Christopher Pålsson fick inte vara med i Talang – någon med samma funktionsnedsättning hade redan gått vidare.foto: Privat
Mamma Jenny Pålssons Facebookinlägg som har fått stor spridning i sociala medier.

14-åring nekades att delta i TV4:s Talang

Skurup Christopher Pålsson, 14, var antagen till audition för TV4-programmet ”Talang” – men i sista stund nekades han medverkan.
Motiveringen? Att tv-kanalen redan sagt ja till en person med samma funktions­nedsättning som han har.

– Han blev jätteledsen, säger Patrik Pålsson, Christophers pappa, till SkD.
14-årige Christopher Pålsson från Skurup lever med funktionshindret sepo-optisk dysplasi och är även autistisk och svårt synskadad – men det är ingenting som hindrat honom från att delta i talangtävlingar. Han sjunger och spelar synt och brukar vara med i Skurups lokala talangtävling Ung Talang. I våras skickade hans pappa Patrik Pålsson in en video av sin son till TV4-programmet ”Talang”.

– De tyckte att det var jätteintressant, berättar Patrik Pålsson.
Familjen fick besked om att Christopher Pålsson blivit antagen att göra audition till det populära TV4-programmet och detta skulle i mitten av oktober.
Christopher Pålsson ville framföra en danslåt, men TV4 ville ha en ballad och att familjen Pålsson skulle fixa maffig bakgrundsmusik. Patrik Pålsson berättade att han och sonen spenderade sammanlagt 19 timmar i en kompis musikstudio för att uppfylla önskemålen.

Hela familjen, inklusive far- och morföräldrar, hade bokat tågresa till och hotell i Stockholm inför Christophers medverkan i programmet och skulle vara med i publiken och stötta honom under auditiondagen.
Men så på torsdagen – fyra dagar innan avresa – ringde TV4 och meddelade att Christopher inte längre var aktuell för programmet.
– De sa att en person med samma funktionsnedsättning som Christopher redan gått vidare och att de inte kunde ha två likadana personer med, berättar Patrik Pålsson och fortsätter:

– Det kändes förjävligt. Christopher blev jätteledsen. Vi försökte stötta honom och säga att TV4 inte är värd någon så duktig som han.
– TV4 frågade om vi ville komma upp i alla fall och låta Christopher spela inför publiken, men att juryn, oavsett hur det gick, skulle säga nej och att framträdandet skulle bli bortklippt ur programmet. Det gjorde vi inte. Christopher vill inte ha med dem att göra.
Patrik Pålsson tycker att TV4 agerat dåligt.
– Det ska inte spela någon roll hur man ser ut eller vad man har för funktionsnedsättning.

Lotta Andersson, exekutiv producent för ”Talang”, uppger i ett mejl till Nöjesbladet att anledningen till Christopher Pålsson bokades av var tekniska problem och understryker att beslutet inte grundats på vilka akter som eventuellt redan fått chans att framträda inför juryn. Hon ber även om ursäkt över att en person ur produktionsteamet uttryckt sig så som den gjorde när man tog kontakt med familjen.

När nu den nya säsongen av ”Talang” börjat sändas på TV4, vill inte Christopher Pålsson titta.
– Han går iväg och komponerar låtar istället, säger Patrik Pålsson.
I samband med sändningen av säsongens första avsnitt i fredags publicerade Christophers mamma Jenny Pålsson ett offentligt inlägg på Facebook där hon berättade om TV4:s agerande. Det har, i skrivande stund, delats över 2.5 tusen gånger och flera hundra personer har reagerat i kommentarerna.

Inläggets spridning har motiverat Christopher att satsa på musiken, berättar hans pappa.
– Han är jätteglad. Han vill lägga upp massa låtar så snabbt som möjligt. Vi håller på att fixa en Youtube-kanal åt honom.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×