Vaktbolags närvaro vid Svalövs kommunhus har dragits in, men efter hotbrev som skickats till förvaltningen ska nu en säkerhetschef anställas.
Olof Röstin (M).

Säkerhetschef anställs och tillsättningen sker snabbt

Svalöv Svalövs kommun anställer en säkerhetschef och förstärkningen ska ske så fort som möjligt.
– Efter förra veckans händelser med hotbrev mot kommunhuset skyndar vi på hanteringen.

– Annonser går ut i veckan och någon gång i vår ska den nya kraften vara på plats, säger Olof Röstin (M) som vikarierar som kommunstyrelsens ordförande under Birgitta Jönsson sjukskrivning.
Anställning av en säkerhetschef har varit på gång ett bra tag.

Redan i höstas beslutades att titta närmare på en annan lösning, men sedan det politiska sandlådekriget drog igång har varken tid eller resurser funnits för att genomföra förstärkningen.

– Efter hotbrevet som kom inser vi att något måste ske snabbt. Det handlar trots allt om våra anställdas säkerhet, poängterar Olof Röstin.
Helt utan en säkerhetsorganisation har Svalöv inte varit så här långt. Räddningschefen Eva Löwbom, som basar både för Landskrona och Svalöv har haft ansvar för frågorna och till en början fungerade allt bra, men till sist har dubbla uppdrag inneburit en allt för stor arbetsbörda.
– Det fungerar inte och säkerhetsfrågorna hamnar i skymundan. Med en säkerhetschef kan vi utveckla och förbättra, förklarar Röstin.

Svalöv är en av få kommuner i Skåne som står utan säkerhetschef. Merparten har insett vikten av en sådan tjänst:
– Vi lägger all krut på att tillsätta tjänsten och redan i den veckan går annonser ut. Intervjuer genomförs därefter och förhoppningar är att tillsätta tjänsten senast den 1 maj.
I sak ska den nye säkerhetschefen se till att skydda personalen runt om på kommunens inrättningar, bygga upp den fysiska säkerheten och uppgiften blir än mer aktuell efter hotbrev och med tanke på att 2018 är valår.

När det gäller bevakningen av kommunhuset har denna dragits tillbaka. Under flera dagar fanns vaktbolag på plats vid entrén.
– Hotbilden har sänkts och därför väljer vi att avveckla.
– Får vi indikationer på fler hot får vi överväga att öka vakters närvaro igen, säger Olof Röstin.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×