Orupssjukhuset är en del av Skånes universitetssjukhus och är helt specialiserat på rehabilitering för bland annat ryggmärgs- och hjärnskadade. Nu säljs sjukhuset. foto: Arne Forsell/Arkiv

Orup åter till försäljning

höör Region Skåne försöker för andra gången inom loppet av två år sälja Orupssjukhuset. Efter att den första processen slutade med en segdragen juridisk strid hoppas regionen att försäljningsprocessen ska gå smidigare denna gång.
– Det fanns aldrig någon tveksamhet om att fastigheten skulle ut till försäljning igen, säger Margareta Dovsjö (S) som är ordförande i Region Skånes servicenämnd.

Mäklaren Johan Alehammar på mäklarfirman Cronholm var i går fåordig när SkD ställde frågor om försäljningen.
– Det är jättekomplext att beskriva fastigheten. Det handlar om ett gammalt sanatorium som blev tillbyggt på 1980-talet.
På mäklarens hemsida beskrivs Orupssjukhuset som en byggnad på 16 872 kvadratmeter som är uppdelad på tre enheter. Huvudbyggnad, annex och rehabklinik.

Hela tomten är 26 hektar stor och mäklaren tar i texten upp området Orups Park som var tänkt att anläggas med bostäder för ett antal år sedan men som nu ligger vilande.

Förra gången Orupssjukhuset var ute till försäljning slutade allt med en juridisk tvist.
Det var i augusti 2016 som förvaltningsrätten konstaterade att Region Skåne sålde Orupssjukhuset till underpris när man accepterade Bera Holdings anbud på 44,5 miljoner kronor. Region Skåne hade gett ett individuellt inriktat stöd som stod i strid med kommunallagen. Detta eftersom regionen negligerat Pelle Skerups och Ulf Engdahls högre bud på 60 miljoner kronor, konstaterade förvaltningsrätten.
Under sommaren 2017 handlade Region Skåne upp mäklarfirman Cronholm som ansvarat för en ny anbudsprocess. Sista dagen för att lämna bud var i onsdags.
– Vi är mitt inne i processen och går igenom anbuden för att veta vilka som är intresserade. Vem som helst har fått lägga anbud, säger mäklaren Johan Alehammar.

Höörs kommunstyrelse hade anbudsfrågan uppe för beslut på sitt sammanträde i tisdags. Politikerna beslutade då att avstå från budgivning.
– Vi ska bygga förskolor och äldreboende och är mitt upp i detta säger kommunalrådet Stefan Lissmark (S).
Medkommunalrådet Anna Palm (M) menar att det finns jättemycket att göra med fastigheten. Andre vice ordförande Fredrik Hanell (MP) menar att ett köp av Orup innebär ett för stort åtagande.
– För några år sedan hade det kanske passat med ett köp. Nu har vi gått vidare med andra planer, säger Hanell.

Politikerna i Höör var så sent som i somras irriterade över att Orupsförsäljningen drog ut på tiden. Det fick regionpolitikern Margareta Dovsjö att genast bege sig till Höör.
– Det blev mitt första ärende efter att jag tillsattes som ordförande i servicenämnden. Beskedet på det mötet från kommunalråden i Höör var att de skulle se hur de skulle göra framöver. Det blev ett bra möte, säger Margareta Dovsjö som är glad att försäljningsprocessen åter är igång.

Region Skåne hyr sedan länge en del av Orupsfastigheten där man bedriver rehabiliteringsverksamhet.
– Anbudstiden gick ut i onsdags. Vårt uppdrag till mäklaren är att budgivningen får pågå tills att en intressent är kvar. Det är en viss skillnad mot förra gången vad gäller kraven på budens tydlighet, säger Peter Hartvig, biträdande fastighetsdirektör inom Regionfastigheter.

Hur många bud har kommit in?
– Det kan jag inte svara på i dag. Vi håller på och prata med mäklaren som ska sammantälla alla bud.

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×