92-åriga Annelise Jönsson är en av många äldre som snart drabbas av sämre service inom hemtjänsten. – Jag hoppas att politikerna är så förståndiga att de tänker om med det här beslutet. Jag tänker på mina föräldrar i första hand men också på alla andra äldre hur de ska klara det, säger dottern Cecilia Andersson. Foto: Tobias Lagerholm
Annelise Jönsson och Cecilia Andersson har reagerat på Höörs kommuns nya hemtjänstriktlinjer. Foto: Tobias Lagerholm

Äldre tvingas duscha mindre

höör Städning var tredje vecka istället för varannan. Dusch erbjuds en gång i veckan istället för som tidigare två gånger. Det är en del av Höörs kommuns nya riktlinjer för hemtjänsten som fått många äldre och deras anhöriga att reagera.
– Jag har prövat att sitta på en stol och dammsuga men hittar inte kraften, säger 92-åriga Annelise Jönsson som haft hemtjänst i två år.

Annelise Jönsson bor i Mejeriet tillsammans med sin 95-åriga man Karl-Erik Jönsson. Den senare lider av demens.

För två år sedan ramlade Annelise när hon var på Konsum och handlade.
– Jag bröt lårbenshalsen och kunde inte gå på flera månader. Det gick inte att sköta hushållssysslorna på samma sätt som tidigare.
En biståndshandläggare på kommunen beviljade hemtjänst med städning varannan vecka och dusch en gång i veckan.
Parets dotter Cecilia Andersson säger att det var ett välkommet beslut.
– Speciellt för min far. Det går inte att begära Annelise ska sköta alla sysslor.

Sedan dess har allt fungerat och Annelise Jönsson hyllar flera gånger under intervjun kommunens hemtjänstpersonal. Men strax före jul förbyttes tillvaron till oro och ilska. Då damp det ner ett kuvert i brevlådan från Höörs kommun med rubriken ”Information om förändrade riktlinjer för hemtjänst”.
Framöver gäller försämrade villkor både vad gäller städning och dusch. Anledningen är enligt socialchefen Ewa Näslund och socialnämndens ordförande Anders Magnhagen (S) det besparingskrav på två procent som ligger på alla nämnder för att få kommunens ekonomi i balans.

Cecilia Andersson beskriver de försämrade villkoren som ett dråpslag för hennes föräldrar.
– Vi var precis på väg att ansöka om dusch två gånger i veckan för mina föräldrar när brevet kom. Varför ska kommunen göra det sämre för personer som verkligen behöver hjälp, säger hon.
För Annelise Jönsson som har pacemaker och begränsad syn har den regelbundna städningen varit till stor hjälp. Dagligen tar hon sig fram med sin rullator.
– Tappar jag något hittar jag det inte. Att inte kunna se är förfärligt, säger hon.
– Jag tror att äldre blir fortare sjuka om de har det stökigt, säger Cecilia Andersson.
I kommunens brev står det att den övre gränsen för hemtjänstinsatser är cirka 90 timmar i månaden. De som har omfattande behov kommer att erbjudas särskilt boende.
Cecilia Andersson tycker det är konstigt att denna information kommer nu.
– Varför har inte särskilt boende prioriterats tidigare? Fler äldre blir allt äldre. Och varför skickar man ut ett papper med ändrade riktlinjer när det fortfarande handlar om individuell prövning.

– De riktigt gamla som har hemtjänst blir ju inte bättre, säger hon och efterlyser fler besök från Anders Magnhagen i verkligheten.
– Jag tycker att politikerna ska tänka lite längre. En dag ska de själva leva så här. Tänk mer med hjärtat och mindre med ekonomin, uppmanar Cecilia Andersson.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×