Ann- Jeanette Björn Bentzen hjälper till att hålla Hörby rent. Ploggning innebär att man kombinerar joggning och snabba promenader med att plocka skräp. Foto: Jonas Karlsson
Ann- Jeanette Björn Bentzén i Hörby ploggar – d v s promenerar och joggar samtidigt som hon plockar skräp
– Ploggning är jättekul! Man gör en samhällsinsats samtidigt som man får motion, säger Ann-Jeanette.
Mängder med skräp och tomburkar samlas in under motionsturerna. Panten från tomburkarna skänker Ann-Jeanette till välgörande ändamål. Foto: Privat
Ann- Jeanette Björn Bentzén i Hörby ploggar - d v s promenerar och joggar samtidigt som hon plockar skräp.

Ploggar för ett renare Hörby

HÖRBY Ann-Jeanette Björn-Bentzen kombinerar joggingturerna och promenaderna med att plocka skräp. Ploggningen har blivit en livsstil, och varje morgon ger hon sig ut på skräpjakt i Hörby.
– Jag får motion och frisk luft samtidigt som jag gör nytta för samhället, säger hon.

Begreppet ploggning – att jogga samtidigt som man plockar skräp – myntades av multisportaren Erik Ahlström och har spritt sig till många platser i landet.
En som snabbt fastnade för den nya motionstrenden var Ann-Jeanette Björn-Bentzen i Hörby.
– Jag såg ett inslag om det på tv i somras, och tyckte att det lät som en bra idé, säger hon.

Tidigt varje morgon promenerar eller joggar hon i en och en halv timme i de centrala delarna av Hörby. Sedan i augusti i fjol kombinerar hon motionspassen med skräpplockning.
Utrustad med skräpplockarpinne, sopsäckar och pannlampa ser Ann-Jeanette till att hålla Hörby rent och snyggt.
– Tiden bara flyger iväg. Det är jättekul! Jag får motion samtidigt som jag gör samhället en tjänst.
Ploggningen har blivit en livsstil. Ann-Jeanette berättar att hon längtar efter morgnarna och att få komma ut i friska luften och motionera och plocka skräp.

– Det här har lett till att jag har bra sömn, och alltid är morgonpigg. Att träna på kvällstid är inget för mig. Det här passar mig mycket bättre.
– Men i början tyckte jag nästan att det kändes lite pinsamt. Jag var rädd att folk skulle tro att jag var uteliggare eller gjorde samhällstjänst.
Tomburkar, cigarettaskar, fimpar, godispapper och tomma matförpackningar är bara några exempel på skräp som hon brukar hitta under motionspassen.

Ibland görs det även lite mer oväntade fynd.
– Jag har hittat allt från pass till försäkringspapper, smycken och Jojo-kort. Det kan vara tjuvar som har varit i farten, och brutit sig in i någon bil i närheten, och sen bara slängt grejorna på marken. Om jag ser vems grejorna är försöker jag alltid få tag på ägaren så att de får tillbaka sina saker, säger Ann-Jeanette.
Hon skriver ner resultatet av skräpplockningen i en skräpdagbok. I november blev det totalt 10,6 mil och 243 insamlade pantburkar. I december gick Ann-Jeanette 16 mil och fick ihop 543 burkar.

Tomburkarna pantas och pengarna från panten skänks till välgörande ändamål och behövande.
– Det blir kanske inte så mycket pengar på en gång, men under ett år blir det säkert några tusenlappar.
Hon berättar att hon bland annat har skänkt pengar till våldtäktsoffret i Fittja, kampen mot hedersrelaterat våld, vattenprojekt i Afrika och till en fyrabarnsmamma som inte fick sin lön i december månad.
De burkar som inte går att panta skänks till en idrottsförening, som får 50 öre per burk till sin verksamhet när de lämnar burkarna vidare till återvinning.
– Hörbys skräp gör verkligen nytta – både för mig och för andra! säger Ann-Jeanette.

I november startade hon Facebookgruppen ”Håll Hörby Rent” där det går att följa ploggningen. Gruppen har redan fått 461 medlemmar, och Ann-Jeanette hoppas att fler ska göra som hon och börja plogga.
Hon tycker även att det borde införas en ploggardag i skolorna, med föreläsare som kan inspirera och informera barnen om vikten av en skräpfri miljö.
– Jag tänker fortsätta med det här så länge jag tycker att det är roligt. Målet är att se vilket resultat ploggningen ger under ett år, säger Ann-Jeanette Björn-Bentzen.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×