljö, intriger och inte minst de logiska luckorna. Och också med att skapa karaktärer som jag vill jobba med ett tag och som kan utvecklas. Till nästa bok tar jag med mig lite mer tro på mig själv och vågar också blomma ut och måla med lite starkare färger. Sedan kanske jag gör lite enklare men samtidigt djupare handling.

Helena Kubicek Boyes plan för framtiden är att, vid sidan av sitt ordinarie arbete på ett företag som jobbar med sömnbehandling, fortsätta skriva om Anna Varga med förhoppning att det ska kunna bli en serie på åtminstone en handfull böcker med Anna Varga och hennes kollega, läkaren Miro Cilic, som återkommande huvudpersoner.

Och bok nummer två, som har arbetstiteln Den ljusaste natten, är redan på gång


– Jag har precis kommit hem från en vecka på Teneriffa där jag suttit tidigt på morgnarna och skrivit synopsis och det första 50 sidorna.

FAKTA

Fakta:

Helena Kubicek Boye

Född: 1976 i Lund, bosatt i Malmö Familj:Två barn,

Bakgrund: Journalist och psykolog som först utbildade sig till journalist och arbetade på Svensk Damtidning, Kvällsposten och Expressen. Färdigutbildad psykolog vid Lunds universitet 2005. Fick jobb inom Säters öppenvårdspsykiatri. Arbetar numera på ett företag med fokus på sömnbehandling. Fick pris som Nytänkare 2010 och nominerades till Stora psykologpriset 2010.

Har skrivit fyra faktaböcker inom psykologi: Fri från depression (2008), Konsten att sova (2016), Från depp till pepp (2016) och Ballongerna
– konsten att somna ditt barn (2017).

Aktuell: Med spänningsromanen Innan snön faller som nyligen kommit ut på Malmöbaserade förlaget Bokfabriken

Författartips Helena Kubicek Boye:

”Det här låter jättetråkigt, men gör en budget och en plan för hur du ska genomföra det här för det kommer att ta tid. Ett mål utan en plan blir bara en dröm. Gå också en skrivarskola eller anlita en redaktör som hjälper dig med ditt manus. Och när du väljer förlag, skicka inte bara till allt och alla utan kolla deras utgivning, om ditt manus passar in där eller inte. Och ha gärna en plan för hur du själv kan bidra. Kan du vara ute och prata om manuset eller vara aktiv i sociala medier till exempel? Man ska inte heller förvänta sig att slå direkt. Det är skitsvår konkurrens. Uthållighet är viktigt och att vara författare är ett hårt jobb, men ett väldigt roligt hårt jobb.”

Helena Kubicek Boye om …

… varför hon ville arbeta på Säters öppenvårdspsykiatri: ”Jag ville lära mig psykiatri hard core. Jag var inte på rättspsyk men byggnaderna ligger bredvid varandra. Sedan var det nyttigt att få arbeta på en mindre ort, alla vägar är mycket kortare. När jag kom till Säter på intervju kände jag bara ”Wow, vilket ställe!”. Det var så vackert och så mycket duktigt som folk arbetade där.”

… vad som är svårast med att skriva skönlitteratur jämfört med facklitteratur: ”Det är det här med gestaltning. Det är jag inte van vid. I fackböcker ska man skriva torrt och avskalat. I en skönlitterär roman däremot ska man inte skriva att någon är ledsen utan istället beskriva hur man är när man är ledsen. De som är riktigt duktiga är de som kan gestalta bra och enkelt.”

… när på dygnet hon skriver: ”Jag är ensamstående mamma och även om jag inte har barnen hela tiden krävs det disciplin. Jag har skrivit på morgnarna innan barnen vaknar, mellan 5 och 7. Då är det ingen som stör och man har inga andra tankar i huvudet.”

… hon fortfarande ska skriva fackböcker inom psykologi: ”Nej, jag fick faktiskt ett kontrakt som jag avböjde. Jag tar en paus med det nu, jag måste hinna leva lite. Plus att jag jobbar också mycket med sömnboken som jag har skrivit. Jag är ute och föreläser. Så jag ska fokusera på skönlitteratur och sömn.”

… releasefesten för Innan snön faller som också var en virtuell release: ”Vi har haft över 3000 visningar på releasen och det var så kul att kunna interagera och bjuda in så många. Och det var inte fokus bara på mig utan vi lyfte fram alla som jobbat med boken på förlaget. Det var första gången de gjorde en så transparent release och första gången med en virtuell release. Jag tror faktiskt vi var först i Sverige med det.”

Sport

Jakobsen körde ur i OS-genrepet

Kristoffer Jakobsen. Arkivbild.
Foto: Marco Trovati/AP/TT
Sport
Sport Kristoffer Jakobsen hade en stor ledning inför andra åket.
Då körde den svenske slalomåkaren ur – för fjärde världscuptävlingen i följd.

Nej, det har inte varit Kristoffer Jakobsens år så här långt. Efter den glimrande inledningen på säsongen, med två raka pallplatser, har uråkningarna avlöst varandra.

Världscuptävlingen i österrikiska Schladming, den sista före OS i Peking, var inget undantag.

Inledningsvis visade dock 27-åringen lovande OS-form. Jakobsen stod för ett fint förstaåk och ledde med hela 58 hundradelar inför avgörandet.

Och efter att de närmsta konkurrenterna misslyckats i sina andra åk kunde Jakobsen gå ut med 82 hundradelar till godo på ledaren Linus Strasser, Tyskland – men den segerchansen förbrukade svensken.

Redan vid den tredje käppen fick han bekymmer, och åket hann knappt börja innan det var över.

Linus Strasser höll därmed undan och vann före 21-årige norrmannen Atle Lie McGrath. Manuel Feller från Österrike slutade trea.

Herrarnas OS-slalom avgörs den 16 februari.

Ola Palmström/TT

Sport

Sverige till EM-semi efter bragdvändning

Sveriges Valter Chrintz jublar efter att ha satt avgörande 24–23 på straff mot Norge.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Vilket drama, vilken avslutning. Sverige är klart för semifinal i handbolls-EM efter att ha vänt ett fyramålsunderläge i slutminuterna och slagit Norge med 24–23.

Det var en oerhörd rysare som publiken bjöds på i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava. Sverige – piskat att vinna för att nå semifinal – låg under med fyra mål när bara sex minuter återstod, men stod för en enorm spurt i det helt avgörande grannmötet.

När Hampus Wanne sköt 23–23 var Sverige plötsligt ikapp – och bara ett mål från att sensationellt ta sig till EM-semifinal.

Norge brände nästa läge att ta ledningen och Sverige fick bollen för att anfalla i slutminuten.

Med 19 sekunder kvar fick Sverige straff. Valter Chrintz fick chansen, och gjorde 24–23 för Sverige.

Norrmännen fick en sista chans att kvittera och i så fall sno semifinalplatsen från Sverige. Men stjärnan Sander Sagosen sköt utanför – och den helt sanslösa vändningen var ett faktum.

Svag start

Trots tre raka segrar i mellanrundan var Sverige piskat att vinna mot Norge för att nå semifinal, en uppgift som inte blev lättare när både målvaktsstjärnan Andreas Palicka och mittnian Felix Claar fick positiva testsvar dagen före match.

Men Sverige kom till spel med tre raka segrar i ryggen, en uppåtgående formkurva och förhoppningar om att bjuda på den bästa insatsen hittills i EM.

Så såg det inte ut att bli till en början.

Om försvarsspelet har varit det svenska glädjeämnet i EM, så har anfallsspelet gått mer på kryckor. Nu hade Sverige förtvivlat svårt att göra mål på norske målvakten Kristian Sæverås. Nog för att norrmannen var vass mellan stolparna, men att som Albin Lagergren bränna tre kanonlägen tidigt i matchen har man sällan råd med. Inte heller att få så dålig utdelning som Sverige hade i sitt spel sex mot fem, när Norge åkte på de tre första utvisningarna i matchen.

Norsk femmålsledning

Försvarsspelet och Tobias Thulin, som ersatte Palicka i Sveriges mål, började i alla fall bra och när drygt 20 minuter var spelade ledde Norge bara med 8–7.

Då kom ett rejält ryck från de rödklädda.

Fyra raka norska mål – bland annat ett från stekhete Sæverås när det svenska målet var tomt – gav 12–7.

Femmålsledningen var intakt i halvtid, 14–9, efter att Harald Reinkind pangat in fem av Norges mål. Men Sveriges mittsexa Max Darj, som nu fick speltid igen för första gången efter sin coronakarantän, har varit med förr.

– Fem mål kan gå snabbt i handboll, sade han till TV6 i paus.

Missade straffar

Det lät då mest som en from förhoppning och en vändning kändes inte mer sannolik när Sverige fortsatte att bränna bra lägen.

Laget har haft en helt fenomenal straffskytt i Hampus Wanne tidigare i EM. Men efter att ha varit hundraprocentig i hela turneringen brände han plötsligt två raka i början av andra halvlek, när Torbjørn Bergerud kom in på straffarna och blev ännu ett norskt målvaktsspöke.

Niclas Ekberg – som släpptes ut ur sin coronaisolering under matchdagen – tog hand om nästa straff. Bergerud räddade igen...

Men i Sveriges mål hade Peter Johannesson samtidigt kommit in efter paus och inlett strålande, så Blågult lyckades trots alla straffmissar krympa avståndet till ett mål vid 17–18.

En svensk vändning fanns plötsligt inom räckhåll. Men när Norge ryckte ifrån till en fyramålsledning såg läget ut att vara helt kört.

Men Sverige, med norrmannen Glenn Solberg som förbundskapten, är inte ett lag som ger sig i första taget.

Det fick Norge erfara när Sverige – och Valter Chrintz – till slut fullbordade bragden i Bratislava.

Carl Göransson/TT

Ekonomi

Nedåt på Wall Street

USA-börserna föll på tisdagen. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP
Ekonomi
Ekonomi

Turbulensen fortsätter på Wall Street där indexen gick skarpt ned i början av tisdagens handel, hämtade ny kraft men dök nedåt igen strax före stängning.

American Express lyfte 8,9 procent sedan kreditkortsföretaget rapporterat kraftigt ökade intäkter de senaste kvartalen. Energibolagen hörde också till det positiva hägnet. Exxon steg 2,9 procent och Chevrons aktie gick upp 4,3 procent.

På nedsidan fanns flera av de stora techbolagen. Netflix tappade 5,4 procent.

General Electric backade efter en delårsrapport där det framgick att verkstadskonglomeratet drabbades oväntat hårt av leveransproblem under kvartalet. Aktien tappade 6,0 procent.

Dow Jones industriindex backade 0,2 procent, tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjönk 2,3 procent och S&P 500 föll 1,2 procent.

Utrikes

Många saknas efter båtolycka utanför Florida

USA:s kustbevakning har skickat ut flera fartyg för att leta efter dem som saknas efter båtolyckan. Arkivbild.
Foto: Craig T. Kojima/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s kustbevakning söker efter 39 människor som saknas sedan en båt kapsejsat utanför Fort Pierce i delstaten Florida.

Kustbevakningen skriver på Twitter att en person ur allmänheten larmat om att den räddat en man på en kapsejsad båt omkring sju mil utanför kusten.

"Överlevaren berättade att han lämnade Bimini i Bahamas med 39 andra personer under natten till söndag och stötte på hårt väder, som ledde till att båten kapsejsade. Enligt överlevaren bar ingen av dem flytväst", skriver kustbevakningen som konstaterar att båten misstänks ha använts av människosmugglare.

En bild från händelsen visar hur mannen sitter på båtens skrov innan han räddades tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid.

"Flera fartyg och luftfarkoster söker från Bimini på Bahamas till Fort Pierces inlopp".

Sport

Fair Play-stjärna avslutar tenniskarriären

En tennisspelare i aktion
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån/arkiv
Sport
Malmö
Tennis Cornelia Lister meddelade för några veckor att hon avslutar tenniskarriären. Nu har den tidigare klubbkamraten i Malmöklubben Fair Play TK, Frederik Nielsen, tagit samma beslut.

38-åringens sista framträdande blev Australian Open där han åkte ur i andra omgången i dubbelturneringen.

– Jag slutar nu för att det är rätt tid för mig både spelmässigt och privat. Jag är klar för ett nytt kapitel i mitt liv, säger Nielsen till danska TV2 Sport.

Frederik Nielsen blev proffs 2001 och var som högst rankad 17 i världen i dubbel (2013) och 190 i singel (2011), uppger Fair Play på sin Facebooksida.

Under karriären tog han 14 singeltitlar och över 60 dubbeltitlar.

Höjdpunkten är utan tvekan dubbeltriumfen i Wimbledon 2012 som Nielsen lade beslag på tillsammans med britten Jonathan Marray.

I Fair Play vann dansken sammanlagt sju SM-guld inomhus under sina 13 år i föreningen. Det första tog han 2011 och det sista så sent som i december i fjor då Malmöklubben finalbesegrade Solna TK på hemmaplan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Inrikes

Hon ska leda utredning om villkor för gravida

Kristina Nilsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Regeringen har utsett riksdagsledamoten Kristina Nilsson (S) till att leda utredningen om en översyn av socialförsäkringsskydd för gravida.

"Det är nödvändigt att modernisera regelverket kring gravidas socialförsäkringsskydd och jag är stolt och glad över att få leda en så angelägen utredning", säger Nilsson, som även är vice ordförande i socialutskottet, i ett pressmeddelande.

Utredningen syfte är att se över dagens regler som innebär att kvinnor som har nedsatt arbetsförmåga till följd av graviditet förväntas fortsätta jobba medan icke-gravida personer med liknande besvär kan få sjukpenning.

Utredningens förslag ska redovisas för socialdepartementet senast den 1 mars 2023.

Inrikes

Olycka på Karlskronavarv – ubåt ska ha vält

Den svenska ubåten HMS Södermanland vid kaj i Malmö 2017. Enligt Sydöstran ska ubåten ha vält under en olycka på ett varv i Karlskrona. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En olycka inträffade på Saab Kockums-varvet i Karlskrona under tisdagsmorgonen, rapporterar Sydöstran.

Enligt tidningen ska det röra sig om en ubåt.

Tidningen skriver att den docka där ubåten HMS Södermanland låg tömdes på vatten, vilket resulterade i att ubåten välte. Ingen ska ha skadats i samband med olyckan.

Saab Kockums presschef Mattias Rådström bekräftar för tidningen att det har skett en olycka under dagen och att inga personer kom till skada, men vill inte uttala sig om uppgiften att en ubåt var inblandad.

– Jag kan inte berätta vad som hänt just nu. Det var en incident med vissa materialskador men inga personskador. Vilken typ av materialskador och på vilken typ av produkt eller produktkategori är något jag inte vill gå in på, säger han.

Olyckan ska ha skapat stor uppståndelse på varvet.

HMS Södermanland är 60 meter lång, väger 1 500 ton och har en besättning på uppemot 30 personer.

Rättad: I en tidigare version angavs fel plats för var olyckan skedde.

Kultur och nöje

"Huset vid flon" är årets Stockholm läser-bok

Kjell Johanssons bok 'Huset vid flon' blir årets bok i projektet Stockholm läser. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Kjell Johanssons "Huset vid flon" från 1997 har valts ut till årets Stockholm läser-bok.

Det innebär att den blir föremål för en stor läsecirkel via Stockholms bibliotek och att ett flertal både fysiska och digitala aktiviteter under året kommer att utgå från boken.

"Huset vid flon" är första delen i Johanssons trilogi "De utsatta", och enligt juryn "en uppväxtskildring med tydligt klassperspektiv" som utspelar sig i Midsommarkransen.

2011 satte Stockholms stadsteater upp en dramatisering av boken och i fjol tilldelades Kjell Johansson Stockholms stads kulturpris i kategorin litteratur.

"Stockholm läser" initierades av författaren Helena Sigander 2002 och har inspirerats av liknande satsningar i USA. Sedan 2011 ansvarar Författarcentrum och Stockholms stadsbibliotek för läsprojektet.

Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den. "Huset vid flon" kommer även att finnas till försäljning på biblioteken.

FAKTA

Fakta: Tidigare böcker i Stockholm läser

2021:”Janne min vän” av Peter Pohl

2020: ”Den högsta kasten” av Carina Rydberg.

2019: ”För Lydia” av Gun-Britt Sundström

2018: ”Grupp Krilon” av Eyvind Johnson

2017: ”Sodomsäpplet” av Bengt Martin

2016: ”Det hemliga namnet” av Inger Edelfeldt

2015: ”Kungsgatan” av Ivar Lo-Johansson

2014: ”Barnens ö” av P C Jersild

2013: ”Var det bra så?” av Lena Andersson

2012: ”En dåres försvarstal” av August Strindberg

2011: ”Norrtullsligan” av Elin Wägner

2008: ”Tackar som frågar” av Jennie Dielemans

2007: ”I skuggan av ett brott” av Helena Henschen

2006: ”De i utkanten älskande” av Johanna Nilsson

2005: ”Ett öga rött” av Jonas Hassen Khemiri

2004: ”Änglarnas stad” av Heidi von Born

2003: ”Mina drömmars stad” av Per Anders Fogelström

2002: ”Doktor Glas” av Hjalmar Söderberg

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL