Hela musikalgänget på plats på scenen. 24 elever, regissör Rasmus Mononen, koreograf Jonna Tideman och läraren Ann-Christine Samuelson.
Filippa Lindberg trivs utmärkt bredvid scenen och är tillsammans med Emmy Fransson ansvarig för kostymerna.
Rasmus Mononen och Jonna Tideman leder en av många repetitioner på Naverlönnskolan.
Musikalen 13 har premiär i mars och handlar om Robyn som inte gillar att befinna sig i gränslandet mellan att vara barn och ungdom.
Saga Ekvall och Elize Larsson tycker att det är jätteroligt att vara med i musikalen.

Musikalen 13 repeteras för fullt

SVEDALA Musikalen 13 repeteras för fullt på Naverlönnskolan. 24 elever som är i samma ålder som huvudrollsinnehavaren 13-åriga Robyn ska gestalta hennes liv som beskrivs som ett helvete eftersom hennes föräldrar ska skiljas och hon tvingas flytta från Malmö till Svedala.

Koreografen Jonna Tideman och regissören Rasmus Mononen leder projektet som eleverna gör på Elevens val och som görs inom ramen för skapande skola.

– Ni är svinduktiga så ni vet! berömmer de båda när fredagens repetition är avslutad. Nu börjar det bli väldigt bra och ni kan känna er stolta över det ni gör. Tappa inte det till nästa gång.
De som vet med sig att de inte har full koll på repliker, sånger och danssteg uppmanas att öva mera till nästa gång.
Rasmus Mononen och Jonna Tideman driver Lilla Beddinge teater och det var där som dramapedagogen och mellanstadieläraren Anne-Christine Samuelson mötte dem i somras.

– Detta läsåret ville vi ta projektet ett steg längre och låta eleverna själva skapa en musikal eftersom en del av dessa sjätteklassare redan i årskurs 4 deltog i ett projekt om hållbar utveckling som jag och dåvarande kollegor jobbade med.
– Vi utgick ifrån Billy Elliot och tematiken runt identitet, bryta normer och följa sina drömmar. Eleverna fick besöka Malmö opera. Både för att förstå hur det fungerar bakom och framför scenen och för att träffa de medverkande.
Tillsammans såg man också Månteaterns föreställning Bless och satte upp en miljömusikal.
Skolan fick pengar från Statens kulturråd och nu återstod bara någon som kunde hjälpa dem. Rasmus Mononen och Jonna Tideman tyckte att uppgiften lät spännande och nästa steg blev att hitta en lämplig musikal.
Rasmus Mononen har medverkat i Billy Elliott på Malmö opera där han spelade Billys storebror.
– Det finns inte jätte- många musikaler att välja på för den här åldersgruppen men jag fastande för 13, berättar Rasmus Mononen. Den handlar mycket om hur viktigt det är att vara på ett visst sätt.

– Den här elevgruppen är fantastisk och jag tänkte först att vi arbetade med barn. Men de är mycket mera mogna än vad jag trodde och har så många bra tankar om allt som den här musikalen handlar om.
Musikalen 13 har skrivits av Jason Robert Brown och utspelar sig i USA. Nu har handlingen förflyttats till Södra Förstadsgatan i Malmö. Där bor Robyn och hon känner att hennes liv gått åt helvete. Hennes föräldrar ska skiljas och hon måste flytta med sin mamma till Svedala.
Det handlar om puberteten, att få ont i magen för att ha fått mens, när håren börjar växa på en massa ställen, när man tvingas ha tandställning och undrar hur det är att hångla. Robyn står på gränsen till vuxenvärlden och allt verkar plötsligt ha varit mycket enklare när hon var tolv.
13, 13, 13, sjunger eleverna tillsammans som allihop går i årskurs sex på Naverlönnskolan.
Bredvid scenen sitter Filippa Lindberg som är kostymansvarig.

I datorn syns bilder på ett par svarta jeans, en vit tröja och en rosa. Än så länge har inte de medverkande börjat repetera med scenkläder.
– Jag gillar inte att stå på scenen men tycker att det är kul med mode. Att vara med och välja kostymer är jätteroligt.
Det börjar bli dags att gå tillbaka till de vanliga lektionerna.
Många längtar hit igen.
– Det här är jätteroligt. Jag har dansat sedan jag var liten, sjungit i kör och älskar att spela teater, berättar Saga Ekvall.
Elize Larsson håller med.
– Jag har spelat mycket teater innan men inte sjungit och dansat. Musikal är mycket roligare än bara teater.

Musikalen har premiär i mars och kommer endast att visas för årskurs 4 och 5 i Svedala.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev