Dante Zia från Svedala gick vidare till när de 12 finalisterna togs fram i torsdagskvällens avsnitt av Sveriges Mästerkock. Foto: Daniel Ohlsson/TV4
Samtliga finalister i Sveriges Mästerkock: Erika Jureskog, Simon Edmark, Lotta Öström, Jakob Af Petersens, Adam Lund, Erik Hammar, Emma Laiti, Yennifer Nunez, Rebecca Andersson, Filippa Järnmarker, Ebba De Flon och Dante Zia. Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Nu kan Dante Zia bli nästa mästerkock

25 amatörkockar blev 12 i torsdagskvällens avsnitt av Sveriges Mästerkock. Strömming stod på menyn och nervositeten var påtaglig i många av deltagarnas anleten.
För 24-årige Dante Zia från Holmeja i Svedala gick det dock bra, trots att han aldrig smakat strömming tidigare.

Samtliga medverkande i Sveriges Mästerkock 2018:
Erika Jureskog, Simon Edmark, Lotta Öström, Jakob Af Petersens, Adam Lund, Erik Hammar, Emma Laiti, Yennifer Nunez, Rebecca Andersson, Filippa Järnmarker, Ebba De Flon och Dante Zia.

Torsdagens program bjöd på slutkvalet i tävlingen. Under kuporna dolde sig fem strömmingar vilket uppenbarligen inte tillhörde förstahandsvalen för många av deltagarna. Dante Zia kände panik, berättar han i programmet.
– Känslan var lite: jag ger upp och går hem. Jag har aldrig smakat strömming och vet inte hur man rensar dem. Det var en utmaning men som tur var hade jag Adam bredvid mig som gav mig gav mig verbala instruktioner för hur man rensar. Jag är väl skyldig honom lite tack.

Det är ganska kamratlig stämning då, inte bara konkurrens?
– Det är väldigt härlig stämning, tycker jag. Man vill väl inte blotta alla sina ess i rockärmen men bortsett från det så pratar man mycket mat och ger varandra tips. Alla är matnördar – man vill ju dela med sig och visa sig duktig och så lär man sig av varandra hela tiden. Det är väldigt kul.
Att inte kunna välja maträtten själv är naturligtvis en press, särskilt om man inte ens ätit matvaran tidigare.
– Det blir ju problemlösning: Här får du en uppgift, Dante. Tolka den och lös den. Jag är ju lite tävlingsmänniska, då går jag igång, får mycket energi och så kör man. Man blir fokuserad och går in i en bubbla.

För Dante började matlagningsintresset tidigt. Han berättar att han lagade sin första bearnaisesås när han var tio år och fick sina första kokböcker i samma veva.
– Sedan har det fortsatt. Jag har alltid gillat att plugga och lära mig grejer och därför har det varit naturligt att läsa på universitetet som jag gör nu. Maten har alltid legat i bakgrunden och jag brukar bjuda in mina polare till lite middagar och de brukar tycka det är gott. Det är väl det som gett mig modet att söka in till Sveriges Mästerkock.
Matintresset delar han med resten av sin familj.
– Både mamma och pappa, alla syskonen och mormor och morfar tycker att det är roligt att laga mat. Pappa fyllde 50 här i veckan och då var det vi syskon som stod där i köket.

Till vardags studerar Dante till civilingenjör men i programmet är han tydlig med att drömmen är att ägna sig åt mat på heltid. Och han ser kopplingar mellan utbildningen och matintresset.
– Man lär sig förstå världen, ta till sig information och man lär sig plugga. Håller jag på med mat vill jag lära mig mycket om mat och förstå varför saker händer. Det blir lite ingenjörstänk. Jag tycker att boken Koka soppa på fysik är jäkligt intressant.
– Mitt mål är att kunna hålla på med mat i någon form. Om det är i ett restaurangkök, via en Youtube-kanal, att ha en matstudio eller föreläsa om mat, det låter jag vara osagt.

Så är domens timma slagen. Över trägolvet i Glasklockan i Gävle stegar Dante fram för att möta juryn.
– Man känner sig så liten i sammanhanget då. Samtidigt har man gjort saker man är stolt över. Man går fram och ljuset tänds, då vet man att det är på riktigt. Och så ser man juryn sitta där. Man tar kanske inte kommandot direkt …
– Inför domen kände jag mig nöjd med det jag gjort och jag var ju topp tre både vad gäller räksoppan och majonnäsen och tycker att jag visat framfötterna. Och jag tycker att det blev gott med strömmingen också.

Han hade inte behövt oroa sig.
”Det var jättegott, det du lagade och det har allting varit sedan vi träffade dig första gången. Klart du ska med till Stockholm”, sa jurymedlemmen, tillika kocken och krögaren, Markus Aujulay i programmet.
– Ja, hade det gått dåligt hade man fått gå i exil, säger Dante med ett skratt.
– Nej, kanske inte riktigt men det hade väl varit lite jobbigt. Det är ganska personligt att kritisera någons matlagning. Tycker jag att någonting är gott och någon säger: du kan ingenting så är det ganska känsligt. Det var det jag var lite rädd för inför programmet. Kan jag laga mat egentligen eller är det något mina kompisar säger för att vara snälla?

Samtliga medverkande i Sveriges Mästerkock 2018:
Erika Jureskog, Simon Edmark, Lotta Öström, Jakob Af Petersens, Adam Lund, Erik Hammar, Emma Laiti, Yennifer Nunez, Rebecca Andersson, Filippa Järnmarker, Ebba De Flon och Dante Zia.

×