Åklagare Jacob Buch-Jepsen informerar om åtalet mot Peter Madsen. Foto: TT
Peder Madsen. Foto: TT/Arkiv

Madsen åtalas för mord på Kim Wall

Danmark Peter Madsen åtalas för att ha knivskurit och mördat den svenska journalisten Kim Wall.
Åklagaren yrkar på livstids fängelse, men var vid en pressträff mycket förtegen kring eventuella motiv.
Rättegången inleds den 8 mars.

Under en pressträff vid polishuset i Köpenhamn berättade specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen att den danske ubåtsbyggaren åtalas för mord på den svenska journalisten, brott mot griftefriden och sexbrott.
Vidare åtalas han för två grova brott mot dansk sjöfartslag.

Enligt Jakob Buch-Jepsen har Peter Madsen planerat, förberett och dödat Kim Wall ombord på ubåten. Dödsorsaken ännu inte fastslagen, men att det kan ha skett genom strypning eller att han skurit henne med kniv. Enligt åklagaren ska journalisten ha knivskurits medan hon var i livet.

Han ville inte gå in på ett eventuellt motiv utan hänvisade till den rättegång mot Peter Madsen som inleds den 8 mars och kommer att pågå i minst åtta dagar.
Då kommer åklagaren även att presentera den bevisning som finns.
– Vi har många tekniska bevis i fallet, men jag vill just nu inte gå in på vilka, säger Jakob Buch-Jepsen.

Peter Madsen fick besked om åtalet under tisdagen.
Madsen har tidigare erkänt att han styckat Kim Walls döda kropp och att han sedan ”begravde” henne till sjöss. Hans förklaring till hur Kim Wall egentligen dog på ubåten har dock ändrats flera gånger.
Först hävdade Madsen att han släppt av Kim Wall levande. Han påstod senare att hon avlidit genom att ha fått en tung lucka i huvudet inne på ubåten. Därefter ändrade han sin version på nytt och hävdade att hon dött på grund av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten.

Åklagaren menar även att Madsen ska dömas till livstids fängelse eller till så kallad förvaring, det strängaste straffet i Danmark, vilket har föreslagits av landets rättsmedicinska myndighet.
– Det här är ett väldigt ovanligt och brutalt fall som fått tragiska konsekvenser för Kim Wall och hennes släktingar. Intresset för ärendet har varit enormt. Vi hoppas att media fortsätter att respektera att vidare bevisning i fallet presenteras i rätten och inte i pressen.

Under pressträffen fick åklagaren frågan om vad som framgått av den rättspsykiatriska undersökning som Peter Madsen genomgått.
I måndags gjorde Rättsliga rådet bedömningen att Peter Madsen kan dömas till såväl fängelse som till förvaring. Samma instans slår också fast att Peter Madsen är en fara för sin omgivning och för andras liv.

Under pressträffen var Jakob Buch-Jepsen förtegen om detaljer kring åtalet förutom vad som tidigare framgått i ett pressmeddelande. Han har också yrkat på att ubåten Nautilus ska förstöras.

Fram tills dess kommer Madsen att hållas fortsatt häktad.

 

Texten uppdateras.