En

Teater på fyra hjul i Malmönatten

John Hanse regisserar Blue Dreams. Foto: Gunilla Wedding
Artikel En Volvo V70. Två skådespelare i framsätet och publik på max tre personer i baksätet. Och så en dryg timmes resa i Malmönatten. Blue Dreams är arbetskollektivet Public Plots nyskapande föreställning med premiär 25 januari.
– Det är ett väldigt tacksamt format för att berätta om den svarta ekonomin i Malmö, säger föreställningens regissör John Hanse

En specialutrustad Volvo V70 är den rullande scenlokalen för Malmöbaserade arbetskollektivet Public Plots nya föreställning Blue Dreams. När vi träffas har regissören John Hanse precis varit och fixat med bilen som utrustats med ljudsystem och speciella mikrofoner för att ge publiken en mer filmisk teaterupplevelse.


– Bilen är uppmickad och publiken har hörlurar och så har vi ett ljudsystem i bakluckan, förklarar han. Det låter kanske konstigt med hörlurar när publiken är så nära men då kan skådespelarna prata utan att ta hänsyn till att vända upp och bildmässigt kan man berätta på ett annat sätt än man gör annars på teater. Dessutom förhöjer mickarna ljud från bilmotorn, blinkers och annat. Verkligheten låter som ljudläggningen i en film. John Hanse regisserar Blue Dreams och de två andra medlemmarna i Public Plot
– författaren Henrik Bromander och ljuddesignern Jonas Åkesson
– står för manus respektive ljudteknik. I bilens förarsäte tar skådespelarna Irma Jämhammar och Oskar Stenström plats i rollerna som Nino, som äger restaurangen Blue Dreams, och Jakob som arbetar där.


– Ninos restaurang har svårt att gå runt och som så många andra i branschen har hon både svart och vitt anställda, berättar John Hanse. Blue Dreams är ett ställe som folk går till för billig öl och Nino drömmer om att öppna en finare restaurang. När föreställningen börjar ska Nino och Jakob i väg och handla men snart förstår man att Nino vill veta var diskaren Hanza bor. Han har inte varit på jobbet på flera dagar. Det som sker sedan är ett händelseförlopp utanför Ninos och Jakobs kontroll. Det kommer att binda ihop dem livet ut, vare sig de vill eller inte.

Idén att göra teater i en bil föddes när Public Plot gjorde en experimentföreställning om våld i nära relationer i en lägenhet i Malmö.


– Där satt publiken med hörlurar och skådespelarna var uppmickade. När paret i pjäsen i slutet lämnar lägenheten och kör i väg i en bil kunde publiken fortsätta att följa deras dialog via hörlurarna. Den tekniken ville vi prova i en bil.

John Hanse, Henrik Bromander och Jonas Åkesson diskuterade bilidén fram och tillbaka och bestämde sig för att söka pengar från Kulturbryggan.


– De stöttar nyskapande projekt där värdet är att det på något sätt är spetsigt och banbrytande.

I samband med att de skrev sin ansökan testade Public Plot också föreställningsidén på olika sätt.


– Henrik Bromander skrev förslag på improvisationer som vi testade i en bil och vi landade snabbt i att det här är ett tacksamt sätt att berätta om den svarta ekonomin i Malmö på, säger John Hanse.

På vilket sätt?


– Föreställningen blir en thriller eller ett intensivt kammarspel med två personer i en bil. Det blir två personporträtt och deras gemensamma berättelse. Staden Malmö och allt som finns under dess yta, svarta löner och slavlika anställningsvillkor, är sedan en inramning. Bilen blir som ett litet privatrum som rör sig i det stora offentliga rummet.

Exakt vilken väg Blue Dreams-bilen tar genom Malmönatten och var resan slutar avslöjar inte John Hanse men allt tar sin början på Möllevången, vid Inkonst.


– Publiken blir mötta av en värd som följer dem till bilen där de får ta plats och sätta på sig hörlurar. Sedan går värden och låser bildörren. Efter en stund kommer skådespelarna och föreställningen börjar, berättar han.

I arbetet med vilken väg föreställningen ska ta genom Malmö har Public Plot samarbetat med arkitekten Simon Sköld som via en dator gjort förslag på körsträckor.


– Hans arbete har varit att från ett arkitektperspektiv knyta ihop staden socioekonomiskt men också estetiskt och visuellt. Hur är känslan att köra från en smal väg ut på en stor öppen plats och tvärtom? Det har varit ett superintressant samarbete som skapat klockrena idéer men också krockar mellan ett teoretiskt arbete med staden och det rent praktiska att köra där.

Blue Dreams har inneburit mycket arbete med tekniska och praktiska lösningar men också mycket research.


– Både inför repetitionsperioden och nu tillsammans med skådespelarna har vi gjort intervjuer med restaurangägare och papperslösa restaurangarbetare. Sedan har vi suttit och pratat mycket om rollfigurerna och om restaurangen Blue Dreams.

Manusarbetet har också varit annorlunda. Henrik Bromander har skapat en bakgrundshistoria och detaljerade biografier till Nino och Jakob.


– Men när vi repar har vi inte manus utan skådespelarna improviserar fram dialogen, berättar John Hanse. Jag är sjukt imponerad av dem, de är så säkra på att få fram de här figurerna.

När biljetterna till Blue Dreams släpptes sålde de slut på nolltid och John Hanse hoppas att de ska kunna utöka med ett antal föreställningar till.


– Det har varit jättespännande att få göra det här och det är ett form- och berättarexperiment som jag önskar att fler kunde ta del av än de som lyckats få biljetter.

Eftersom den största svårigheten med uppsättningen har varit att välja bland alla de berättelser som Henrik Bromander skapat för bilteaterformatet blir det fortsättning på Blue Dreams på olika sätt.


– Det kommer att bli en serie med små personöden i Malmönatten, avslöjar John Hanse. Till att börja med en föreställning till i bil som heter Gul framtid. Men än vet vi inte exakt när.

FAKTA

Fakta:

Public plot Arbetskollektiv i Malmö som består av John Hanse, Henrik Bromander och Jonas Åkesson

Uppsättningar: Våld och pedagogik (Inkonst, 2016), Game Over (tillsammans med Banditsagor, 2015), I protagonistens huvud (På Bastionen, 2015), Robins bok (tillsammans med Banditsagor, 2015), Smålands mörker (På Regionteatern Blekinge Kronoberg, 2014)

John Hanse om syftet med Public Plot: ”Vi vill inte läsa oss vid scenkonst framöver så syftet är att experimentera med berättarformen. I Blue Dreams är vi till exempel väldigt inspirerade av film.”

Sport

Skellefteå vann – efter tre mål i boxplay

Joakim Lindström gjorde ett av målen för Skellefteå. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Sport
Sport En femminutersutvisning blev avgörande när Skellefteå besegrade Frölunda med 5–2 och gick förbi Göteborgslaget i tabelltoppen. Västerbottningarna gjorde tre mål på fem minuter– trots att det var deras egen back Petter Granberg som fått lämna banan.

– Vi får ett gyllene läge att komma in i matchen. I stället blir det tvärtom. Oacceptabelt, säger Frölundas Johan Sundström till C More i den andra periodpausen.

Frölunda inledde matchen klart bäst och Skellefteå hade bara haft ett skott på mål när backen Adam Wilsby efter sju minuter stötte in 1–0 efter en passning rakt genom boxen från Linus Lindström. Ett inte helt logiskt ledningsmål.

Men det var mittenperioden som sent ska glömmas. Då hände både det ena och det andra som sällan skådas på en ishockeyrink.

Först en armbågstackling av hemmabacken Petter Granberg som försatte Frölundas unge Simon Edvinsson ur spelbart skick för resten av matchen.

Mål åt båda håll

Femminutersutvisningen skulle ge Frölunda en biljett in i matchen. I stället gjorde Skellefteå tre mål, Frölunda ett, innan laget återigen hade fullt lag på isen.

– Bra boxplay. De bjuder oss på bra lägen och vi kanske ska spela fyra mot fem i fortsättningen, säger Skellefteås Jonathan Johnson till C More.

Tillbaka efter ett covidavbrott gjorde Johnson ett av Skellefteås mål under den galna mittenperioden när han kom fri med Frölundamålvakten Matt Tomkins och satte pucken säkert i nättaket till 3–1.

Skellefteås första mål i det numerära underläget gjordes av Albin Sundsvik efter att Tom Kühnhackl brutit ett Frölundauppspel.

Johan Sundström reducerade hemmaledningen innan Joakim Lindström utökade till 4–1 till Skellefteå. Då fick Tomkins nog i Frölundamålet och ersattes av Niklas Rubin.

Matchstraff

Även Frölunda drabbades av ett matchstraff i slutet av den andra perioden när backen Andreas Borgman fick lämna isen efter en våldsam tackling på Tom Kühnhackl. Men lika effektivt som Skellefteå varit med en man mindre, lika ineffektivt var laget när man fick chansen att spela fem mot fyra i fem minuter.

5–1-målet kom i stället i inledningen av den tredje perioden genom backen Jonathan Pudas från blå linjen.

Matchen var den tredje mellan lagen den här säsongen. Den klart märkligaste, och den första där Skellefteå tagit poäng. Nu tog laget samtliga tre poäng och gick förbi Frölunda upp på tredje plats i den haltande SHL-tabellen.

Thomas Eriksson/TT

Inrikes

Sex ryska landstigningsfartyg ute ur Östersjön

Försvarsmakten har följt ett antal ryska landstigningsfartyg i Östersjön. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Samtliga sex ryska landstigningsfartyg har lämnat Östersjön igen, uppger Försvarsmakten.

– Tre passerade Skagen tidigare under dagen och de andra tre passerade Stora Bält-bron för några timmar sedan, säger pressekreterare Therese Fagerstedt till TT på tisdagskvällen.

Försvarsmakten har följt de ryska fartygens rörelser sedan de tog sig in i Östersjön i förra veckan. Att ryska fartyg är där är inget konstigt i sig, men antalet avvek från normalbilden.

– Vi har en god lägesbild över närområdet. Vi har också en god uppfattning över rysk kapacitet i Östersjöområdet.

– Ingenting i det vi ser nu utgör någon hotbild, nu börjar det återgå till normalbilden som vi är vana vid att se, säger Fagerstedt.

Att fartygen fördes in i Östersjön var en av anledningarna till att Sverige skickade fler soldater till Gotland för några dagar sedan.

Beredskapsanpassningen med förstärkningar på bland annat Gotland påverkas inte av att fartygen lämnar Östersjön.

– De förflyttningar som nu har gjorts och som beslutades av insatschefen byggde på flera faktorer än bara de här fartygen, säger Fagerstedt.

Jonas Grönvik/TT

Utrikes

Första gallringen klar för Europas rymdfarare

ESA letar framtida rymdresenärer. På bilden syns astronauter från Nasa, japanska Jaxa och europeiska ESA på Kennedy Space Center i Florida, USA, inför avfärd i april ifjol. Arkivbild.
Foto: Aubrey Gemignani/Nasa via AP/TT
Utrikes
Utrikes ESA lockar med rymdresor.
22 589 hågade har ansökt.
Nu har Europas rymdstyrelse sållat fram 1 400 kandidater till de sex platser som finns i astronautprogrammet.

Det var i februari förra året som ESA meddelade intentionen att få fram en ny generation rymdresenärer. Extra viktigt var att erbjuda dem med någon form av funktionshinder möjlighet att delta – så kallade parastronauter.

När beskedet om det första utgallringen kom på tisdagen stod det klart att 29 av de 1 400 utvalda hade funktionshinder.

Men det krävs noggranna studier för att granska eventuella risker för parastronauter.

– Men vi på ESA står fast vid vårt löfte att öppna rymden för alla, sade rymdstyrelsens generaldirektör Josef Aschbacher.

ESA tror att man kan erbjuda minst fyra, troligen sex, rymdutbildningar mot slutet av detta år, för planering av resa från jorden "till månen och bortom".

Samtidigt läggs betydande krafter på ESA att utveckla maskinella möjligheter att utforska rymden, inte minst genom robotar. Dessutom planeras färder till månen, troligen i samarbete med Nasa, för att forsla forskningsutrustning till månen.

Projekt finns också att utforska en av Saturnus månar, Enceladus, för att studera om något döljs under dess isyta.

Grim Berglund/TT

ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher. Arkivbild.
ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher. Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Sport

Lugi vill skrälla mot serieledaren

En handbollsspelare i aktion
Foto: Adam Ihse/TT/arkiv
Sport
Lund
Handboll Lugi fick en smakstart och körde över BK Heid i den första matchen på nästan två månader. Nu väntar dock betydligt tuffare motstånd då SHE-ettan IK Sävehof gästar Lund på onsdagen.

– Det är så klart en enorm skillnad, konstaterar tabellfyrans tränare Kenneth Andersson med ett knappt dygn kvar till avkast.

– Men utmaningen är där och den ska vi försöka ta.

I söndags blev det förkrossande 31-18 hemma mot nästjumbon Heid.

– Det var ganska ringrostigt före pausen, men spelet lossnade rejält i andra halvlek. Vi behöver dock några matcher till innan vi är uppe på samma nivå som före uppehållet.

– Jag hoppas och tror att vi ska kunna utmana framåt våren. Men ska vi vinna redan nu krävs det att vi överpresterar samtidigt som Sävehof har en dålig dag.

– Vi ligger helt klart efter i träningen även om vi fick en jättebra omstart. Sedan är det tajt att spela match igen bara tre dagar senare.

Sport

Tränarbytet gav inte effekt – Malmö föll

Malmö sparkade tränaren Joakim Fagervall under måndagen, men det lyfte inte laget till seger hemma mot Leksand.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö sparkade tränaren Joakim Fagervall för att lyfta i tabellen.
Någon omedelbar effekt gav det inte – Leksand vann med 2–1 i Malmö arena.

Malmö värvade inför säsongen exempelvis den tidigare NHL-spelaren Carl Söderberg och under säsongen har toppspelare som Fredrik Händemark och Magnus Pääjärvi (skadad just nu) anslutit.

Trots det får Skåneklubben kämpa för sin fortsatta SHL-existens och på måndagen kom beskedet att tränaren Joakim Fagervall får sparken.

– När vi gör den här satsningen i år och vi inte riktigt får den utveckling och lyft i tabellen som vi har hoppats på, börjar ju tankarna att gå, säger Malmös ordförande Mats Larsson till C More om beslutet att ge Fagervall sparken.

Första matchen i år

"Jag är varken bitter eller besviken på någon", skriver Fagervall på Instagram och är mest kritisk mot sin egen insats.

Malmö fick dock inget omedelbart lyft med Tomas Kollar, tidigare assisterande tränare, som tillfällig huvudtränare när Leksand kom till Malmö arena.

Ett covidutbrott har gjort att Leksand har fått flytta fram flera matcher, men sett till matchbilden märktes det inte att mötet med Malmö var Dalaklubbens första SHL-match för 2022.

– Vi har varit nio personer på träningarna, det blir ju inte riktigt den kvalité som man vill ha. Men vi som har varit där och kört har gjort det bra, och vi har fått in folk med tiden. Så vi har fått en del träningar ihop, säger Jonas Ahnelöv till C More.

Emil Heineman gav bortalaget ledningen 13.25 in på den första perioden efter en läcker framspelning från Mikael Ruohomaa. Leksand kunde i slutskedet av perioden ha utökat till 2–0, men Malmömålvakten Oscar Alsenfelt räddade Rouhomaas straff.

Skyttekungen satte 2–0

Utökningen kom i stället blott 42 sekunder in på den andra akten när Max Veronneau skickade in 2–0 bakom Alsenfelt. Målet var kanadensarens 20:e fullträff för säsongen och gör att 26-åringen toppar SHL:s skytteliga.

Även Malmö har haft en längre coronapaus. Söndagens bortaförlust mot Oskarshamn (1–3) var skåningarnas årsdebut. Hemmalaget saknade inte chanser till att komma in i matchen mot Leksand, men det dröjde till slutskedet innan reduceringen föll. Med drygt två och en halv minut kvar att spela satte Carl Söderberg 1–2 ur snäv vinkel i spel sex mot fyra utespelare.

Närmare än så kom dock inte Malmö. Tabelltolvan står kvar på 38 poäng på 33 matcher och det skiljer sju poäng ner till Timrå (som har tre matcher mindre spelade) precis under strecket.

Daniel Kihlström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Utrikes

Alkohol och cannabis – bara för vaccinerade

Kö till vaccinering i Montréal tidigare i januari.
Foto: Paul Chiasson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Från och med tisdagen måste invånarna i kanadensiska Québec visa upp vaccinbevis för att få köpa alkohol eller cannabis i statliga butiker.
Efterfrågan på att få en första vaccindos fyrfaldigades efter att den nya regeln blivit känd.

Restriktionerna bedöms ha lett till att framför allt personer som inte är hårdföra vaccinmotståndare till slut har valt att vaccinera sig.

– Vissa kommer inte att ändra sig. Men för många är det en fråga om logistik eller bara inte högprioriterat. Antagligen är unga män en av de viktigaste grupperna här, och detta kan motivera dem, säger Kumanan Wilson, expert på åtgärder för folkhälsa vid University of Ottawa, till National Post.

Bara några dagar efter beskedet hade antalet personer som bokade tid för en första vaccinspruta ökat från 1 500 till över 6 000 per dag, enligt en tweet från provinsen Québecs hälsominister Christian Dubé.

"Enkel lösning"

De nya restriktionerna är tänkta att bromsa det ökande antalet sjukhusinläggningar i Québec. Enligt Christian Dubé handlar åtgärderna om att skydda ovaccinerade, som utgör minst hälften av de som vårdas på sjukhus med covid-19, rapporterar public service-bolaget CBC.

– Om de ovaccinerade inte är nöjda med situationen så finns det en väldigt enkel lösning till hands. Det är att vaccinera sig. Det är gratis, sade han när de nya reglerna meddelades.

Genom att begränsa antalet platser där ovaccinerade får befinna sig så begränsas också deras kontakter med andra, påpekade Christian Dubé.

– Om du inte vill vaccinera dig, stanna hemma.

Hälsoskatt aviserad

Vaccinpasset gäller från 13 års ålder. Undantagna är personer som inte kan vaccinera sig av medicinska orsaker, som i så fall ska godkännas av vårdpersonal.

Närmare en fjärdedel av Kanadas invånare bor i Québec där vaccinbevis redan krävs på många platser, bland annat för att få äta på restaurang, gå på gym eller komma in på sportevenemang och kasinon.

Dessutom har en särskild hälsoskatt aviserats för ovaccinerade personer. Det ska enligt myndigheterna handla om "betydande" belopp för personer som inte vaccinerat sig mot covid-19, och vara ett sätt för de ovaccinerade att bidra till den hårt pressade sjukvården.

– Jag tycker att det är en fråga om rättvisa för de 90 procent av befolkningen som gjort vissa uppoffringar, sade provinsens premiärminister François Legault förra veckan när han berättade om planerna, rapporterar CBC.

– Jag känner att vi är skyldiga dem den här sortens åtgärd.

Storleken på hälsoskatten har inte offentliggjorts än, och inte heller när den är tänkt att införas.

Kristin Groth/TT

FAKTA

Fakta: Kanada

Kanada är världens näst största land sett till ytan. Samtidigt är det ett av världens mest glesbefolkade länder med cirka fyra invånare per kvadratkilometer. Motsvarande siffra för Sverige är 25.

Cirka 60 procent av Kanadas drygt 38 miljoner invånare bor i provinserna Ontario och Québec.

Makten i förbundsstaten Kanada delas mellan den federala regeringen och de tio provinsregeringarna. De tre nordliga territorierna har inte samma självständiga ställning som provinserna men har egna regeringar med betydande befogenheter.

När Kanada bildades 1867 blev både franska och engelska arbetsspråk inom parlamentet. Men först 1969 antog parlamentet en språklag som officiellt gjorde Kanada tvåspråkigt. 58 procent av kanadensarna hade enligt folkräkningen 2016 engelska som modersmål och drygt 21 procent hade franska. De flesta av de fransktalande bor i Québec.

Regeringschef är premiärminister Justin Trudeau sedan 2015. Liberala partiet och olika konservativa partier har länge dominerat det politiska landskapet.

Källa: Landguiden/UI

Kultur och nöje

De ska segla över Atlanten

Här är gänget som ska kräkas över relingen på bästa sändningstid. Pressbild.
Foto: Discovery
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det har blivit dags för ett nytt gäng svenska kändisar att ge sig ut på ett saltstänkt äventyr. I år väntas den 2 700 mil långa resan över Atlanten bli tuffare än någonsin.

De som utan följebåt ska korsa världshavet i den fjärde säsongen av Discoverys "Över Atlanten" är artisten Casper Janebrink, dansprofilen Ann Wilson, artisten Loreen Talhaoui, programledaren Erik Ekstrand, skådespelaren Linus Wahlgren och före detta fotbollsspelaren Kenneth Andersson.

"Jag är så taggad på denna resa, jag har inte seglat längre än till Danmark förut och det har varit en dröm att få göra en längre segling. Jag hoppas det blir en rolig, äventyrlig och fartfylld resa med många skratt och minnen för livet", säger Casper Janebrink i ett pressmeddelande från Discovery.

Resan mellan Gran Canaria och Karibien beräknas ta 18 dagar och den här gången ska besättningen segla en mindre båt. Allt behöver skötas manuellt, utrymmena är trängre och det finns ingen kock, vilket ställer höga krav på alla medverkande i form av segling, samarbete och hushållning.

Till sin hjälp har de två vaktkaptener och skepparen Gunnar ”Gurra” Krantz, en av Sveriges mest erfarna seglare som tävlat internationellt i över 30 år.

Inrikes

Regeringen vill tala skärpt läge med oppositionen

Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff efter utrikes- och försvarsutskottets gemensamma möte om det säkerhetspolitiska läget.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen öppnar för överläggningar med oppositionen om försvaret och säkerhetspolitiken i ljuset av det skärpta läget.
Men hur det ska ske vill regeringen fundera lite till på.

"Vi kommer att följa upp diskussionerna om den säkerhetspolitiska utvecklingen med fördjupade samtal, inklusive i etablerade format", heter det i en skriftlig kommentar av statsminister Magdalena Andersson (S).

Oppositionen vill ha partiledaröverläggningar och att försvarsberedningen återinkallas, en åsikt senast framförd av Centerledaren Annie Lööf och Moderatledaren Ulf Kristersson. Bakgrunden är det ökade hotet från Ryssland mot Ukraina och kraven från Moskva, bland annat om att Sverige och Finland inte ska få samarbeta och öva med försvarsalliansen Nato.

Orolig tid

"I en orolig tid som denna krävs stabilitet och regeringen värnar dialogen med övriga partier i riksdagen", framhåller Andersson. Det kan handla om vad regeringen gjort och gör med anledning av läget.

Efter ett möte med riksdagens försvars- och utrikesutskott lyfter utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) fram det fortsatt mycket spända säkerhetspolitiska läget runt Sverige, i Östersjöområdet samt i och vid Ukraina.

– Det är en av de allvarligaste situationerna vi har haft på flera årtionden. Det är därför vi måste arbeta fullt ut både med att anpassa vår egen försvarsmakt, men också väldigt mycket med diplomatiska insatser, säger Ann Linde vid en pressträff.

– Ingen vill se en militär konfrontation någonstans, särskilt inte när det gäller Ukraina, där det faktiskt finns risk för någon form av militär attack. Det är det riktigt allvarliga just nu.

Kräver översyn

Ulf Kristersson och Annie Lööf har alltså krävt att försvarsberedningen, där riksdagens alla partier ingår, omedelbart bör återinkallas och ges i uppdrag att snabbt göra en översyn av det rådande försvars­beslutet.

Peter Hultqvist säger att regeringen är intresserad av att föra en dialog med partierna i riksdagen. Han ger inget svar på om det är aktuellt att kalla in försvarsberedningen.

– Vi får återkomma kring formerna för hur det ska se ut, säger Hultqvist.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, välkomnar att regeringen öppnar för samtal.

– Man måste ha en dialog, det är så man når samsyn. Givet det allvarliga läget är det eftersträvansvärt att vara överens om så mycket som det bara går, säger Wallmark och syftar på försvarets förutsättningar och resurser såväl som på säkerhetspolitiken.

Men diskussionen om Sveriges framtid i förhållande till Nato, den får nog tas vidare i ett eget spår.

Kulor och krut

Kristdemokraten Mikael Oscarsson och Sverigedemokraten Aron Emilsson vill att regeringen omedelbart ska be överbefälhavaren och Försvarsmakten om en rapport angående uppgifter om brist på ammunition och annat som kan påverka beredskapen.

Tidigare begärda underlag kan inte regeringen sitta och vänta på i det läge som uppstått, anser de båda.

– Underlag behövs nu, säger Oscarsson.

På en fråga på pressträffen om Sverige kan försvara sig säger Hultqvist:

– Det svenska försvaret är kapabelt att försvara Sverige och vi vidtar aktivt åtgärder för att värna svensk suveränitet och integritet och vi har också möjligheter till samverkan med andra länder.

"Ser med oro"

På tisdagskvällen kommenterar Magdalena Andersson det säkerhetspolitiska läget i Europa i sociala medier.

"Regeringen ser med stor oro på Rysslands alltmer konfrontativa retorik och de pågående militära aktiviteterna längs Ukrainas gräns. Självklart agerar också regeringen med anledning av det försämrade läget", skriver statsministern.

Vidare skriver Andersson att hon på onsdag ska hålla samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om det rådande läget.

Lars Larsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL