Mait Nilsson har fått avslag från Skurups kommun gällande bostadsanpassning.
– Jag har försökt och försökt och försökt, men det går inte, säger Mait Nilsson om hennes oförmåga att laga mat på spisen i radhuset i Skurup. Foto: Erika Dahlin Jönsson
Mait Nilsson brukade måla mycket och sålde många tavlor. – Det är det jag saknar mest, säger Nilsson som nu börjat med keramik istället.

Synskadad nekas hjälp

Skurup Ljusanpassning och spis med vred – det var bostadsanpassningen som Mait Nilsson, synskadad, ansökte om hos Skurups kommun. Men nu har hon fått avslag.
– Jag kan inte bo här, säger Nilsson till Skånska Dagbladet.

Det var kring årsskiftet 2014/2015 som Mait Nilsson och hennes make Leif Nilsson påbörjade en försäljningsprocess av parets gård en bit utanför Skurup. Planen var att flytta till ett radhus inne i tätorten.
Mait Nilssons syn hade vid den här tidpunkten börjat bli sämre. Hon hade drabbats av glaukom (grön starr). Därför genomförde hon i februari 2015 en ögonoperation för att åtgärda detta – men operationen gick inte som det var tänkt.
I stället försämrades Mait Nilssons syn kraftigt. Hon låg inlagd på sjukhus i flera veckor. I dag är hon helt blind på ett öga och på det andra har hon 0.01 procent syn.
– Jag hade inte kunnat tänka mig att det skulle vara såhär att mista synen, säger Mait Nilsson när vi möts i radhuset nära tågstationen i Skurup.

Hon bor inte i radhuset – hon är där på besök hos sin make Leif. Mait Nilsson bor fortfarande kvar på gården som paret planerade sälja. Anledningen är att ljuset i radhuset inte är tillräckligt starkt.
– Ljuset har himla stor betydelse när man har glaukom. Det måste vara rätt sorts ljus – ljus som lyser upp bättre, säger hon.
– Här när jag tittar bort är allt helt svart och det känns inte alls roligt. Jag kan inte bo här. Jag mår bättre på gården.
Det hon vill ha är speciella lysrör som sätts upp i taket. Hon vill också ha en spis med reglar istället för display – hon kan nämligen inte laga mat på spisen i det nya huset.
– Jag har försökt och försökt och försökt, men det går inte, säger Mait Nilsson som därför sökt om bostadsanpassning av belysningen och spisen hos kommunen – men fått avslag.

I kommunens beslut hänvisar man till att Mait Nilsson inte är folkbokförd på den adress hon ansöker om bostadsanpassning för.
Anledningen att hon inte folkbokfört sig där är, enligt henne själv, att hon inte fått besked på huruvida hon isåfall skulle få bostadsanpassning beviljad.
– Om de sa ”ja” skulle jag flytta hit direkt, säger Mait Nilsson som har haft två olika handläggare på kommunen i sitt ärende.
– Den förra handläggaren sa att det var bara att säga till när jag ville flytta så skulle de bevilja bostadsanpassningen. Den nya handläggaren vill inte ge besked i förhand. Därför vågar jag inte flytta.
– Så jag måste bo ute på gården. Och jag kan ju inte köra bil längre.
Men det värsta är, enligt Mait Nilsson, bemötandet från den nya handläggaren.
– Hon sa till mig att byta glödlampor och köpa en äggkokare. Jag kände mig förnedrad.
Mait Nilsson kan nu välja att överklaga kommunens beslut.
– Men jag vet inte om jag orkar börja om från början igen.

Skånskan har varit i kontakt med handläggaren i ärendet som inte vill uttala sig på grund av sekretess. Hon hänvisar till sin chef Birgitta Hansson, hemsjukvårdschef på Skurups kommun, som inte heller kommenterar enskilda fall.
– Men man kan inte beviljas bostadsanpassning på en adress där man inte är folkbokförd, säger hon.

Och om man flyttar till ett nytt ställe, är man inte garanterad bostadsanpassning där, menar Birgitta Hansson.
– Man har en skyldighet att flytta till ett ställe som som passar en, fortsätter hon.
När man, som i Mait Nilssons fall, drabbas av en funktionsnedsättning när man väl är inne i en flyttprocess, finns det inga generella riktlinjer.
– Då kollar man varje enskilt fall. Det görs alltid en individuell bedömning, säger Birgitta Hansson och understryker att beslut går att överklaga.

Kommentaren om att Mait Nilsson skulle köpa en äggkokare och byta glödlampor sas säkerligen i all välmening, enligt Birgitta Hansson.
– Man letar lösningar i första hand. Man gör inte bostadsanpassningar om problemen kan lösas på annat sätt, säger hon och fortsätter:
– Vi försöker ha gott bemötande.

Läs mer:

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×