Foto: TT

Tre män frias från penningtvätt

MALMÖ Tre män i 40-årsåldern som åtalats och suttit häktade misstänkta för grovt penningtvättsbrott kunde inte bindas vid brottet trots att man hittat mer än en miljon danska kronor i ett lönnfack.

De frias eftersom Malmö tingsrätt anser att det inte presenterats några konkreta omständigheter som visar att pengarna kommer från en brottslig verksamhet. Yrkandet om förverkande av beslagtagna kontanter ogillades. Kontanterna som tidigare tagits i beslag lämnas nu tillbaka eftersom det inte gått att bevisa att de kommer från en brottslig verksamhet.

Det var i oktober förra året som en bil stoppades vid Lernacken efter att ha kört över Öresundsbron. Detta sedan dansk polis tipsat om att den setts i Herlev utan att höra hemma där.
I bilen satt två män och två barn, 4 och 2 år gamla. En tjänstehund från tullen markerade vid mittkonsolen i bilen. När denna undersöktes visade det sig att den dolde ett lönnfack som var låst med ett elektromagnetiskt lås.

Lönnfacket var 60 centimeter djupt och 16 centimeter brett. I facket låg buntar med kontanter i danska valörer, en summa på 1 082 750 danska kronor. Spår av kokain och cannabis har hittats på flera av sedelbuntarna.
Åklagaren har gjort gällande att pengarna kommer från brottslig verksamhet, troligen narkotikasmuggling. En av männen har förklarat att det var hans pengar i lönnfacket. Han visste inte att det var tillåtet att föra över pengar från Danmark. Av säkerhetsskäl ville han inte att någon skulle känna till dem. Tingsrätten konstaterar att det är klarlagt att det fanns spår av kokain i lönnfacket och av både cannabis och kokain på pengarna. Dock går det inte att bevisa att lönnfacket innehållit narkotika.

En av de åtalades försvarare hävdade att det är vanligt med spår av narkotika på pengar som varit i omlopp och tingsrätten fäste tilltro till den uppgiften. Ett förhör med en kriminaltekniker stödjer också det ställningstagandet.Några ytterligare konkreta omständigheter som talar för brottslig verksamhet finns inte. Det saknas en utredning om varför den den danska polisen tipsade tullen och det finns inga uppgifter om att de tilltalade haft kontakt med andra som sysslar med brottslig verksamhet, konstaterar tingsrätten bland annat i sin dom.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×