Nästan en tredjedel av försäljningsställena som 18-åringarna besökte sålde cigaretter trots att köparna inte kunde uppvisa legitimation.arkivbild
Owe Rindstrand är drogförebyggande samordnare på Skurups kommun och en av dem som var med när kontrollköpen genomfördes.arkivbild

Fyra butiker sålde cigg till unga

Skurup I nästan en tredjedel av butikerna kunde 18-åringarna som deltog i Skurups kommuns ”kontrollköp” inhandla cigaretter utan att visa upp id-kort.
Kommunen kommer att fortsätta med kontroll­erna.

I slutet av förra året genomförde Skurups kommun för första gången så kallade kontrollköp för att se hur lätt det är för minderåriga att få tag på cigaretter i Skurups butiker. Detta genomfördes i samarbete med Trelleborgs kommun som även tidigare använt sig av ­metoden.
– Det blev jättebra, säger Owe Rindstrand som är drogförebyggande samordnare på Skurups kommun och som tidigare under året var med när kontrollköp genomfördes i Trelleborg.

I Skurup lät man samma ungdomar som i Trelleborg – två flickor som fyllt 18 men som, enligt kommunen, ser yngre ut – testa att köpa cigaretter i sammanlagt 14 butiker.
När kassapersonalen bad om legitimation svarade ungdomarna antingen ”Jag har ingen legitimation med mig” eller ”Jag har fyllt 18 år”. Syftet med kontrollköpen var att se huruvida kassa­personalen nekade ungdomarna att köpa cigaretter eller lät dem köpa cigaretterna trots att de inte kunde uppvisa legitimation.

Fyra av butikerna var det som inte förvissade sig om flickornas ålder – 18-åringarna kunde alltså köpa cigaretter i 29 procent av butikerna utan att uppvisa legitimation. Utanför butikerna stod Ingela Engblom, miljöinspektör på Skurups kommun, och i de fall flickorna fick köpa cigaretter gick Engblom omedelbart in och berättade för butikspersonalen att det var ett kontrollköp som ­genomförts.
– De hade olika skäl till varför de sålt cigaretterna. Någon sa att tjejerna varit inne i butiken förut och då visat legitimation – men det vet vi ju att det inte är sant eftersom tjejerna varken röker eller varit i Skurup förut. Andra sa att de tyckte att flickorna såg ut att vara äldre än 25, berättar Ingela Engblom för Skånska Dagbladet.

Butiker har ett ansvar att kolla legitimation på de ­cigarettköpare som ser ut att vara under 25 år.
– Och personalen kan ju alltid hävda att de tyckte personerna såg ut att vara över 25. Och vi får inte lov att använda kontrollköpens resultat som underlag för några åtgärder mot butikerna, säger Ingela Engblom.

Resultatet kommer däremot kunna fungera som ett underlag för dialog med butiksägarna och för att påvisa behov för förbättringar.
– Det ger en tankeställare. Om man genomför det regelbundet ökar det medvetenheten bland butikerna – att det inte alltid är så lätt att se hur gammal en person är, säger Ingela Engblom som tycker att det är en bra metod.
Till de butiker som nekade 18-åringarna att köpa cigaretter, skickade Skurups kommun brev med beröm och blommor.
Metoden kommer fortsatt vara en del i Skurups kommuns arbete att motverka rökning bland unga. Målsättningen är att det ska genomföras minst en gång om året.

– Vi hoppas att handlarna ska förstå att vi vill att de hjälper oss att förebygga att unga inte ska röka. De hjälper oss genom att hålla på 18-årsgränsen, säger Owe Rindstrand.

Dagens fråga

Firar du Lucia på något sätt?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev