Stora förändringar väntar för Coopfastigheten på Västerlånggatan. Arkivbild

Handelscenter och nya bostäder vid Coop

ESLÖV När nya Stora Coop-butiken öppnas i Eslövs blivande köpcentrum Flygstaden krymps nuvarande Coop Extra-butiken i centrala Eslöv till ungefär en tredjedel, blir en renodlad livsmedelsaffär och får samsas med andra butiker – och kanske bostäder – i ett nytt handelscentrum. Även på nuvarande stora parkeringsplatsen planeras nya bostäder.

Coop Kristianstad-Blekinge har sålt fastigheten där Coop Extra, restaurang Glada Hörnan och Skomakaren ligger till Mårten Mårtensson på MIMS Invest, som äger ett antal andra köpcentra i Sverige.

Mårtensson tog över vid nyår och är ju även mannen bakom kommande köpcentret Flygstaden, som just nu byggs vid en av Eslövs infarter och där 15 stora företag ska etablera sig. Jysk, DollarStore och Stora Coop är några som är klara.
– I och med att Coop uttryckte sin önskan att inte vara fastighetsägare men samtidigt ville vara kvar även i centrala Eslöv så passade det bra att även gå in i det projektet när vi ändå ska bygga på Flygstaden, säger Mårten Mårtensson.

Coop-affären blir mindre än tidigare, så nya möjligheter för andra verksamheter öppnas.
– Vi vill vara kvar i Eslövs centrum med en mellanstor butik trots att vi bygger Stora Coop på Flygstaden, säger fastighetschefen Peter Mattisson på Coop Kristianstad-Blekinge.
Det handlar om en cirka 1500-1600 kvadratmeter stor butik mot dagens Coop Extra som är på nästan 4 500-5 000 kvadratmeter.
Namnet blir bara Coop och ambitionen är att ha stängt så kort tid som möjligt i centrala Eslöv. Coop Extra stängs när Stora Coop på Flygstadenområdet öppnar.

Den nya butiken i centrum ska då ha kommit så långt att den ska kunna öppna bara någon månad senare. Peter Mattisson tror att det blir under första kvartalet 2019.
Mårten Mårtensson besökte Eslöv på onsdagen och träffade dels nuvarande hyresgästerna i restaurang Glada Hörnan och nyckelbaren – dels tänkbara andra hyresgäster.
– Det vi har klart just nu är Padel of Sweden som finns i Staffanstorp och som driver padel-anläggningar. Det handlar om en ny racketsport och det finns gott om plats för banor i fastigheten, säger Mårten Mårtensson.
– Annars kan det bli tal om apotek, optiker och frisör och annat som vi inte vet idag.

Det har ryktats om att Systembolaget ska flytta dit från nuvarande lokalerna på Södergatan?
– Vi har friat till dem. Man måste bjuda upp till dans – annars får man inte dansa. Men de kanske säger nej, säger Mårten Mårtensson.
Även Coop skulle gilla en Systembolagsflytt.
– Det ser vi så klart jättegärna i så fall, även om jag inte har någon insyn i det. Vi vet att kunderna tycker om att handla livsmedel samtidigt som de väljer drycker ur Systembolagets sortiment, säger Peter Mattisson på Coop Kristianstad.Blekinge.

– Vi vet av erfarenhet att detta med eventuella butiksflyttar är en stor fråga som ofta skapar rykten på orten, inte minst för att både lokalpolitiker och andra butiker är engagerade i frågan. I dagsläget har vi som sagt inga planer på att flytta butiken, men om det skulle bli ändring på det inom en snar framtid så hör vi av oss, säger pressekreteraren på Systembolagets huvudkontor, Matilda Dannetun.
Bostäder kan bli aktuellt när Coop Extrahuset, som är i gott skick, ROT-renoveras och byggs om.
– Men vi har inte tagit ställning till det ännu, säger Mårten Mårtensson.
Hur det går för personalen i nuvarande Coop Extra-butiken blir en fråga för personalavdelningen längre fram, säger Peter Mattison.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du Sverige får en ny regering före årsskiftet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×