När

”Säter var lite som ett svenskt Twin Peaks”

Helena Kubicek Boye arbetar redan med sin andra bok om psykologen Anna Varga.
Artikel När skånska Helena Kubicek Boye arbetade två år som psykolog på Säters sjukhus kände hon att hon hade hittat den perfekta miljön för en spänningsroman. Innan snön faller blev dock inte verklighet förrän hon önskat sig en redaktör i 40-års present.
– Det är en så speciell miljö där, så förtätat och så otroligt vackert, som ett svensk Twin Peaks, säger hon om Säter.

Spänningsromanen Innan snön faller är inte journalisten och psykologen Helena Kubicek Boyes första bok. Hon har skrivit fyra fackböcker tidigare om bland annat sömn och att bli fri från depressioner. Att skriva skönlitteratur är samtidigt något helt annat än det hon gjort tidigare.

– Jag har nog alltid velat skriva skönlitteratur, och alltid skrivit också men inte riktigt tagit det på allvar, säger hon när vi träffas på ett kafé i hennes uppväxtstad Lund. Jag hade ett manus liggande så när jag fyllde fyrtio tänkte jag att det är nu eller aldrig, jag ger det ett år. Jag önskade jag mig redaktörshjälp i present av mina föräldrar och när jag fick det vågade jag så småningom kontakta ett förlag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Judomisslyckandet fullbordat: "Oerhört tråkigt"

En besviken Anna Bernholm efter förlusten i OS-åttondelsfinalen i judo mot Alice Bellandi, Italien.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport De svenska judolandslaget var aldrig nära OS-medaljerna i Nippon Budokan.
Anna Bernholm och Marcus Nyman fullbordade misslyckandet genom var sin förlust i åttondelsfinal.
– Det är oerhört tråkigt att det inte gått bättre för oss, säger Bernholm.

30-åriga Anna Bernholm var åttondeseedad i 70-kilosklassen och hade OS-medalj i sikte i Tokyo. Men det tog slut redan i åttondelsfinalen.

Italienskan Alice Bellandi vann med 1–0, efter att ha lyckats med ett kast i slutsekunderna.

– Det var i sista sekvensen, det var kort om tid kvar och hon fick in en teknik och kastade mig för en poäng. Det känns såklart otroligt surt. Just nu känner jag en stor besvikelse, säger Anna Bernholm.

Värmländskan fick annars en fin start på dagen när hon besegrade tunisiskan Nihel Landolsi på ippon, efter en matchavgörande fasthållning.

"Kom överraskande"

Även i åttondelsfinalen såg det stabilt ut. Bernholm tycktes ha ett litet övertag och tvingade italienskan till två varningar (en tredje hade inneburit automatisk förlust), men lyckades inte ta poäng.

– Jag tyckte själv att jag hade lite övertag i greppningen, jag kände mig lite starkare där. Jag hade någon mer attack än henne. Men sedan fick hon till ett grepp och ett kast, som blev en poäng. Det var en bra attack, den kom överraskande.

Bellandis matchavgörande kast kom med bara sekunder kvar. Striden var över, förstod Anna Bernholm och låg länge kvar på mattan och stirrade med tom blick upp i den ikoniska kampsportsarenans åttkantiga tak.

Det var hennes första förlust mot Bellandi.

– Det är svårt att beskriva. Den här tävlingen har man laddat upp för så länge, och det var väl mest de tankarna som for genom huvudet där: den långa vägen hit. Jag hade såklart högre förhoppningar än att åka ut i andra omgången, säger Bernholm.

Sista hoppet

Det sista hoppet var Marcus Nyman i herrarnas 90-kilosklass. Nyman vann sin första match mot Nantenaina Finesse från Seychellerna, på ippon, men stötte sedan på världsettan Nikoloz Sherazadishvili från Spanien.

Värsta tänkbara motstånd, sade Nyman inför åttondelsfinalen.

Men han gav den Georgienfödde spanjoren en riktig match. Nyman pressade Sherazadishvili till förlängning – så kallad golden score – tvingade världsettan att dra på sig två varningar och hade bud på flera poäng.

Men till slut tröt orken, och efter drygt sju minuters duellerande kastade spanjoren Nyman för att vinna på ippon.

Därmed åkte samtliga fyra svenska OS-judokor ut i åttondelsfinal (Tommy Macias och Robin Pacek sedan tidigare). En stor missräkning för judolandslaget.

– Det är klart att det är tråkigt att det inte har gått bättre. Särskilt när vi har Tommy, som kom tvåa på VM för bara någon månad sedan och Marcus (Nyman) som kom trea. Jag själv och Robin har också bra meriter så det är klart att det är oerhört tråkigt att det inte har gått bättre för oss, säger Anna Bernholm.

Lasse Mannheimer/TT

Inrikes

Lyckad återplantering av flodpärlmusslor

Genom att infektera öringar med larver från flodpärlmusslor hoppas man få musselbeståndet att öka. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Sedan flera år tillbaka har den fridlysta och sällsynta flodpärlmusslan återplanterats i bäckar utanför Göteborg. Nu har projektet gett utdelning: I veckan hittades för första gången levande flodpärlmusslor i bäckarna rapporterar Vetenskapsradion i P1.

En förutsättning för musslans överlevnad är öring eller lax. Vid fortplantning sätter sig mussellarverna som parasiter på gälarna. I projektet fångas unga öringar in som sedan infekteras med mussellarver, genom att hålla gravida musselhonor tillsammans med fiskarna i vattenkar i bäcken.

Öringarna släpps sedan fria och efter tio månader släpper musslorna från fiskarnas gälar och lever vidare på botten.

Enligt Vetenskapsradion anser Håkan Söderberg, koordinator för nationella åtgärdsprogrammet för flodpärlmusslor, att detta är mycket goda nyheter och att det ger hopp om att metoden kan fungera på fler platser i landet.

OS i Tokyo 2021

Svenska guldhoppen direkt upp i ledning

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Sport
Sport De är regerande världsmästare och svenska guldhopp i OS.
Och det började bra för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström.
470-duon är i ledning efter första seglingen.

Svenskduon leder efter den första delseglingen i 470-klassen som avgörs utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo.

De tog genast täten i kamp med Australien och drog sedan ifrån.

Totalt görs tio race i grundomgången innan finalen avgörs den 4 augusti.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har haft ett framgångsrikt år hittills – senast ett VM-guld i mars följt av EM-bronset i portugisiska Vilamoura i maj.

Utöver VM-guldet har duon tidigare tagit silver år 2017 och brons år 2019 i tvåmansjolleklassen. Vid OS i Rio 2016 hamnade de på sjätte plats.

I och med att 470 och nacra 17 gjorde entré i OS under onsdagen är nu samtliga svenska besättningar inne i tävling.

Anna Karolina Eriksson/TT

OS i Tokyo 2021

Ekberg efter nya rysaren: "Stor styrka i laget"

Sveriges högersexa Niclas Ekberg öste in mål mot Portugal.
Foto: Martin Bernetti/AFP/TT
Sport
Sport Tredje OS-matchen, tredje rysaren – och tredje vinsten.
Svenska handbollsherrarna lyckades till slut besegra Portugal med 29–28.
– Vi vinner sådana här matcher, det visar en stor styrka i laget, säger Niclas Ekberg.

Sverige ligger nu tvåa i gruppen på sex poäng efter guldfavoriten Danmark, som också har tre segrar.

– Vi var förberedda på en stenhård match. De här segrarna betyder mer för laget egentligen än när man vinner med tio mål, säger Niclas Ekberg till Discovery.

Första halvlek i Yoyogihallen i Tokyo blev jämn, lagen turades om att sätta bollarna i nät. Samtidigt hade Portugal två tremålsöverlägen där man kunde ha kopplat greppet om matchen. Men Sverige kom tillbaka.

Samtidigt följde rysaren matchbilderna från de båda inledande svenska matcherna, medger Hampus Wanne.

– Det är lite samma matchbild som det varit i de andra matcherna, att vi haft chansen att döda matcherna i andra halvlek, säger han.

– Sedan har vi några anfall för mycket där vi bränner bra lägen, gör något tekniskt fel och släpper in snabba mål. Jag tycker att det varit samma i alla tre matcherna. Men – vi vinner med ett och det tar jag.

Stöd av damlaget

Niclas Ekberg gjorde en stark prestation och stod för fem mål i första halvlek, som slutade 14–14.

Portugal spelade ofta med en man mer i anfallen och lämnade målet öppet. Det utnyttjade Sverige både en, två och tre gånger.

Efter 20 minuter fick Blågult dessutom stöd från läktaren då damlandslaget kom in i Yoyogihallen för att heja. Ett intensivt klappande hördes från sidan.

– Det var kul. Man blir lite överraskad. Såg en grupp skrikgula tjejer komma in, så det var kul. Man hörde dem väldigt tydligt, säger Hampus Wanne.

Andra halvlek blev precis lika jämn som första. Och på nytt var det högersexan Ekberg som gjorde mål för Sverige, men även vänstersexan Hampus Wanne kom i gång med skyttet.

Albin Lagergren gjorde sin kanske bästa match hittills i OS. Sex mål noterades han för.

Portugisisk upphämtning

Vid ställningen 28–25 gjorde veteranen Andreas Palicka en viktig räddning. Sverige kunde kontra och rycka till en fyramålsledning med sex minuter kvar av matchen.

Men Portugal kom tillbaka. Matchen slutade 29–28 efter att Portugal hämtat i kapp de sista minuterna och fick frikast med en sekund kvar. Miss.

– Två poäng igen, det är det som räknas tycker jag, säger Albin Lagergren.

Nästa gruppspelsmatch för handbollsherrarna går mot Egypten på fredag.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Här är resten av spelschemat (svensk tid):

Fredag 30/7, 09.15: Sverige – Egypten

Söndag 1/8, 14.30: Danmark – Sverige

Kvartsfinalerna spelas tisdag den 3 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Kultur och nöje

Publiken inte rädd för att smittas av corona

Kultur och nöje
Kultur och nöje Publiken är tillbaka i biograferna och framför livescenerna. Minskade restriktioner och en sjunkande smittkurva får branschen att dra en lättnadens suck.

Det har gått fort. För mindre än två månader sedan var det fortfarande ett publiktak på max åtta person som gällde för inomhusteatrar och biografer – med anvisade platser för publiken.

Nu är det helt andra regler som gäller. Publiktaket höjdes i juni till 50 personer och i juli till 300 personer. Och i takt med att taket höjts har också publiken strömmat till. Ingen kan väl ha missat att publiken är tillbaka i program som "Allsång på Skansen". Men också framför andra livescener finns nu publik – liksom i biograferna.

– Restriktionerna har lättat – men de har inte släppt. Vår kapacitet är fortfarande begränsad, men publiken växer i takt med lättnaderna, säger Peter Fornstam, vd för biografkedjan Svenska bio.

Han och hans kollegor har diskuterat mycket och länge huruvida publiken skulle komma tillbaka i takt med att restriktionerna lättade – eller om den skulle stanna hemma. Nu vågar Peter Fornstam nästan dra en lättnadens suck.

– Publiken hålls inte tillbaka av rädsla för att bli smittad. Det som nu påverkar hur många biljetter vi säljer är vilka filmer som visas och vad det är för väder, vilket hör till sommarsäsongen, säger han.

Peter Fornstam är optimistisk och välkomnar även den senaste lättnaden som tillåter större sällskap att sitta tillsammans.

– Vi har längtat så länge efter det här, säger han.

"Tar hand om varandra"

Sommarens varma väder har varit en skänk från ovan för utomhusteatern Parkteatern i Stockholm. Utomhus tillåts en större publik än inomhus. Solen skiner nu över ett begränsat publikhav på spelplatsen i Galärparken på Djurgården, likaså över deras turnerande pop up-föreställningar för barn i ytterstaden.

– Jag är bubblande glad över publiktrycket och den respons som vi får från publiken, säger Cecilia Falk, verkställande producent vid Parkteatern.

Hon berättar att de har gjort allt de kan för att publiken ska känna sig trygg med att komma – vilket också har lyckats. Cecilia Falk tror att hemligheten är teaterns stora informationsarbete.

– Vi är noga med information före föreställningarna och när publiken väl är på plats. Vi är också snabba med att svara på frågor som ställs till oss i sociala medier och via mejl, säger hon.

Parkteatern gör också vad de kan för att uppfylla varje enskild besökares önskemål vad gäller trygghet. Vill någon sitta ensam på en bänk, då ordnar man det. Samma sak gäller också personalen. Vill någon ha munskydd och ansiktsvisir, då är det fritt fram.

– Det vi kommunicerar är att ansvaret ligger både hos oss och publiken. Det fungerar väldigt bra, vi tar hand om varandra. Vår publik brukar trängas och gå runt och mingla. Men nu är alla med på noterna och respekterar restriktionerna, säger Cecilia Falk.

Teaterns publik är heller inte van vid att köpa förhandsbiljetter – Parkteatern är helt gratis – men har snabbt lärt sig att man i sommar måste boka fribiljetter inför varje föreställning.

– Biljetterna tar nästan alltid slut, säger Cecilia Falk.

Finns ett stort sug

Svenskarna går inte bara på bio och teater igen – de går också på konserter. Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för organisationen Svensk live, berättar om positiva signaler från medlemmarna.

– De kör på begränsad kapacitet och mycket är fortfarande inställt, men biljetterna till det som händer säljer slut fort, säger han.

Joppe Pihlgren berättar att publiktillströmningen bekräftar vad han länge har trott sig veta, och som Svensk live nu även fått svart på vitt genom att låta två biljettbolag göra en undersökning.

– Det finns ett stort sug och ett uppdämt behov efter livemusik i Sverige. Många spelningar har skjutits upp tre eller fyra gånger. Men publiken har i de flesta fall valt att vänta och behålla sina biljetter i stället för att återköpa dem, säger han.

Viktor Andersson/TT

FAKTA

Fakta: Lättnader av publikrestriktioner

Från och med den 1 juli tillåts upp till 300 personer i sittande publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Kravet är att varje besökare ska ha en anvisad sittplats.

Teatrar, biografer och livemusikscenen har dock en begränsad kapacitet till följd av fortsatta restriktioner vad gäller social distansering. Parkteatern har till exempel tillstånd att släppa in 1 100 besökare, men i praktiken kan de inte ta emot en sådan stor publik utan att bryta mot regler vad gäller avstånd och storlek på sällskap.

Ytterligare lättnader väntas i höst.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Inrikes

Mobilförbud i skolan inte bara bra

Inrikes
Inrikes Mobilens plats i klassrummet är en laddad fråga. Regeringen vill se ett förbud men alla håller inte med om att mobiler i skolan är av ondo.
– I nio fall av tio handlar mobilanvändandet i klassrummen där mobiler är tillåtna om skolrelaterade saker, säger Anita Grigic Magnusson, doktorand i tillämpad IT vid Göteborgs universitet.
PREMIUM

"Elever ska inte hålla på med sina mobiltelefoner på lektionstid", sade utbildningsminister Anna Ekström (S) i våras i samband med presentationen av en ny nationell plan för trygghet och studiero i skolan.

En lätt åsikt att hålla med om både som förälder, elev och politiker. Eller? Frågan om mobilförbud i skolan har kallats symbolpolitik av Lärarförbundet, och i remissvaren till den nya planen som väntas träda i kraft inför höstterminen 2022 höjs nu ett par varningens fingrar från olika håll.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Smittan ökar – Sydney förlänger nedstängning

Delstatens New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian förlänger restriktionerna i Sydney och dess närområden i ytterligare fyra veckor.
Foto: Dean Lewins/AP/TT
Utrikes
Utrikes Lockdown i ytterligare fyra veckor väntar invånarna i Australiens största stad Sydney, där ett utbrott av deltavarianten har fått fäste den senaste månaden.

Femmiljonersstadens invånare har levt under tuffa restriktioner sedan i slutet av juni, men trots stängda skolor och restauranger, hemarbete och förbud mot folksamlingar har antalet smittade inte sjunkit.

Nu väntar hårdare polisinsatser för att få folk att följa restriktionerna och människor uppmanas att rapportera de som bryter mot reglerna till myndigheterna. Invånarna får endast röra sig utomhus för att göra nödvändiga ärenden och motionera, och får inte röra sig längre bort än tio kilometer från hemmet.

– Folk måste verkligen göra det rätta hela tiden. Släpp inte garden, säger New South Wales delstatsledare Gladys Berejiklian på sin dagliga presskonferens.

Ökad smitta

Den senaste dygnssiffran över antalet smittade ligger på 177, ännu ett dygnsrekord under det senaste utbrottet. Främst är det i Sydneys västra delar som viruset sprids.

– Ni ska veta att jag är lika uppriven som ni, men vi har inte lyckats få ner antalet fall dit vi vill, förklarar Gladys Berejiklian.

Australien har haft nolltolerans mot coronaviruset under pandemin, där minsta smitta i samhället har lett till lokala och korta lockdowns och där gränserna mot omvärlden hålls stängda. Under större delen av pandemin har landet lyckats hålla viruset borta, men den pågående smittspridningen är den svåraste i Sydneys storstadsområde sedan pandemins första månader.

Få vaccinerade

Med bara drygt 13 procent av befolkningen vaccinerade riskerar den pågående nedstängningen i Sydneyområdet att bli långvarig.

I delstaterna Victoria och South Australia är situationen den motsatta. Där vaknade invånarna upp på onsdagen till hävda restriktioner, sedan antalet smittade tryckts tillbaka. För Australiens näst största stad Melbourne, var den senaste nedstängningen den femte sedan pandemins början.

Susanna Persson Öste/TT

En vanligtvis vältrafikerad gata ligger öde i Sydney, där virusrestriktionerna förlängs ytterligare en månad.
En vanligtvis vältrafikerad gata ligger öde i Sydney, där virusrestriktionerna förlängs ytterligare en månad.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Personligt

Hon räknar med bröllopsboom 2022

Bilden visar Cia Wahlgren sittandes vid ett bord med tårtor.
Foto: Axel Hilleskog
Personligt
Sjöbo
Sjöbo Cia Wahlgrens stora passion är bröllopstårtor och sju år efter att hon startade Sockerdrömmar levererar hon tårtor runt om i hela Skåne. Men vägen dit har knappast varit spikrak. Som självlärd och med sikte på att bli chef inom restaurangnäringen var hon i en utsatt position.
– Dominansen från män är enormt stark inom branschen, säger Cia Wahlgren.

Vi ses inne på Sockerdrömmar i Sjöbo, beläget i en lokal intill Bil-Bengtsson. Juli när folk har semester är egentligen den lugnaste perioden, koncentrationen av stresshormoner är istället som högst under maj och augusti. Men den här dagen ter sig annorlunda: en frys har gått sönder och dagen har fått en något kaosartad start.

– Men det löser sig, säger Cia Wahlgren med andan i halsen.

Det är här som hon ägnar sig åt sina älskade bröllopstårtor och catering.

– Tårtor är min stora passion och bröllopstårtor för att vara specifik. Det är så underbart att träffa brudpar och skissa fram deras drömtårta. Det är mycket mer personligt än att sätta en meny eftersom tårtan ska spegla paret. Och så får jag vara ute på så många ställen och samarbeta. Det är så jäkla roligt.

Tiden under pandemin ”extremt tuff”

Men för Cia Wahlgren liksom många andra i restaurangbranschen har tiden under pandemin varit extremt tuff.

– Vi hade 60 avbokningar bara på bröllop för 2020. Det är kanske 20 procent som avbokat för 2021 och flyttat till 2022.

– Där är stackare som först flyttade från 2020 till 2021 och sedan nu till 2022. Det är fruktansvärt för dem som har sett fram emot sina bröllop så länge.

Bröllop är kassakon

Att säga hejdå till lunchserveringar, vilket hon nyligen gjorde, var inget svårt beslut. Det var en extra service och aldrig något som bar verksamheten. Den stora inkomstkakan är bröllop.

– Det är under bröllopssäsongen som vi tar in kapital för hela säsongen. Det var tufft som tusan om jag ska vara helt ärlig. Men alla andra har också haft det tufft så det är bara att kämpa.

Hon är kritisk till hur regeringen behandlat restaurangbranschen under pandemin.

– Jag anser att de tryckte till med ordningslagen direkt för det var den de kunde trycka till med för att visa handling inför svenska folket.

– På ett sätt förstår jag dem men samtidigt så dödade de en hel bransch. Det hade varit bättre om vi blivit tvungna att stänga ner helt och bli kompenserade av staten enligt lag. Men istället fick vi hålla igång med kraftiga restriktioner utan att få bidrag, vilket jag tror var deras avsikt för att slippa kompensera oss.

”Kommer explodera”

Men nu tror hon på en boom under nästa år och hennes företag har fått in gott om bokningar för 2022.

– 2022 ser jättebra ut. Ta i trä, säger Cia och knackar på bordet.

– Jag tror verkligen det kommer explodera. Folk är så trötta och nu vill de festa. De har sparat pengar när de inte har åkt utomlands. Det kommer bara bli ”BAUM!”.

Bilden visar en av Cias tårtor.
En av Cia Wahlgrens tårtor. – Mitt kontrollbehov tillåter ingen annan att göra dem, säger Cia som gör alla tårtor själv. Foto: Privat
Foto: Privat

Det har varit en lång och krokig väg för Sockerdrömmar, trots att det bara funnits i drygt sju år. Efter att ha slutat som kock i Malmö startade hon verksamheten 2014 på en annan adress i Sjöbo och fick se ett vägarbete starta precis utanför, vilket gjorde att hennes inkomster störtdök.

– Sen flyttade vi hit här 2016 och det gick helt okej tills pandemin kom. Jag har varit med om det mesta och det är ett under att jag står här idag. För mig handlade det om att hoppa eller drunkna. Jag tror på min verksamhet annars hade jag lagt ner för länge sedan. För sex år sedan hade jag inte klarat det men nu har vi ett sådant stort och bra nätverk inom bröllop.

Vanligt att kvinnor behandlas illa

I samtal med kommunen där hon förklarade sin utsatta position blev hon kallad för ”lilla gumman” av en kommunanställd. Det var inte första gången som hon stötte på en man som försökte förminska henne. Från det att hon var 19 år och startade i restaurangbranschen i Åre och framåt har det gällt att ha skinn på näsan, förklarar hon.

– Vägen har varit otroligt lärorik och rolig samtidigt som den har varit bedrövlig. Restaurangbranschen är inte jättelätt för kvinnor, speciellt inte om du satsar lite högre och vill vara chef. Dominansen från män är enormt stark inom branschen. Det finns en jargong och det är tyvärr väldigt vanligt att kvinnor behandlas som att de inte är värda skit.

– Man kan inte gå in branschen och vara känslosam då blir man ett byte utan du får ha skinn på näsan och försöka att inte ta åt sig. Jag tycker inte att det är rätt men för att överleva måste du vara rätt så jäkla tuff alltså.

För Cias del innebar det att på ett samlat sätt bemöta orättvisorna i köket.

– Jag fick höra att jag inte klarade av grejer och att jag var en mes. Men jag är lugn och samlad av mig och såg till att ha kött på benen för att kunna göra min röst hörd och kunna stå där med männen.

– Det är väl också därför jag har blivit en sådan brinnande feminist.

Bilden visar Cia Wahlgren utomhus framför växtlighet.
Hemma för Cia är Blentarp där hon växte upp. – Jag hade egen häst och hade en extremt vacker och rogivande uppväxt med nära till naturen och lugnet. Det var därför jag flyttade tillbaka när jag fick barn.
Foto: Axel Hilleskog

Hon har kollegor i branschen och uppfattar det som att kulturen har blivit bättre sedan det gjordes ett uppror bland kvinnor i samband metoo. Hennes erfarenheter av restaurangmiljön var en bidragande anledning till att hon startade eget och i dag nästan enbart anställer kvinnor.

– Det har absolut blivit bättre sedan dess. Då kom det ju fram information om stora pampar som betett sig som svin så jävla länge och hamnat i klistret. Det var verkligen på tiden och det har blivit bättre. Det är mer uppmärksammad och manliga kockar kommer inte undan lika lätt.

Har alltid velat leda andra

Men den stora anledningen till att hon idag driver sitt eget företag är att hon allt sedan hon var ung velat chefa.

– Jag har alltid haft en strävan efter att bli ledare och kunna inspirera andra. Jag är väldigt omhändertagande och vill hjälpa andra. Sen har jag alltid haft svårt att nöja mig, jag vill alltid klättra högre.

Cia är självlärd inom restaurangbranschen och studerade naturvetenskap med inriktning häst på gymnasiet och rehabiliteringsvetenskap med inriktning psykologi på universitet.

– Jag som person har kunnat utvecklas framåt genom att ta ett steg tillbaka och analysera mig själv. Just psykologin har varit väldigt behjälplig, att analysera situationer som annars gjort mig jätteupprörd.

Cia Wahlgren har fått motta flera utmärkelser för sin företagsamhet.
Foto: Axel Hilleskog

Alla motgångar sammantaget kanske får läsaren att fråga varför hon fortfarande är kvar i sitt skrå.

– Man brukar säga att om man har börjat i restaurangbranschen så är man fast där. Det är svårt som tusen att ta sig loss. Branschen är fruktansvärd rolig även om man inte blir rik på det. Man träffar mycket folk och jag hade haft svårt med ett stillasittande kontorsjobb, jag blir så lätt uttråkad.

– Men jag är så social i arbetet att när jag är hemma vill jag bara vara hemma.

FAKTA

Cia Wahlgren

Ålder: 34

Bor: Blentarp

Gör: Driver Sockerdrömmar i Sjöbo som gör tårtor och erbjuder catering.

Familj: Man och en nioårig son.

Intressen: Jag håller väldigt mycket på med spirituella saker såsom tarotkort, kristaller, örtmediciner och energier. Sånt som man förr i tiden kallade häxeri.

Motto i livet: Att alltid vara omtänksam mot andra.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL