Richard Andersson går från att vara verksamhetschef för Skurups fritidsgårdar till en ny tjänst som ungdomskulturutvecklare för kommunen. Foto: Oscar Hjelmstedt

Redo för nya uppdrag

Skurup Richard Andersson har engagerat sig för fritidsgårdar i tio års tid.
Nu går han vidare som ungdomskulturutvecklare för kommunen.

Tjänsten som ungdomskulturutvecklare är en ny sådan. I sin nya roll, vilken han tillträder i vår, ska han samverka på bred front för kulturaktiviteter för unga.
– Jag kommer börja med att göra en omvärldsanalys, se vad det finns för trender och fenomen bland ungas sysselsättning.

Richard Andersson har varit med och drivit fritidsgården Gummifabriken sedan starten. Det hela började när han, efter en tio år lång karriär som musiker och producent, blev involverad i ett projekt för unga.
– Den fritidsgården höll till i en byggnad på Tegelgatan i det gamla kommunhuset. Det var stökigt med mycket problem. På den tiden var Gummifabriken en mekanisk verkstad.

Därefter startade han en ungdomsgrupp i den renoverade byggnaden och blev projektledare för fritidsgården efter ett år.
Fem år senare blev han verksamhetschef, vilket innebar att han även fick ansvar för fritidsgårdarna i Skivarp och Rydsgård.
– Jag är stolt över att vi har lyckats ta verksamheten från socialsektorn till fritidssektorn. En fritidsgård är inte längre ett ställe för stökiga ungdomar att vara på efter skolan. Gummifabriken finns till för alla.

På Gummifabriken finns inte bara ungdomar. Under en vecka använder omkring 20 aktörer sig av lokalen.
– Förskolor kommer hit för att låna dansstudion och pensionärer är här för att träna i vårt gym. För mig är det viktigt att jobba med miljön och på så sätt höja statusen på fritidsgården.
Richard Andersson trycker på att de tidigt satte tydliga regler på Gummifabriken för att skapa trygghet och struktur.
– Jag har märkt mer på senare år hur fritidsgården som mötesplats blir allt viktigare. I dag handlar det inte lika mycket om aktiviteterna som vi erbjuder, utan möjligheten för unga att ha en mötesplats.

I sin nya roll som ungdomskulturutvecklare kommer han att arbeta övergripande med flera olika mötesplatser inom kultur. Än så länge är det inte klart vem som tar över i Richard Anderssons ställe, men det kommer att ske till våren.
Hur känns det att lämna Gummifabriken efter alla år?
– Det känns jättebra, verksamheten rullar på och här finns flera fantastiska medarbetare. Var sak har sin tid. Nu är jag redo för något nytt och lämnar över stafettpinnen med glädje.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×