Eva Grip flaggar för sitt Kölleröd i alla sammanhang hon kan. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Grip flaggar för sitt Kölleröd i alla sammanhang hon kan. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Grip flaggar för sitt Kölleröd i alla sammanhang hon kan. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Grip. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Grip och Ann-Sofie Haraldsson har skaffat tyg som ska bli 1600-talskläder. Foto: Håkan Jacobsson

Hon får saker att hända i byn där hon bor

PRISAD. När Eva Grip flyttade tillbaka till uppväxtorten såg hon den med nya ögon, hittade värden som hon vill dela med andra, för att hålla landsbygden levande.

Namn: Eva Grip
Ålder: 67 år
Yrke: Pensionär
Sysslar med: Idéspruta, igångsättare
Familj: En dotter, tre barnbarn
Bor: Gamla skolan i Kölleröd
Aktuell: Har fått Hörby kommuns kulturstipendium på 10 000 kronor.

”Eva Grip uträttar en kulturgärning för bygden som låter tala om sig långt utanför Hörbys gränser.” Det är en del av motivering till att Eva Grip fick förra årets kulturstipendium av Hörby kommun.
Hon är inte helt ovan vid att bli prisad – 2005 fick hon 5 000 kronor av Sparbanken Skåne för sitt arbete med att kulturliv och näringsliv i Skåne och Danmark att närma sig varandra, ta del av varandras tänk.
Då fick hon 5 000 kronor och hon sade till Skånska Dagbladet att hon skulle använda pengarna till att köpa ett par riktigt snygga skor.

Den här gången är stipendiet på 10 000 kronor och nu väljer hon ett lägga pengarna på annat:
– Jag har ju gjort lite korta dokumentärfilmer om olika berättar här i området. Jag ska gå lite kurser så att jag blir bättre på att göra filmer.
Här i området, det är trakten kring hennes nygamla boplats i Kölleröd, sydost om Höör.

Nygammal är den därför att hon har flyttat dit, till Kölleröds gamla skola, förut; första gången var hon bara tio år gammal – dittills hade hon bott i Fränninge, när Vollsjö.
Hennes föräldrar var båda lärare, och när hon själv flyttade därifrån 1967 var det i akt och mening att själv växla in på samma bana. 1977 tog hon sin lärarexamen vid Lärarhögskolan i Linköping. I den staden, och i grannstaden Norrköping, arbetade hon sedan som lärare.
Men hon kände att det där ändå inte riktigt var vad hon hade tänkt sig.

Hon började skriva, och utbildade sig till folkhögskolelärare. I Åsa i Sörmland undervisade hon på skrivarkurser och kvinnokurser, i svenska och engelska.
Hon ville komma närmare sina föräldrar och flyttade till Skåne, till Malmö, där hon såg fram emot att jobba på en friskola med konstnärlig inriktning.
Det visade sig att arbetet inte var riktigt som hon hade tänkt sig – det var inte lärare hon ville vara.

Hon tog sig en ordentlig funderare och kom fram till att det behövdes en kulturtidning för Öresundsregionen. Så hon startade Nerv, och med tiden bildades föreningen Nerv/e, med syfte att göra näringslivet medvetet att det inom konstvärlden finns människor som tänker i annorlunda banor, och att de skulle kunna dra nytta av varandra.
Och hon skrev, noveller, drama, poesi.

Föräldrarna i Kölleröd besökte hon då och då.
– De bodde här till 2010. Då dog de båda två.
– Vi är tre syskon, och två av oss ville ta det lite lugnt med försäljningen av huset.
De ordnade lite arrangemang, som konstkafé och loppis.
– Hela bygden kom hit. Vi tänkte att vi fortsätter och ser vad som händer.

En sak som hände var att Eva Grip fann att hon trivdes väldigt bra i sin ungdoms trakter. Hon upptäckte dem på nytt.
– Jag fick liksom nya ögon för det här området. Såg hur fantastiskt fint här är.
Hon hörde sig för bland folk och firmor i trakten om det fanns intresse för ett EU-stött så kallat leaderprojekt. Sådana syftar till att utveckla landsbygden genom att offentlig och privat sektor samarbetar med ideella krafter.
Hon fick gehör och på det viset kom Hotspot Kölleröd till. Det syftade till att aktivera krafter inom en mils radie från Kölleröd.

– Vi ville utforska hur man kan öka attraktionen för vilken ort som helst genom att använda sig av kulturen, använda den som förstärkande element.
Man åstadkom mycket under de tre år som projektet drevs.
Bland annat reaktiverade man föreningen Jöns Henrikssons minne; den har sin utgångspunkt i prästgården i Östra Sallerup och den 1680-talsträdgård som fortfarande finns kvar där och som anlades av den väldigt specielle kyrkoherden Jöns Henriksson. Guider utbildas kontinuerligt och varje söndag klockan 14 är det visning av trädgården, från mars till november.

Just den dag som tidningen hälsar på hemma hos Eva Grip har hon för övrigt besök av Ann-Sofie Haraldsson, som har kommit för att hämta tyger. Senare på dagen ska man nämligen ha en syträff och tillverka kläder med 1600-talsprägel.
Bland annat för att användas vid någon av de 1600-talsfester man brukar anordna i trädgården någon gång varje år – den dag vi hälsar på ska Eva Grip också hinna med att diskutera en 1600-talsmåltid med ett gästgiveri.
Hon berättar att det i Hörby finns ett konditori som tagit fram ett Jöns Henrikssonbröd och har det till försäljning hela året.

Hotspot Kölleröd var aktiverat 2012-2014, men de processer som projektet satte igång och de nätverk det skapade har fortsatt att producera resultat.
Till exempel de tio cykelslingor som kartlagts för den som vill se trakten från cykelsadeln.
Eva Grip har till den ändan efterlyst fler övernattningsmöjligheter för besökare i trakten. Själv gör hon sitt genom att ha ett Bed and breakfast med två rum.
Hotspot Kölleröd startade alltså 2012, men det var faktiskt inte förrän året efter som Eva Grip sade upp sin lägenhet i Malmö och flyttade till föräldrahemmet för gott.
När hon arbetade med tidningen Nerv – den finns inte längre – tvingades hon lära sig hur man skaffar annonsörer. Det gjorde i sin tur att hon fick jobb som annonsackvisitör på ett företag i Klågerup, som ger ut flera tidningar.

Numera är hon pensionär, men har fortsatt skriva dikter och noveller. I den mån allt engagemang för trakten tillåter,
Och så har hon andra intressen:
– Förra året gick jag en målarkurs, digitalt. Då blev det inte så mycket skrivet.
Att Eva Grip fått en central roll i sin nygamla hembygd visar sig för övrigt i att hon upplåter plats åt en julgran modell större på sin tomt. Den är ditsatt i regi av Kölleröds Julgransförening.

Namn: Eva Grip
Ålder: 67 år
Yrke: Pensionär
Sysslar med: Idéspruta, igångsättare
Familj: En dotter, tre barnbarn
Bor: Gamla skolan i Kölleröd
Aktuell: Har fått Hörby kommuns kulturstipendium på 10 000 kronor.

×