Försökte köra över polis med moped

TRELLEBORG En man som försökt köra på en polis med moped och som hotat en annan polis döms även för en rad andra brott.

Den 26-årige mannen dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han dömdes för stöld, grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.
Mannen förekommer redan under 20 avsnitt i belastningsregistret. Brottsligheten avser mest förmögenhets- och narkotikabrott. I juni 2016 dömdes han till sex månaders fängelse för grov stöld. Ett straff som han blev villkorligt frigiven ifrån i augusti förra året.
Det var i samband med ett gripande som 26-åringen först försökte köra över en polisman med moped. Om inte polisen hade hoppat åt sidan hade han blivit påkörd och skadad. Händelsen inträffade i slutet av november förra året på Dalköpinge strandväg.
Mannen greps och placerades i en polisbil. När han satt i den hotade han en polis med orden att han eller någon annan skulle ”leta upp och ta hand om” polismannen. Hoten uttalades flera gånger.
Dessförinnan hade han tagit sig in i en villa och bland annat tagit en dator, en mopedhjälm och ett usb-minne.
Från villan stal han också en moped.
Han har även brukat amfetamin och kört moped narkotikapåverkad och utan körkort. Han dömdes även för innehav av sex knivar och en yxa eftersom innehavet inte varit befogat.
Vidare dömdes han för olovlig körning efter att ha stulit en personbil. 26-åringen har erkänt att han hittat bilen och använt den. Dock sade han i rätten att bilen redan var tjuvkopplad när han hittade den på en parkeringsplats. En uppgift som Ystads tingsrätt inte ansåg som särskilt sannolik.
Av den utredning som gjorts framgår att 26-åringen lever under otrygga förhållanden. Han har missbrukat narkotika sedan många år tillbaka och det finns ett samband mellan den nu aktuella brottsligheten och problematiken med missbruk.
Den behandlingsplan som han nu ska följa innebär en internatbehandling där absolut nykterhet och drogfrihet gäller. All misskötsamhet ska anmälas.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×