Regionen kan ta över sjukhuset

Simrishamn På fredagen meddelade regionens rödgröna minoritetsstyre att de vill att Region Skåne tar över driften av Simrishamns sjukhus när avtalet med Praktikertjänst löper ut våren 2020.

– Vi vill värna om de mindre sjukhusen. Det blir lättare att få större långsiktighet och lättare att styra verksamheten om vi själva äger den, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.
Praktikertjänsts har vid flera tillfällen gått ut med att verksamheten går med förlust. Men att regionen skulle ta över sjukhuset för att lättare kunna lägga ner det avfärdar de rödgröna helt.
– Tvärtom, vi vill utveckla lasarettet, säger Anna-Lena Hogerud.

Anders Åkesson (MP), hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande, säger att man i regional drift bättre kan sätta patienten i centrum.
– Ingen ska hamna mellan stolarna, speciellt inte när man är gammal och har problem med flera sjukdomar. Det är lättare att undvika om man tar tillbaka sjukhuset i egen regi.

Är ni missnöjda med hur Praktikertjänst har bedrivit sjukhusverksamheten?
– Inte alls. Vi tycker att Praktikertjänst gör ett utmärkt jobb, säger Anders Åkesson.
Det rödgröna minoritetsstyret vill att regionens hälso- och sjukvårdsdirektör tillsammans med kommun går igenom vilka behov som finns i Simrishamn och inom Kryh (östra Skånes primärvård samt sjukhusen i Ystad, Kristianstad och Hässleholm, reds. anm.).
– Vi vill utveckla den nära vården, säger Anna-Lena Hogerud.

Ni presenterar förslaget nu när det är valår, har det något samband?
– Vi har inte majoritet i hälso- och sjukvårdsnämnden och om förslaget inte går igenom där måste vi få lite tid för att upphandla driften. Och om vi ska driva sjukhuset i egen regi måste vi få tid att planera verksamheten, säger Anders Åkesson.

Oppositionen är negativt inställda till förslaget.
– Det är i själva verket ett hot mot sjukhusets överlevnad. Vi har sett att när den sittande regionledningen tar över upphandlad vård, som i Ängelholm, urholkas verksamheten. Entreprenadlösningen i Simrishamn har genom åren varit ett bra sätt att garantera att Österlen har kvalificerad sjukvård, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M).
– Det är illa att de rödgröna inte verkar vilja utveckla eller förbättra vården, utan istället bara fokuserar på att minska antalet privata utförare, säger Birgitta Södertun (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Region Skåne.

Förslaget tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden den 31 januari. Om förslaget går igenom går det vidare till regionstyrelsen och därefter till regionfullmäktige som avgör frågan.

Dagens fråga

Tycker du det är ok med tiggeriförbud?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev