Guld- och klockaffären på Storgatan stängde helt efter den omskakande stölden 10 november förra året. Efter några dagar höll dock ägarna till butiken öppet igen. Arkivbild

Stöldåtalad frias i dom

höör Trots att polisen snabbt kunde larmas och att flera vittnen sett gärningsmännen saknas avgörande bevisning vid den grova stölden mot Larssons Ur, Optik och Guld på Storgatan i november. Det anser tingsrätten som friar den 21-årige man som var åtalad för brottet.

Det var vid niotiden på morgonen fredagen 10 november som guldsmedsbutiken Larssons Ur, Optik och Guld på Storgatan utsattes för den grova stölden som inledningsvis rubricerades som ett rån.

Klockan 9.05, precis efter att butiken öppnat, såg de två butiksinnehavarna på övervakningsmonitorn att två maskerade män rusade in i butiken. De befann sig då i rummet bakom själva affärslokalen. En av butiksinnehavarna tryckte på överfallslarmet samtidigt som båda höll sig kvar i det bakre utrymmet för att undvika konfrontation.

På monitorn såg de hur gärningsmännen med bestämdhet bröt sig in i skåpen med guldföremål. De drog ut brickor med guldsmycken som sedan lades ner i en medhavd ryggsäck. I efterhand har guldföremålen som stals värderats till 960 000 kronor.
En boende på andra sidan Storgatan såg när rånarna gick in i guldbutiken och larmade polis. Efter att de misstänkta lämnade butikslokalen såg vittnet hur de sprang i riktning mot Hantverksgatan.

Domen från tingsrätten redovisar hur flera vittnen såg de två gärningsmännen under deras flykt. Två vittnen vid Tjurasjö såg strax efter klockan nio att två mörkklädda personer kom springande på gångstigen vid sjön i riktning mot Munkarpsvägen. Den ene gärningsmannen var då inte längre maskerad. Ett av vittnena såg hur gärningsmännen fortsatte mot Evedalsvägen där de hoppade in i en parkerad vinröd flyktbil som senare identifierades.

Något senare anträffades den vinröda bilen på vägen mellan Hänninge och Ormanäs då den kom körande i hög fart och sladdade av vägen i en brant kurva. Ett vittne såg då de två gärningsmännen när de kom springande i närheten av olycksplatsen. Den krockade bilen hittades senare på förmiddagen av polis.

En knapp vecka efter händelsen greps en 21-årig man misstänkt för grov stöld eftersom polisen upptäckt en koppling mellan mannen och den vinröda flyktbilen. Polisen kunde med hjälp av den misstänktes mobiltelefon se att mannen befunnit sig i centrala Höör mellan tiden 07.41 och 08.26 den aktuella morgonen. 21-åringen har också pekats ut vagt i två olika fotokonfrontationer.

I rättegången sade mannen att han skjutsat in sin flickvän till Höör under den aktuella morgonen. Han ska sedan ha kört hem till sin bostad och lämnat nyckeln kvar i tändningslåset. Han kan därför inte förklara hur bilen senare kunde hittas krockad.
Tingsrätten konstaterar i sin dom att det är klarlagt att 21-åringen fanns i de centrala delarna av Höör den 10 november men att det helt saknas teknisk bevisning som binder honom till brottsplatsen. De utpekanden som gjorts vid fotokonfrontationerna tillmäter inte rätten något större värde eftersom det finns en betydande risk för misstag när det handlar om att identifiera en okänd person.

Domstolen skriver att det finns besvärande omständigheter för 21-åringen som det faktum att han nyttjat gärningsmännens flyktbil under samma morgon som rånet skedde. Ändå går det inte att utesluta att mannen befann sig i sin bostad vid tidpunkten för brottet. Andra gärningsmän kan heller inte uteslutas och därför är det inte ställt utom rimligt tvivel att 21-åringen var med och utförde den grova stölden. Tingsrätten frikänner honom därför.
Ytterligare en person har tidigare suttit häktad för den grova stölden. Enligt domen är denna person fortfarande misstänkt. De stulna guldsmyckena har fortfarande inte anträffats.
SkD sökte under fredagen åklagare Kristina Wedelsbäck för en kommentar men hon var inte anträffbar.

I samma dom döms 21-åringen till skyddstillsyn för en stöld av energidrycker på Actic Gym i Veberöd till ett värde av 2 300 kronor.

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev