Över

1004 danska unga åtalas för barnporr

Foto: TT
Artikel Över 1000 danska barn och unga misstänks för barnpornografibrott efter att i Facebooks messenger-app ha delat en film där två 15-åringar har sex.
PREMIUM

Dansk polis gick under måndagen ut med ett pressmeddelande om att  totalt 1004 danska barn och unga riskerar åtal för att ha spridit filmen där de två tonåringarna har sex.

De misstänkta kommer från hela Danmark och även Grönland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Risk för skogsbrand i nästan hela Sverige

Brandberedskapen har ändrats sedan 2014, då bilden togs. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Nästan hela Sverige är lila, färgkoden på SMHI:s karta som betyder att risken för bränder i skog och mark är stor.
– Man måste komma ihåg att det bara krävdes en gnista för att starta branden i Västmanland, säger skogsbrandsexperten Annie Johansson.

"Risken för bränder i skog och mark är på flera håll stor eller mycket stor i Götaland, Svealand och delar av Norrland. I delar av Götaland, östra Svealand samt Gävleborgs län är det extremt torrt.", skriver SMHI.

Varningar för skogsbrandrisk är utfärdade i hela landet utom de västra delarna av norra Sverige, Västerbottens kust- och inland samt de östra delarna av Jämtlands län.

Varje morgon ser rutinerna snarlika ut på brandstationerna runtom i Sverige under sommarhalvåret, berättar Annie Johansson, skogsägare med en kanadensisk utbildning i skogsbrandbeteende.

Ett befäl går genom det aktuella läget. Bland frågorna som ställs finns: hur torr är marken, hur mycket personal har vi till vårt förfogande, passar väderleken för ett släckningsarbete via flyg samt vilka resurser behövs just i dag?

– Det måste bestämmas tidigt, för om det är hög risk kan branden hinna spridas direkt och bli stor innan man kommer på plats. Då är det viktigt att vid behov kunna skicka stora resurser redan vid det första larmet, säger Annie Johansson.

Beredskapen bättre i dag

Rutinerna är inspirerade av Kanadas arbete med skogsbränder, som Johansson utbildats i och förde vidare till svenska räddningsbefäl i samband med den stora skogsbranden i Västmanland 2014, som tros ha orsakats av gnistbildning från en markberedningsmaskin.

Mycket har förbättrats sedan dess, tycker Johansson.

– Vi har mer samordnade resurser, mer utbildad personal och fler upphandlade flygande resurser, samt backup som finns att ta till om det skulle behövas. Det har blivit mycket bättre, säger hon.

Detta kan ha bidragit till att skogsbränderna i år varit relativt få, trots ett torrt och varmt sommarväder.

– Det beror nog på både tur och skicklighet, säger Johansson.

Människor en riskfaktor

Det finns studier som pekar på att risken för bränder ökar med antalet människor som rör sig i området, enligt Johansson.

– Ju fler som är ute i skogen, desto större risk är det att någon misslyckas med att släcka det man eldat. De riskerna blir ännu större om det är ovana personer som visas i naturen.

Så vad är viktigt att ha i åtanke när stora delar av Sverige bedöms ha stor risk för skogsbränder?

– Är riskerna höga ska man göra allt för att undvika en antändning. Undvika att grilla på olämpliga platser, släng inga fimpar på marken. Man måste komma ihåg att det bara krävdes en gnista för att starta branden i Västmanland, säger Johansson.

Sophie Tanha/TT

Malmö

Två år för torg i vänskapens tecken

Måns Bengtsson, eller Exentos som han använder i danssammanhang, testar golvet under förberedelserna inför kvällens event.
Foto: Linnéa Petersson
Malmö
Malmö Ett nytt vänskapstorg har växt fram i Folkets park. Torget kommer till skillnad från tidigare år få stå kvar i två år framöver.
– Vi kan jobba mer med att befästa platsen, säger Folkets parks verksamhetsledare Felicia Fredriksson.

Vänskapstorget är ett återkommande projekt som har anordnats varje år sedan 2018.

– Vi vet att ungdomar i åldrarna 13 till 18 år rör sig i parken men att de inte känner sig representerade i Folkets Park, att det inte finns några aktiviteter som är riktade till dem. Då beslutade vi oss för att göra satsningen Vänskapstorget och då var det viktigt att vi skulle skapa platsen tillsammans med ungdomarna. Vi har jobbat under alla de här åren med olika fokusgrupper bestående av ungdomar som har varit med från början till slut i processen, säger Felicia Fredriksson som är verksamhetsledare på Malmö Folkets Park.

Funktionären och styrelsemedlemmen Johannes Witowsky förbereder inför fredagskvällens Funky friday.
Foto: Linnéa Petersson

örra året ställdes projektet in på grund av pandemin. I år är projektet tillbaka med multisportyta, dansyta, mini-utegym, skateramper och utlåningsbod. Fryshuset har även en food truck där ungdomar lagar maten som sommarjobb.

– Det adderar något väldigt positivt till platsen när ungdomar engagerar sig. Vi vill arbeta med ungdomar i alla led, säger Felicia.

Det nya Vänskapstorget kommer stå i sin nuvarande form i två år framöver. Det är fortfarande en tillfällig insats men för Felicia Fredriksson är det positivt att den kan stå lite längre.

– Vi kan jobba mer med att befästa platsen och arbeta lite mer med strategiskt med olika föreningar, säger hon.

Folkets park arbetar, tillsammans med Fryshuset, för att etablera platsen mer på en årlig basis.

Scenplattan, och övriga anordningar, kommer finnas i Folkets park i två år framöver.
Foto: Linnéa Petersson

– Förutsättningarna blir lite speciella för det är ju en tillfällig insats som vi gör varje år och det kommer med en del utmaningar. Men nu har vi Fryshuset i Folkets park som har flyttat in på Möllevångsgården. Så vi tänker oss att vi, tillsammans med Fryshuset, ska utveckla platsen, arbeta mer långsiktigt och att Fryshuset har en lokal som är aktiverad året runt, kommer göra stor skillnad för många ungdomar.

I år har medlemmarna i föreningarna Hela Malmö, Tamam och dansföreningen Bow down varit med och tagit fram utformningen av ytan. Också föreningen BAM, Breaking Association Malmö, har varit med i diskussionerna och under fredagen anordnade föreningen någonting de kallar Funky fridays.

– I vanliga fall är det många tävlingar i break men vi har tänkt att vi ska göra en dans-aw. Man ska kunna komma och hänga, dansa och ha kul utan prestige. Då passar vänskapstorget perfekt, säger Jonas Jons, föreningens sekreterare.

Rickard Gilengren är ordförande i BAM.
Foto: Linnéa Petersson

Under tre fredagar har föreningen anordnat dans-aw:n och idén med Funky fridays är att det ska vara olika dj:s och tävlingsfritt utan prispengar. Fredagens event var det sista av sitt slag för den här sommaren men det är inte omöjligt att det kommer tillbaka i höst. Senare i sommar lutar det åt att BAM kommer anordna sommarträning på Vänskapstorget.

– Vi behöver fler sociala event. Regelbundna sociala event där man kan gå på en dansskola till någonting som blir belöningen. Det vill säga, inte en tävling, inte ett betalt jobb utan det roliga och sköna som dans handlar om men inte att gå på klubb och festa, säger föreningens ordförande Rickard Gilengren.

Sport

Australisk vinnare i Evian efter särspel

Minjee Lee. Arkivbild.
Foto: Jed Jacobsohn/AP/TT
Sport
Sport Den starka avslutningen räckte inte.
Lee Jeong-Eun tappade sin klara ledning och föll i särspelet.
Minjee Lee vinner i franska Evian efter att ha hämtat upp sju slag under sista dagen.

Sydkoreanskan Lee Jeong-Eun klev in i den avslutande dagen i en klar ledning på 18 slag under par. Närmast bakom hittade vi amerikanskan Yealimi Noh på 13 under par.

Inför det sista hålet hade Jeong-Eun dock tappat den ledningen. Genom att gå ett över par fram till det 18:e hålet samtidigt som Minjee Lee, Australien, gick sju under par på dagens samtliga 18 hål tog hon över ledningen med ett slag, 18 under par.

Och på det sista hålet tvingade sydkoreanskan fram ett särspel efter tre raka birdies.

Ett särspel Minjee Lee alltså tog hem genom en birdie.

Yealimi Noh hade chansen att även hon ta sig till särspelet, men missade putten precis och slutade på 17 under par.

Anna Nordqvist och Madelene Sagström, svenskorna som klarade kvalgränsen inför helgens spel, höjde sig båda från en delad 62:a plats och ett slag över par till en delad 38:e plats och tre under par.

Magnus Wilsson/TT

OS i Tokyo 2021

IOK vänder – tillåter medaljbild utan munskydd

USA:s medaljörer på 400 meter medley Chase Kalisz, höger, Jay Litherland, vänster.
Foto: Matthias Schrader
Sport
Sport I natt och i morgon kan Sverige ta sina första medaljer under OS i Tokyo.
Blir det blågula medaljörer i simning, skytte eller judo kommer svenskarna att få ta av sina obligatoriska munskydd i samband med prisceremonierna sedan Internationella olympiska kommittén (IOK) svängt i frågan.

Sommar-OS i Tokyo arrangeras mitt i coronapandemin och IOK kräver att de aktiva bär munskydd när de inte tävlar.

"De (munskydden) är inte så sköna att ha på sig, men de är ett måste", sade IOK:s talesperson Mark Adams i lördags.

I helgen har de första medaljerna delats ut och prisceremonierna var först inget undantag, fram tills söndagen då medaljörerna på herrarnas 400 meter medley i simning syntes både ta av sina munskydd och kramas.

En halvminuts fotomöjlighet

Därefter bekräftade IOK att det har skett en förändring i restriktionerna kring munskydd i samband med medaljutdelning.

"De aktiva får lov att ta bilder med fysiskt avstånd utan sina masker under en period av 30 sekunder", skriver Internationella olympiska kommittén på sin webbplats.

Förändringen innebär att de svenska simmarna Sarah Sjöström och Louise Hansson samt skeetskytten Stefan Nilsson och judokan Tommy Macias regelrätt får ta av sig sina munskydd i samband med eventuella prisceremonier i natt och under måndagen svensk tid.

Restriktionsbrott under invigning

IOK:s coronarestriktioner har hittills inte följts och respekterats av alla, vilket inte minst syntes på fredagens invigning på Olympiastadion i Tokyo.

Då valde till exempel aktiva i nationer som Kirgizistan och Tadzjikistan att inte bära munskydd. Flera aktiva i Argentina dansade dessutom in på innerplan i en klunga utan att visa hänsyn för kraven kring fysiskt distansering.

Totalt har minst 123 personer konstaterats smittade i samband med OS, enligt Reuters.

David Hjorter/TT

Opinion

Morgan fabulerar

Det går inte att se ett slut på gängkriminaliteten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Opinion
Opinion

Den omfattande gängkriminaliteten med skjutningar och mord har placerat Sverige som ett värstingland i Europas brottsliga. Den är ingen ny företeelse, rötterna går tillbaka till 1990-talet, men våldet har eskalerat de senaste tio åren. Och alltfler mord förblir ouppklarade. Många vet vilka som skjuter och mördar men få vågar berätta för polisen av rädsla för hämndaktioner.

Enligt justitieminister Morgan Johansson kan det ta mellan 5 till 10 år innan skjutningarna begränsas. Uttalandet bygger i sin tur på en prognos från rikspolischefen Anders Thornberg från 2019. Det handlar alltså om två helt huvudlösa uttalanden av de högsta ansvariga utan något som helst stöd i den faktiska gängbrottslighetens utveckling.

Varför säger två betydelsefulla makthavare rena dumheter? Vare sig Morgan Johansson eller rikspolischefen är obegåvade personer och kan gärna tro på sina ord. Även om många gängkriminella dömts till fängelse finns det en nyrekrytering till gängen. De som sitter inne i närtid kommer dessutom med största sannolikhet att återvända till den kriminella banan. Det är inget Svenssonliv byggt på ambitiösa studier och hårt arbete som lockar.

Ibland åberopas brottsforskningen när det gäller att upplösa de kriminella gängen. Men forskningen står mestadels som ett stort frågetecken, såväl bland svenska som utländska kriminologer. Till stor del beror det på att de för enögt tittat på samhällsfaktorer istället för på djupet, vilket kräver att man ser på de individuella faktorerna.

Ett litet embryo till relevant förklaring har getts av några poliser den senaste tiden som pekat på att gängkriminella lider av olika diagnoser, med andra ord personlighetsstörningar. Det handlar om sådant som adhd, add, empatistörning och låg intellektuell förmåga. Ofta syns tecknen i den tidiga skolåldern via utåtagerande mot andra elever och lärare, ointresse för skolarbetet och skolk.

Traditionella förklaringar att det skulle handla om fattigdom och utanförskap kan föras åt sidan eftersom trygghetssystemen är gedigna även för de som är bidragsförsörjda. Om barn går hungriga till skolan eller är dåligt klädda beror det inte på avsaknad av samhällets ekonomiska stöd utan på föräldrar som är misskötsamma.

Brist på integrationsåtgärder är inte heller någon betydande förklaring eftersom kommunerna och staten gjort ekonomiskt mycket omfattande satsningar på förorternas miljonprogramområden. Därför måste inriktningen av brottsbekämpningen med mycket större kraft riktas in mot individerna och reagera på varningssignalerna i tidiga år.

Morgan Johansson tal om 5-10 år kan ingen av kvinna född tro på. Säg som det är, i bästa fall handlar det om någon generation innan samhället lyckas eliminera gängkriminaliteten. I värsta fall blir det ännu sämre.

Lars J Eriksson

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Inrikes

Gruppboende i Pajala står i brand – utryms

En kraftig brand har utbrutit på ett gruppboende i Pajala. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kraftig brand har utbrutit på ett gruppboende i Pajala.

– Stationen i Pajala var på skogsbrand när det började brinna så vi kom till platsen sent. Då var den helt övertänd. Nu riktar vi in oss på att rädda intilliggande byggnader, säger Patrik Juhlin, inre befäl vid räddningstjänsten, till Aftonbladet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Räddningstjänsten släcker inte – de eldar på

Det pågår ett komplicerat släckningsarbete vid en brand i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Branden i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun i Skåne kräver ett avancerat släckningsarbete. Räddningstjänsten försöker nu få i gång branden igen för att giftig rök ska stiga högre och inte nå boende.
PREMIUM

Det brinner fortfarande i de två byggnaderna i Eslöv och räddningstjänsten försöker inte släcka. I stället vill de skapa en kraftigare brand för att röken – som kan innehålla gifter från antänt gödningsmedel – inte ska nå det närliggande samhället.

– Man har fått dit en kranbil med en gripklo som plockar bort plåtar från tak och väggar. Man hoppas få in lite syre så att det blir mer fart på bränderna inne i huset, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Kvinna rånades på mobil

Bilden föreställer en polisbil
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö

En anmälan om rån har upprättats efter att en kvinna blivit utsatt för ett personrån i de centrala delarna av Malmö. Målsäganden gick med sin mobiltelefon i handen när några ungdomar kommer fram till kvinnan och tar hennes telefon. Ungdomarna försvinner sen från platsen. Det är i dagsläget oklart om polisen har några misstänkta.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL