foto: News Öresund

Tågvärdens berättelse: stoppade dömd pedofil

Landskrona Den gråtande pojken på tåget och mannen som inte verkade bry sig om pojkens tårar, fick henne att fatta misstankar. I en intervju med Aftonbladet berättar tågvärden om hur hon lyckades stoppa den nu dömda pedofilen.

Det är septemberkväll. På ett pågatåg mellan Malmö och Helsingborg reagerar passagerare på en gråtande pojke och uppmärksammar tågvärden. Brevid pojken sitter en man i 40-årsåldern som verkar oberörd av pojkens gråt. Mannen bär keps och solglasögon, trots att det är kväll, och hans kläder är smutsiga.

Tågvärden går fram till pojken och frågar varför han är ledsen och får till svar att han vill till mamma. Tågvärden frågar vem mannen brevid är, men pojken bara skakar på huvudet.
– Jag frågade pojken om vi ska ringa hans mamma. Pojken kunde sin mammas nummer, men vi fick inget svar, berättar tågvärden för Aftonbladet.

Mannen uppger att han är pojkens barnvakt, men tågvärden tycker att det hela känns olustigt och går fram till lokföraren för att be om råd.

När tåget stannar i Landskrona ser hon hur mannen och pojken går av tåget. Mannen börjar springa med pojkens arm i ett hårt grepp.
– Jag hinner inte tänka, jag bara springer efter. Jag skriker åt honom: ”Stanna!”, men han stannar inte. Så jag fortsätter att skrika och springa, berättar tågvärden.
Tillslut kommer hon ifatt och får tag i pojkens arm och beordrar mannen att släppa pojken. Och efter en stund släpper han greppet.
– Jag säger: ”Du ska ingenstans, polisen är på väg” medan jag tar pojken i famnen och plockar fram min telefon.

Mannen står kvar en bit därifrån medan tågvärden ringer polisen. Pojken gråter och skakar av kylan och tågvärden lägger sin tjänstejacka över hans axlar.
– Jag håller om honom. Jag känner hur han darrar och hur hans hjärta bultar.
Mannen gör ett nytt försök att få med sig pojken. Han säger att han har fått ett sms av pojkens mamma och att de ska iväg.
Tågvärden säger att ”ni ska ingenstans”, och försöker samtidigt lugna pojken.
– Vi borde ha gått hem. Du kunde ha fått godis, mat och kläder, säger mannen till pojken.

Polisen är snart på plats och tågvärden följer pojken till polisbilen. När de kramar om varandra rinner tårarna ned för kinderna.
– Jag kan inte hålla mig från gråten, det hela är väldigt känslosamt. Jag har aldrig varit med om något liknande.

En halvtimme efter avskedet kommer ett samtal från polisen:
”Jag vill bara tacka dig för det ju gjorde, du kan ha räddat ett barns liv i kväll. Pojken skulle absolut inte vara med honom.”

 

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev