Skånskan 7/12 2017
Andelsföreningen har investerat i riddarsalen och behöver en paus med amorteringar.

Museets framtid ska diskuteras

Skurup I slutet av förra året beslutade Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening att Svaneholms slottsmuseum skulle hålla stängt för allmänheten under 2018. Men kanske skymtar man nu ett ljus i tunneln? På måndag ska representanter från Skurups kommun och de två slottsföreningarna träffas.

Det är ett möte om verksamhetens ekonomi som står på schemat. Förra året ansökte Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening – den förening som driver museiverksamheten på Svaneholms slott – om bidrag från Skurups kommun på 500 000 kronor om året i fyra år.

– Det vi vill ha är kontinuitet. Annars kan vi ju inte planera någonting, säger Bruno Lindquist som är ordförande i hembygdsföreningen.
När kommunen avslog ansökan beslutade hembygdsföreningen att museet skulle hålla stängt för allmänheten under 2018.
– Vi kan inte lägga ner så här mycket ideellt arbete. Det funkar inte, säger Lindquist som räknat ihop att det handlade om sammanlagt 7 500 ideella timmar under 2017.
Men än verkar det finnas hopp för verksamheten. På måndag kommer Skurupspolitiker och företrädare från slottsföreningarna – förutom hembygdsföreningen även Svaneholms andelsförening vars uppgift är att underhålla slottsbyggnaderna – träffas för ett möte om museets ekonomi.

– Vi förutsätter att de tagit fram en plan på hur de tänker sig att Svaneholmsområdet kan utvecklas, säger Magnus Alm (S), kommunstyrelsens ordförande.
Bruno Lindquist å sin sida menar att man redan lämnat ett förslag, men berättar att hembygdsföreningen och andelsföreningen kommer att hålla ett eget möte under torsdagen och samla sina tankar och idéer.
– Vi ska ha ett möte redan i dag (läs: torsdag) – vi gör så gott vi kan.
Han hoppas på att kommunen ändrat sig i sitt beslut om ekonomiskt bidrag.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×