Kultur

Teater på fyra hjul i Malmönatten

John Hanse regisserar Blue Dreams. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje En Volvo V70. Två skådespelare i framsätet och publik på max tre personer i baksätet. Och så en dryg timmes resa i Malmönatten. Blue Dreams är arbetskollektivet Public Plots nyskapande föreställning med premiär 25 januari.

En specialutrustad Volvo V70 är den rullande scenlokalen för Malmöbaserade arbetskollektivet Public Plots nya föreställning Blue Dreams. När vi träffas har regissören John Hanse precis varit och fixat med bilen som utrustats med ljudsystem och speciella mikrofoner för att ge publiken en mer filmisk teaterupplevelse.

– Bilen är uppmickad och publiken har hörlurar och så har vi ett ljudsystem i bakluckan, förklarar han. Det låter kanske konstigt med hörlurar när publiken är så nära men då kan skådespelarna prata utan att ta hänsyn till att vända upp och bildmässigt kan man berätta på ett annat sätt än man gör annars på teater. Dessutom förhöjer mickarna ljud från bilmotorn, blinkers och annat. Verkligheten låter som ljudläggningen i en film. John Hanse regisserar Blue Dreams och de två andra medlemmarna i Public Plot – författaren Henrik Bromander och ljuddesignern Jonas Åkesson – står för manus respektive ljudteknik. I bilens förarsäte tar skådespelarna Irma Jämhammar och Oskar Stenström plats i rollerna som Nino, som äger restaurangen Blue Dreams, och Jakob som arbetar där.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Kontanterna måste försvaras - lagstifta!

Opinion
Opinion

”Vi har nu nått en punkt där kontanternas funktion i samhället är hotad.” Riksbankschefen Stefan Ingves och hans vice Cecilia Skingsley slår fast det i en debattartikel i söndagens Aftonbladet.

Det är välkommet att riksbanken har kommit till denna insikt. Länge slog Riksbanken ifrån sig, trots att det i riksbankslagen slås fast att svenska sedlar och mynt är lagligt betalningsmedel i Sverige. Ändå har allt fler butiker - och banker - tillåtits vägra ta emot kontanter som betalning med hänvisning till avtalsfriheten. Den som inte vill sälja för kontanter slipper alltså det, medan den som vill köpa för kontanter inte kan kräva det. Det är bakvänt.

Nu kräver Riksbanken att riksdagen stärker skyddet för kontanter. En ny lag som gäller från nästa år slår fast att bankerna gemensamt måste garantera tillgång till kontanter överallt, men det kan räcka med en uttagsautomat eller avtal med livsmedelsaffären i byn. Däremot finns ingenting som kräver att sedlar och mynt verkligen ska gå att handla för.

Visst har de digitala betaltjänsterna, som bankkort, Swish och andra överföringsmöjligheter, gjort många affärer smidigare. Men det finns samtidigt många människor som har begränsad tillgång till de digitala hjälpmedlen eller begränsad förmåga att använda dem, konstaterar de båda riksbankscheferna - eller begränsad digital uppkoppling.

Ett för Riksbanken kanske viktigare skäl är att kontantlösheten kan bli ett problem för Sveriges beredskap, vilket redan märkts vid längre strömavbrott eller avbrott i internetuppkopplingarna. Om inte butiker och banker normalt hanterar kontanter är det svårt att tro att det skulle fungera i någon form av kris.

Därför måste riksdagen ta Riksbankens varningssignal på stort allvar. Pengar i form av kontanter har varit ett smidigt betalningsmedel i mer än tusen år. Det är något som alla kan hantera, alltid. Möjligheten måste finnas kvar även i det digitaliserade samhället.

Opinion

Konspirationsteorier florerar om corona

Opinion
Opinion

I botten på coronapandemin finns ett tidigare okänt virus. Det är inte märkligt att det florerar en mängd olika teorier, mer eller mindre realistiska, om vad som ligger bakom viruset.

En av de mest fantastiska, men också en av de mera utbredda, handlar om att det är 5G-masterna som gör människor sjuka. Här förenas två okända, potentiellt farliga företeelser - det nya viruset och den nya 5G-teknologin.

Konspirationsteorierna att 5G skulle ha samband med corona förekommer framför allt på nätet, i olika s k sociala medier som Facebook, Tiktok, Snapchat och andra. I viss mån försöker ägarna av kanalerna begränsa spridningen av villfarelserna men långt ifrån allt stoppas. Och kanske ska inte heller den här typen av spekulationer stoppas. (Värre är det med det konspiratoriska motståndet mot vaccinationer, som är rent hälsofarligt.)

Men konspirationsteorier går alltför ofta längre än till spekulationer. I april brann en 20 meter hög 5G-mast mitt i London. Två unga män greps för dådet. Häromveckan dömdes en man för att ha tänt eld på en mast i Liverpool. Mobiloperatören Tre har bekräftat att master saboterats under våren, och att bolaget noterat ”en ökad aktivitet i vissa Facebookgrupper som är kritiska till 5G-utbyggnaden”.

Så ofarliga är inte konspirationsteorierna. När tillräckligt många tar till sig de falska budskapen och agerar kan det bli farligt, inte bara för masterna utan även för levande människor.

Yngve Sunesson

Sport

Blek Zlatan när Milan spelade oavgjort

Zlatan Ibrahimovic byttes ut i den 61:a minuten.
Zlatan Ibrahimovic byttes ut i den 61:a minuten.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport Efter supervändningen mot Juventus i onsdags fick Milan nöja sig med oavgjort mot Napoli.
Zlatan Ibrahimovic gjorde inte mycket väsen av sig och byttes ut i mitten av andra halvlek.

I onsdags stod Zlatan Ibrahimovic för ett mål och en assist när hans Milan stod för en galen vändning mot Juventus.

I matchen mot Napoli, som ligger precis före sjundeplacerade Milan i Serie A-tabellen, var "Ibra" åter i startelvan.

20 minuter in i matchen tog Milan ledningen när Ante Rebic skickade fram bollen till Theo Hernandez som på volley drog upp bollen hårt i nättaket. En kvart senare kvitterade Napoli när Giovanni Di Lorenzo fångade upp en retur i målområdet och enkelt kunde placera in 1–1.

Ibrahimovic gjorde inte mycket väsen av sig i första halvleken. Mer väsen gjorde han i veckan när han kritiserade Milans vd Ivan Gazidis, som han tidigare bråkat med under en träning.

– Vi får också se vad som händer med klubben. Om det här är situationen fortsätter är det inte troligt att du får se mig i Milan nästa säsong, sade svensken.

Blek insats av Ibrahimovic

Direkt i den andra halvleken provade svensken med ett skott som Napolimålvakten dock plockade. Men i övrigt stod inte Ibrahimovic för speciellt många minnesvärda i den andra halvleken heller.

I den 60:e minuten tog Napoli ledningen när Dries Mertens skickade in en boll som hittade in bakom Gianluigi Donnarumma i Milan-målet till 2–1.

Bara minuten senare byttes en mycket besviken Zlatan Ibrahimovic ut och ersattes av 21-årige Rafael Leao.

Ny match på onsdag

I den 71:a minuten tilldömdes Milan en straff när Giacomo Bonaventura fälldes i straffområdet.

Vana straffskytten Franck Kessie förvaltade chansen fint och placerade snyggt in 2–2.

Därefter lyckades Alexis Saelemaekers dra på sig två varningar, den första i 85:e och den andra i 88:e minuten, båda efter att ha gått lite väl hårt in mot motståndarspelare. Och Milan fick avsluta matchen med en man mindre på planen.

Fem minuter lades till men det blev inga fler mål och matchen slutade 2–2.

Milan spelar härnäst på onsdag, då man ställs mot Parma med svenskarna Dejan Kulusevski och Riccardo Gagliolo.

Bella Franzén/TT

Opinion

Glöm aldrig folkmordet

Minnesplatsen för offren för folkmordet i Srebrenica i Potocari Bosnien Herzegovina.
Opinion
Opinion
Ledare. För 25 år sedan mördades mer än 8 000 bosniakiska män och pojkar i Srebrenica i Bosnien Hercegovina. Det är ett folkmord som inte får glömmas.

Under första hälften av 1990-talet pågick inbördeskrig i det sönderfallande Jugoslavien. EU spelade snarast en negativ roll genom att Tyskland och flera andra EU-länder, liksom Sverige, tidigt erkände Kroatien, trots att där pågick strider med försök till etnisk rensning riktad mot såväl kroater som serber.

Än intensivare etniska strider inleddes i Bosnien Herzegovina 1992, och kulmen var en massaker i Srebrenica 1995, där mer än 8 000 bosniakiska män och pojkar mördades medan kvinnor och barn drevs bort. Den här massakern klassades sedan som folkmord, och de bosnienserbiska ledarna Ratko Mladic och Radovan Karadzic dömdes långt senare till livstids fängelse av den särskilda domstolen i Haag för att ha varit ansvariga för folkmordet.

Nu finns en begravningsplats i Ptotocari, där kvarlevorna efter de mördade samlats, efter stora svårigheter att finna och identifiera kropparna. De mördade begrovs i över 80 massgravar utan några namn och många gånger massakrerade till oigenkännlighet. På minnesdagen i lördags begrovs ytterligare nio nyligen identifierade offer, men fortfarande saknas mer än tusen döda.

För 25 år sedan, 50 år efter andra världskrigets slut då det kanske värsta folkmordet någonsin utfördes, begicks alltså ett nytt folkmord i Europa, utan att någon ingrep och trots att fredsbevarande FN-styrkor fanns på plats.

På 25-årsdagen högtidlighölls minnet av de mördade på många platser runt om i Europa, så även i Sverige. Till Sverige kom många bosnier på flykt undan striderna och fick en fristad här. De flesta är nu väl integrerade i samhället med lika hög sysselsättningsgrad som infödda svenskar. Nu minns de med största smärta sina mördade kära som inte hann undan kriget.

Även vi som inte har någon direkt koppling till krigen i forna Jugoslavien behöver komma ihåg, att etniska motsättningar och krig kan bryta ut plötsligt, utan förvarning. Därför får vi aldrig glömma folkmordet i Srerbrenica.

Yngve Sunesson

Veckans lunch

Veckans lunch
Veckans lunch
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Sport

Rosenqvist tog första segern: "Grymt skönt"

Felix Rosenqvist segrade i helgens andra lopp på Road America i Wisconsin. Arkivbild.
Felix Rosenqvist segrade i helgens andra lopp på Road America i Wisconsin. Arkivbild.
Foto: Darron Cummings/AP/TT
Sport
Sport Den andra dagen på Road America blev en riktig svensksuccé.
Felix Rosenqvist vann sin första Indycar-tävling och Marcus Ericsson körde in som fyra.
– Grymt skönt, det är det här man har kämpat för i 1,5 år, säger Rosenqvist till TT efter loppet.

Inga framskjutna placeringar i lördagens lopp. Men den andra Indycartävlingen för helgen på klassiska Road America i Elkhart Lake, Wisconsin, blev en succé för svenskarna Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson.

Rosenqvist, 28-åringen från Värnamo – bästa nykomling i fjol – slog till med sin första seger i Indycar.

– Grymt skönt, det är det här man har kämpat för i 1,5 år. Det har känts som tidsfråga, jag har varit nära flera gånger. Det var ett kul rejs. En fantastisk start för teamet, säger Rosenqvist.

Depåstrul och krock

Han startade från ruta sju och körde snabbt upp sig efter flera incidenter ute på banan under första varvet.

Rosenqvists bil fick bland annat en smäll mot framhjulet, men svensken kunde fortsätta.

Båda svenskarna hade det senare struligt i depån men trots det höll de sig i toppen loppet igenom.

När man var inne på de sista varven stod det klart att kampen om förstaplatsen skulle bli mellan Felix Rosenqvist och Pato O'Ward.

Med bara drygt ett varv kvar tog sig Rosenqvist förbi Pato O'Ward efter att ha legat tätt bakom i flera varv.

– Det gäller att vara kall. I det här läget kände jag mig så himla sugen på seger, det fanns inget annat än att prova, säger Rosenqvist.

Rosenqvist skapade snabbt en lucka till O'Ward och kunde köra in som etta i den fjärde deltävlingen.

Andra svensk att vinna

TT: Hur firar du det här?

– Jag har inte hunnit reflektera. Man har fått många meddelanden. Min tjej kommer hit för första gången på tre månader, hon har inte kunnat resa innan så det blir väldigt tajmat. Man kunde inte ha firat på ett bättre sätt.

TT: Ska vi vänja oss vid Rosenqvist-segrar nu?

– Indycar är annorlunda. Det är många olika som vinner och svårt att vara på pallen i varje race, men har man chansen ska man ta den. Jag kan inte säga att jag kommer vara på pallen varje gång, men det känns definitivt som att vi har "pace" för att vara där.

Segern gör Felix Rosenqvist till den andra svensken efter Kenny Bräck att ta en seger i Indycar.

– Det är kul. Det är väldigt mycket intresse för Indycar, fler och fler som följer, så det är grymt, säger Rosenqvist.

Bräck vann klassikern Indy 500 1999 och berättar för SVT att han satt på ett flyg och därmed missade Rosenqvists segerlopp.

– Jag hade väntat mig att Felix skulle kunna vinna i år, säger Kenny Bräck till SVT.

Ericsson fyra

Även Marcus Ericsson hade en riktigt bra dag och körde upp sig tolv placeringar.

Han var uppe på andra plats vid flera tillfällen men körde till sist in som fyra i mål. Hans bästa placering i år.

– Det var ett bra race, jag fick revansch efter mina misstag i går. Jag kände att teamet förtjänade ett bättre resultat än i går, sade Ericsson i Viaplay efter loppet.

Simon Sjöstrand

Bella Franzén

Kultur och nöje

Mördade rapparen Pop Smoke albumetta i USA

Rapparen Pop Smoke går in som etta på den amerikanska albumlistan. Arkivbild.
Rapparen Pop Smoke går in som etta på den amerikanska albumlistan. Arkivbild.
Foto: Tracy Awino/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Rapparen Pop Smoke, som sköts till döds i sitt hem i Los Angeles i februari i år, går rakt in på den amerikanska albumlistans förstaplats med det postuma albumet "Shoot for the stars aim for the moon".

Enligt Billboard är det första gången sedan 2018 som ett postumt album når listans förstaplats. Den gången var det en annan mördad rappare, XXXTentacion, som gick rakt in som etta med "Skins".

Tidigare i veckan greps fem personer i Los Angeles, misstänkta för inblandning i mordet på rapparen.

Pop Smoke blev 20 år.

Malmö

Två pojkar rånade av cykelman

Foto: Hanna Franzén/TT
Malmö
MALMÖ En ensam gärningsman på cykel rånade under söndagskvällen två pojkar i 15-årsåldern.

Gärningspersonen ska ha visat upp ett vasst tillhygge och hotat till sig flera klädesplagg, samt tvingat dem att göra ett uttag från en bankomat. Mannen ska sedan ha avvikit på sin cykel.

När polisen larmades var det till Värnhemstorget, och klockan var strax efter 19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL