Foto: Christine Olsson / TT

Fortfarande mycket akrylamid i vissa chipssorter

Chips från varumärket OLW innehåller tio gånger så mycket akrylamid som Pringles och sex gånger så mycket som Estrella.
Det visar en undersökning som företaget Testfakta gjort.

De testade sorterna:

OLW Sourcream & Onion 1 700 mikrogram per kilo
Änglamark Sourcream & Onion 1 300
Bjäre Gräddfil & lök 1 100
OLW Naturchips 760
Lantchips Gräddfil & lök 370
Estrella Sourcream & Onion 270
Pringles Sourcream & Onion 180
Estrella Linschips Sourcream & Onion 61

Inom industrin används akrylamid vid plasttillverkning – och i samband med bygget av tunneln genom Hallandsås blev det riksbekant när det läckte ut i grundvattnet. Men det bildas också när vissa matvaror till hög temperatur.

Enligt Livsmedelsverket får vi i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. I de doserna kan det inte orsaka nervskador som vid större intag men det klassas som ett cancerframkallande ämne och får man i sig för mycket under lång tid kan det orsaka cancer.

2002 uppmärksammades riskerna med akrylamid i stärkelserik mat som chips och pommes frites. Det blev stor medial uppmärksamhet och kallades ett av de största matlarmen i modern tid. Livsmedelsverket höll krismöte med de stora livsmedelsverket. Fem år senare kunde tidningen Forskning & Framsteg konstatera att det fem år efter larmet var mindre akrylamid i larmet.

Men borta är det inte. I Testfaktas test visas att flera chipssorter med råge ligger över EU:s kommande riktvärde.
– De här nivåerna kommer inte att accepteras när reglerna träder i kraft senare i vår. Tillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser, säger Petra Fohgelberg, som arbetar vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

Gränsvärdet kommer ligga på 750 mikrogram per kilo. OLW Sourcreme & Onions ligger 1 700. Även Änglamark och Bjäre ligger över gränsvärdet medan OLW:s naturchips ligger precis på gränsvärdet. Minst akrylamid finns i linschips och även Estralla, Pringles och Lantchips ligger klart under gränsvärdet.

Till SVT Nyheter beklagar man, från OLW:s sida, de höga halterna akrylamid.
– Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW till SVT.

– De chips ni analyserat är gjorda av potatissorten Saturna. Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning.

På Livsmedelsverket förklarar man varför man inte stoppar försäljningen av de aktuella produkterna, trots att de innehåller riskabla mängder av ett farligt ämne:
– Växtskyddsmedel som är cancerogena är förbjudna. Men när det gäller naturliga ämnen, miljögifter eller ämnen som tillkommer under processen arbetar vi i stället tillsammans med industrin för att sänka halterna så mycket som bara är möjligt, säger Petra Fohgelberg till SVT.

De testade sorterna:

OLW Sourcream & Onion 1 700 mikrogram per kilo
Änglamark Sourcream & Onion 1 300
Bjäre Gräddfil & lök 1 100
OLW Naturchips 760
Lantchips Gräddfil & lök 370
Estrella Sourcream & Onion 270
Pringles Sourcream & Onion 180
Estrella Linschips Sourcream & Onion 61

Läs mer: