Per och Elisabeth Söderhielm. I bakgrunden syns Fränninge kyrka vars kyrkogård paret också gjort film om. Foto: Axel Hilleskog

Kyrkogårdar ger rika berättelser om det som har varit

sjöbo Per och Elisabeth Söderhielm har utgått från personer som ligger begravda på kyrkogårdarna i Vollsjö, Brandstad, Östra Kärrstorp och Öved och tillsammans med duktiga berättare gett liv åt byarnas historia i flera kortfilmer.
I morgon har filmerna om Vollsjö och Brandstad premiär.

Filmerna har gjorts med stöd av Vollsjö församling och har varit en lärorik resa för paret Per och Elisabeth Söderhielm som annars driver ljudboksförlaget Pratboken.

– Det har blivit väldigt mycket material. Börjar man rota så hittar man guldpärlor. Sen vill man ha variation och det tycker jag att vi har fått, säger Elisabeth Söderhielm.
– Vi har börjar utifrån ingenting och sedan fått några personer från Vollsjö församling och spunnit vidare. Det är alltid någon som känner någon som kan berätta. Det är jättespännande att gräva där man står, säger Per Söderhielm som har en bakgrund i museibranschen.
Under projektets tid har de stött på flera färgstarka personers levnadsöden som återberättats av personer som kan berättarkonsten.
Exempelvis Anna Nilsson som ligger begraven i Vollsjö och var kompis med Piraten vars historia återberättas av barnbarnet Lucia Dieden.
– De var rätt busiga och hade massa hyss för sig, säger Per Söderhielm om vänskapen.
Prästabondens son Sune Hansson växte upp i Brandstad prästgård och hans farmor Johanna Hanssons liv vittnar om en svunnen tid.
– Han beskriver det gamla bondesamhället och hur man levde tillsammans. Hans farmor tog hand om alla släktingar och samlade dem i huset, säger Per.
Om Brandstad får vi även veta hur livet var för brödraskaran som bodde i smedjan.
– De levde och arbetade ihop och blev en social institution. Sune berättar att om han var ledsen så kunde han gå till smedjan och få tröst, säger Per.

Evert Persson berättar om ett historiskt skeende – slaget vid Borst 1644. Kyrkan i Östra Kärrstorp lär en gång ha haft en tavla som återgav slaget då 28 män man från socknen dog i strid mot svenskarna. Tavlan tros dock ha försvunnit i samband med renoveringen av kyrkan på 1800-talet.
– Men tavlan uppmärksammades vid en inventering av kyrkan, det har jag sett i arkivet i Lund. Många har tvivlat på tavlan men eftersom man kan läsa om den i en inventering är det troligt att den har funnits, säger Per.
För musiken i filmerna står Ingemar Andersson på trumpet, Nils-Ove Persson på dragspel och Sven Ohlsson ”Ulatofta”. Och genom Bror Dahlgrens son har filmskaparna även fått använda dennes musik.

Filmerna från Vollsjö och Brandstad har premiär nu på onsdag klockan 19 i Vollsjö kyrka. Kyrkogårdsfilmerna från Östra Kärrstorp och Öved premiärvisas i Öveds kyrka den 31 januari klockan 19.
Filmerna kommer sedan finnas tillgängliga genom qr-koder på kyrkogårdarna som ger tillgång via mobilen. Men det ska även gå att se dem genom Vollsjö församlings hemsida.

Dagens fråga

Ska du på utlandssemester i vinter?

Loading ... Loading ...