Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Sen men välkommen vändning för V

Vänsterpartiet vill se lagändringar för att komma till rätta med hedersvåldsproblematiken. Fler än en gärningsman ska kunna ställas till svars för hedersförtryck, eftersom det ofta handlar om grupper som utsätter individer för förtryck. En hel familj, eller till och med familj och vänner. Det är ett rimligt förslag, med tanke på hur brottet ser ut. Om man kan åtala flera personer minskar också risken för att hedersförtrycket fortsätter även om en person fälls.
Vänsterpartiet uppmärksammar också ”tvåårsregeln” som försätter kvinnor i potentiellt farliga situationer, där de är beroende av partners godtycke för att inte tvingas lämna landet. En utländsk person som gifter sig med en svensk medborgare förlorar sitt uppehållstillstånd om det blir skilsmässa inom två år. Det är upplagt för att kunna komma undan med kränkningar.
Det är överraskande att Vänsterpartiet tar itu med den här problematiken. De har behandlat partimedlemmar som vill belysa hedersvåldsproblematik, som Amineh Kakabaveh, hårdhänt. Partiet menade att hon spred osanna rykten om den oförlåtande attityden mot kvinnor i förorter som domineras av konservativ religion, trots att även andra kvinnor till vänster har påpekat samma sak, som Zeliha Dagli.
Bättre sent än aldrig, kanske. Men nog kommer Vänsterpartiet få jobba för att bli tagna på allvar i sin omsorg om hedersproblematikens offer.

Dagens fråga

Betalar du med Skånetrafikens app när du åker buss?

Loading ... Loading ...