– Kulturcrew är inspirerat av ett danskt projekt med samma namn som funnits i ungefär tio år, sa projektledare Paula Brante (till vänster), här tillsammans med Karin Holmström, kulturutvecklare i Ystad. Foto: Jari Markkanen
Tyra Esperup och Liv Al-Nehlaoui från Simrishamn tycker att det är roligt med kultur. Foto: Jari Markkanen
Alma Magnusdotter, Vilma Michanek och Lova Lennartsson från Tomelilla sysslar med kultur även på sin fritid. Foto: Jari Markkanen

Unga får utbildning i kultur i nytt projekt

ystad Ett 30-tal ungdomar från Ystad, Tomelilla och Simrishamn deltog i utbildningsdagen Kulturcrew på Ungdomens hus i Ystad i torsdags.
– Det är det första kulturcrew i Ystad, så vi provar oss fram helt enkelt, sa projektledare Paula Brante.

– Det som vi vill komma åt är att ungdomar ska få möjlighet att tycka till och få delaktighet i kulturarrangemang, dels vad som köps in på skolor, dels från kommunen, och lära sig hur det fungerar.
Ungdomarna fick en grundutbildning kring kulturevenemang. Skådespelaren Sanna Halapi Persson höll workshop i presentationsteknik, Creative People från Malmö i marknadsföring på sociala medier och Sara Andersson från Vellinge kulturskola i ljud- och ljusteknik.

– Ungdomarna får lära sig mycket praktiskt. Det är kunskaper som de får mycket nytta av senare. De får också en inblick i en annan värld, sa kulturutvecklare Karin Holmström.
Projektet är inspirerat av den danska modellen med kulturcrew, där ungdomar på sina skolor eller i sina kommuner blir ansvariga för att ta emot besökande grupper, marknadsföra föreställningar och lära sig att hjälpa till med teknik under och efter föreställningarna.
– Jag tog hit idén tillsammans med Musik Syd och Riksteatern Skåne efter att ha besökt det danska projektet 2015. Det första svenska kulturcrew startade ett år senare i sydvästra Skåne, berättade Paula Brante.

I ett hörn satt två elever, Liv Al-Nehlaoui och Tyra Esperup, båda från Simrishamn.
– Det är mysigt, välkomnade och kul att vara här och det är bra att vi lär oss mycket, för kultur är spännande. Jag går på Scen Österlen, sa Tyra Esperup.
– Jag tycker att det är väldigt roligt med kultur. Jag vill inte jobba med kultur, men den kommer att vara en stor del av mitt liv, sa Liv Al-Nehlaoui.
Ystad, Tomelilla och Simrishamns kommun drivet projektet tillsammans med Musik i Syd och Riksteatern Skåne och det finansieras i huvudsak av Region Skåne.

Dagens fråga

Ska du fira jul hemma?

Loading ... Loading ...