Foto: Johan Nilsson/TT

Regionpolischefen: ”Jag blir rasande”

Malmö Tre attentat riktade mot Skånepolisen på tre månader. Reaktionerna på sprängningen vid polishuset i Rosengård är många.

Detta är det tredje attentatet som riktas mot skånsk polis på kort tid. I höstas sprängde någon entrén vid polishuset i Helsingborg med stora materiella skador till följd och i december utsattes en parkerad polisbil för en sprängning i Malmö.

– Att ytterligare en polisstation i region Syd har utsatts för attentat är fullständigt oacceptabelt. Kvällens dåd visar att vi måste fortsätta jobba intensivt i kampen mot den grova brottsligheten. Vi kommer aldrig backa undan för kriminaliteten, säger Carina Persson, regionpolischef i Syd i ett uttalande.

Men att attackerna skulle vara relaterade till varandra tror inte polisen.
– Det finns ingenting i nuläget som talar för ett samband. Man jobbar utifrån tre separata händelser, säger Fredrik Bratt.

Och det är inte första gången polishuset i Rosengård blivit utsatt för en attack. 2011 sköt någon skarpt mot polishuset och 2016 avlossades ett eller flera skott mot byggnaden. ”Dådet är direkt riktad mot Polisen och dess verksamhet”, skriver polisen på sin hemsida.

– Än en gång känner jag stor tacksamhet över att ingen av våra medarbetare eller medborgare kommit till skada vid händelsen. Men jag blir samtidigt rasande över att det finns kriminella personer som väljer att begå den här typen av handlingar. Vi kommer att jobba hårt för att gripa den eller de personer som är skyldiga och vi kommer att fortsätta vårt viktiga arbete i Rosengård och Malmö, säger Carina Persson.

Även justitie- och inrikesminister Morgan Johansson fördömmer attacken. På Twitter skriver han: ”Ännu en avskyvärd och feg attack mot polisen. Men polisen och resen av samhället kommer inte att backa undan för de kriminella, tvärtom. Polisen har allmänhetens starka stöd i sitt arnete mot gängkriminaliteten. Nu ökas resurserna och straffen skärps”

 

Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef vid Malmöpolisen och kommenderingschef vid särskilda händelser i polisregionen, skriver på Twitter: ”Tre veckor = två allvarliga attacker mot polisen i Malmö. Frihetsberövade i båda fallen vilket är en mycket viktig signal mot de kriminella. Gärningsmännens hänsynslöshet visar tydligt på behovet av ett utökat och rimligt skydd för blåljusverksamhet.”

 Polismästare Stefan Sintéus har en teori om varför attentaten kommer just nu. Han skriver: ”

Jo du. Hade vi inte jobbat så hårt och framgångsrikt mot de kriminella hade de ju haft frid och fröjd med sin kriminalitet. Jag behöver inte heller trösta någon Malmöpolis eftersom jag vet att våra insatser ger bra resultat. Attentat mot oss beror högst troligt på dessa insatser.”

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×