Karl-Erik Kruse (S).

S-topp i Svalöv utreds för felaktiga ersättningar

SVALÖV Kommunfullmäktiges ordförande i Svalöv, Karl-Erik Kruse (S), utreds för att ha fått ut felaktiga ersättningar och använt kommunens bilar i strid med reglerna.

Vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen informerade kommunstyrelsens arbetsutskott om att man fått in information om att Karl-Erik Kruse flera gånger ska ha använt kommunens bilar för att ta sig till förvaltningsrätten i Malmö, där han har ett uppdrag som nämndeman.

Han ska även ha begärt ut körersättningar trots att han alltså inte använt egen bil.
Detta ska ha skett under 2017 och utskottet beslutade på onsdagskvällen att utreda om det förekommit även 2015-16. Utskottet bestämde även att Kruse under utredningen inte får använda kommunens fordon längre, och att förvaltningsrätten ska informeras.

– Jag välkomnar att man gör den här utredningen. Jag har gjort fel, det måste jag erkänna. Jag har använt kommunens fordon för att ta mig till förvaltningsrätten i Malmö för annat uppdrag där som inte är kommunalt, och jag har även tagit ut körersättning. Det var korkat gjort, säger Karl-Erik Kruse till Skånska Dagbladet.
– Men jag vill understryka att jag inte har gjort någon ekonomisk vinning på detta. Parkeringsavgifterna i Malmö har jag betalat själv, och det handlar om ungefär samma summor som körersättningarna. Jag tänkte att jag kunde betala parkeringen med körersättningen, men i efterhand inser jag att det var korkat.

Anledningen till att han tog kommunens bil var för att spara tid, säger han.
– Till mitt försvar gjorde jag det för att kunna sköta mina uppdrag som förtroendevald. Alternativet hade varit att åka kollektivt men då hade jag inte hunnit i tid till mötena. Vi har bara en bil i hushållet och den använder min fru till sitt jobb.

Karl-Erik Kruse menar att förtroendet för honom nu är rubbat och att han knappast kan sitta kvar som fullmäktiges ordförande.
– Jag tror det blir omöjligt nu.

Huruvida han kan fortsätta på annat sätt för Socialdemokraterna i Svalövspolitiken får bli upp till partiet.
– Jag ska vara med på vårt möte ikväll och då kommer jag att redovisa det här. Vill de att jag avgår så gör jag det.

Samtidigt säger Karl-Erik Kruse att utredningarna mot honom överskuggar den kritik mot de höga chefslönerna som han framförde före jul – och att det knappast är någon slump.
– Jag ser detta som kommer nu, och den andra frågan om kränkande särbehandling, som ett uttryck för att man vill eliminera min kritik.

Vilka är ”man”?
– Den politiska ledningen, Olof (Röstin) och Torbjörn (Ekelund). Samarbetet vi haft har ju spruckit. De kommer säkert med andra förklaringar. Men det spelar egentligen ingen roll, jag har gjort fel och det är jag beredd att ta konsekvenserna av.

Läs mer:

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev