Centern slår ihop påsarna med Socialdemokraterna i Svalöv. Därmed får man tillräcklig majoritet, en åtgärd som var tvungena att genomföra klargör partiets Fredrik Jönsson och Lennart Pettersson. Foto: Roger Sunesson

Maktskifte faktum i Svalöv

SVALÖV Det blir inte helt oväntat maktskifte i Svalövs kommun.
Vid en presskonferens under onsdagen avslöjade Centern att man nu väljer att slå ihop påsarna med Socialdemokraterna.

I den grupp som nu ska föra styret fram till valet i september återfinns även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ:
– Vi har länge efterlyst ett nytt ledarskap i kommunen och de bästa förutsättningarna för det just nu är ett nytt styre i kommunen, säger partiets toppnamn Lennart Pettersson och Fredrik Jönsson.

Man pekar på en hel rad punkter:
– Det som behövs nu är att skapa ett öppet och positivt samtalsklimat och att lyfta fram kommunens varumärke efter en turbulent tid med många tråkiga rubriker och uttalande, klargör de båda.
Beslutet togs på partiets extrainsatta medlemsmöte i tisdagskväll och här handlar det enbart om en valteknisk valsamverkan. En utökad sådan som redan finns inom oppositionspartierna.

– Vi kommer inte att ha någon gemensam politisk plattform. Det innebär samtidigt att det finns möjligheter att söka stöd för frågor även utanför om man så vill.
– Mycket jobb kommer även att läggas på ekonomin, demokrati och struktur inom förvaltningarna.

Beslutet innebär samtidigt att samtliga poster från kommunstyrelsens ordförande till nämndordförande och ledamöter måste röstas fram på nytt.
Rockaderna blir många och ärendet kommer upp på februarimötet med kommunfullmäktige:
– Anledningen till att vi jobbar ihop med Socialdemokraterna och övriga småpartier är att säkerställa att vårt samarbete går igenom. Nu har vi 20 mandat och därmed sitter vi säkert. Nu har vi bara kommunens bästa för ögonen, säger Lennart Pettersson.
Centern har en hel rad skäl att ta steget upp och styra Svalövs fram till valet i september, trots att bara några månader återstår:
– Vi behöver lyfta fram demokratifrågorna och få tillbaka ett öppet och transparent ledarskap med ett positivt samtalsklimat, både internt och externt. Så är det inte nu.

En annan detalj som oroat sedan den politiska turbulensen drog igång i december är att rätta upp Svalövs skamfilade varumärke. Helt enkelt att allmänheten inte ska få en skev bild av kommunen.
– Det är helt nödvändigt med insatser och det är ett arbete som inte kan vänta tills efter valet.

Tiden fram till fullmäktigemötet i februari blir hektisk. En helt ny lista på förtroendevaldas placering ska fram, men Lennart Pettersson anser att man är väl förberedd:
– Det kommer att bli intensivt, men vi siktade på att styra redan vid valet 2014. Nu har vi haft tid att planera.

Hur tänker ni gällande den högsta posten som kommunstyrelsens ordförande. Vill ni åt den ?
– Det är alldeles för tidigt att sia om. Vi ska internt plocka fram en lista och därefter ta en diskussion med övriga partier.

Samtidigt siktar Centern på mer öppenhet, speciellt mellan sittande majoritet och opposition:
– Tyvärr har vi upplevt att vi blivit utestängda ett flertal gånger. Det är viktigt att diskutera över partigränserna och visa öppenhet.
– Så har inte skett och därför är oppositionsrollen så viktig.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×