Scen/recension

Pjäs om skjutningar som ställer krav på sin publik

Lola Zackow, Rosh och Lancelot Sakile Ncube i Klipp han. Från och med föreställningen i Malmö 10 januari är Lola Zackow ersatt av Shada-Helin Sulhav. Foto: Sören Vilks
Artikel Scen/recension Gunilla Wedding recenserar Klipp han - en pjäs om unga som skjuter unga som berör men också kräver engagemang.

Tre ungdomar på en tom scen. En mikrofon på stativ i mitten är enda rekvisitan. De tre rör sig i linjer, står placerade på avstånd från varandra diagonalt över scenen, i en triangel, som ett streck rakt över scenen. På ena sidan en ung kvinna (Shada-Helin Sulhav). På andra sidan en ung man (Lancelot Sakile Ncube). I mitten hiphop-stjärnan Rosh – kanske som en utsträck hand mellan de två andra.

Avståndet mellan dem är enormt på alla sätt och vis. Hon har förlorat en älskad lillebror. Han är mördaren som avlossade tre skott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, 119 kr/mån från den 1/12 2021. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lokal debatt SkD

Varför göra skillnad på granar?

Varför har inte julgranen vid Lilla torg fått någon utsmyckning? Det undrar dagens insändarskribent.
Foto: Tobias Lagerholm
Lokal debatt SkD
Höör
Höör Varför får granen på Nya torg full utsmyckning medan julgranen på Lilla torg inte har en endaste girlang? Det undrar dagens insändarskribent.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Det är skillnad på torgen i Höör. Vi har ett stort, ett litet och ett gammalt.

På det stora torget, som benämns Nya torg, står i dessa tider en ståtlig 10-11 meter hög gran, vald med största omsorg i de småländska skogarna. Endast det bästa är gott nog för Höörs ”paradtorg”, det är ju där alla stora ”evenemang” äger rum, icke enbart i juletider. Och den här pampiga granen har försetts med massor av ljus, girlanger och färgglada kulor, den är verkligen grann att skåda. Visste inte att kommunen hade så många duktiga medarbetare som kunde klä en julgran…

Men så har vi Lilla Torg. Ack ja! Som inte kan jämföras med det nya torget, framför allt inte när det gäller storleken på den kommunala julgranen. Den når inte längre än fyra-fem meter. Boende och anställda på intilliggande äldreboendet Kungshällan suckar. Så futtigt, så snålt. Inte en enda färgglad lampa, inga girlanger, ingen stjärna i grantoppen. Där har kommunen verkligen inte ansträngt sig. Och till råga på allt så lyser inte lamporna. Inte en enda var tänd på måndagskvällen. Glömt att sätta i kontakten, eller?

Det gamla torget då? Jo, där har man virat in ljusslingor i träden, det ser riktigt mysigt ut och så gör även de ”nyplanterade” välkomnande smågranarna vid Tjurasjö och rondellen vid Hardys.

Var det inte 100 miljoner i överskott i den kommunala budgeten? Det stod nämligen så i avisan. Se då till att lägga några kronor på Lilla torg så att julstämningen infinner sig även där. Det borde det vara råd till. Den gran som står där i dag får mig att skämmas. När jag kommer med mina renar och massor av klappar på julafton vill jag se att det lyser lika grant i den granen som i den på det nya torget...

Santa Claus”

Kultur och nöje

Sagohuset inviger med pjäs om fantasins kraft

Glasmästarens testamente blir invigningsföreställning i Sagohusets nya teaterhus.
Foto: Emmalisa Pauly
Kultur och nöje
Scen Fantasi och verklighet blandas när Teater Sagohuset i Lund inviger sitt nya teaterhus med Glasmästarens testamente - en nyskriven pjäs som berättar sagan om hur det gick till när Sagohuset fick flytta in i det gamla glasmästeriet. - Det här är ett riktigt samarbetsprojekt där alla på Sagohuset är inblandade, berättar regissören Leila Åkerlund som också har skrivit pjäsen tillsammans med Torbjörn Lindberg.

Varma gula färger i olika toner möter besökaren i entrén till Teater Sagohusets nya teaterhus på Gylleholmsgatan 16 i Lund. Till höger strålar solljus in genom stora fönster och till vänster öppnar sig ett rymligt utrymme med kök och fikaplatser. Huset invigs på fredag, 3 december, och just nu råder febril aktivitet - en symaskin brummar i ett hörn av fikautrymmet, klädhängare för både stora och små ska på plats ute i foajén, utanför entrédörren målas ett räcke grönt och längst in i huset repeteras så klart Glasmästarens testamente i den nya scenlokalen.

- Glasmästarens testamente är en fiktiv historia om hur det kommer sig att Teater Sagohuset får flytta in i det här glasmästeriet, berättar Leila Åkerlund när vi slagit oss ner i kaoset med kaffe och nybakad lussebulle.

- Föreställningen börjar på ett möte med kommunfullmäktige där sista punkt är att Sagohuset vill ha en ny lokal, fortsätter hon. Kommunfullmäktigeledamöterna får sedan vara med om att gestalta olika delar i en berättelse om glasmästaren Herman Larssons liv och eftersom de blivit berörda har de förstått vikten av platser där fantasin kan få fritt spelrum, som till exempel en teater för barn och unga. Det är ramhistorien kan man säga.

Sagohusets producent Caroline Stenberg Bengtsson (till vänster), teaterchefen och konstnärlige ledaren Leila Åkerlund (mitten) och producenten Lisa Sjöstrand (till höger) förbereder för fullt för veckans invigning av det nya teaterhuset.
Foto: Gunilla Wedding

Hur länge har ni skrivit på den här pjäsen.

- I våras när allt var inställt på grund av coronan tänkte vi att vi måste ha en invigningsföreställning och att vi hade tid att skriva den. Sedan skickade vi det färdiga manuset till alla på Sagohuset så att de kunde läsa och efter det hade vi ett zoommöte där alla tyckte att det här vill vi göra och så bestämde vi att när huset är färdigt så ses vi och gör det här tillsammans. Och det blev verkligen ett projekt där alla i Sagohuset är med på olika sätt, en föreställning som visar vad vi är och kan och också ger en aning om vad man kan förvänta sig framöver.

Sju på scen

Efter kaffet är det dags att gå in i scenlokalen - en stor black box där placering av scen och gradängen med åskådarplatser kan varieras utifrån föreställningens behov. Här spelas Glasmästarens testamente mot en kuliss fylld av fönster som går att öppna mot publiken. På scen blir det hela sju skådespelare och Leila Åkerlund beskriver Glasmästarens testamente som en familjeföreställning från sju år som har något för alla åldrar.

- Jag tror att det finns mycket här som också tilltalar föräldrar, far- och morföräldrar och storasyskon, säger hon.

Jag får klättra upp på den än så länge inte helt färdiga gradängen och se en scen en bit in i den 70 minuter länga föreställningen där glasmästaren Herman som barn fantiserar fram en hel cirkus med hjälp av en magisk glasbit. Eller finns kanske lindansösen, lejonet, cirkushästen, den starke mannen och clownen på riktigt?

- Det här är en bjussig livshistoria om fantasins kraft, sammanfattar Torbjörn Lindberg som förutom att han skrivit pjäsen tillsammans med Leila Åkerlund också spelar pojken/glasmästaren.

- Ur barnens perspektiv kan man väl säga att det är lite dröm och lite verklighet och att det är en väldigt dynamisk berättelse där det finns glädje och sorg och det går väldigt starkt både upp och ner, säger skådespelaren Ola Citron som spelade clownen i scenen jag precis såg.

- Det är verkligen mycket känslor här, teater är ju stora känslor och här ryms verkligen allt, instämmer en annan av skådespelarna, Sara Backlund Hammar.

Torbjörn Lindberg och Åsa Hörling i Glasmästarens testamente.
Foto: Gunilla Wedding

Välkomnande hus

Alla skådespelare är överens om att det gamla glasmästeriet är ett bra hus för teater och att den nya scenlokalen är ett verkligt lyft.

- Den är större och mer funktionell och det finns minsann ventilation, säger Torbjörn Lindberg med ett skratt. Vår gamla scen hade sin charm men intimiteten vi hade där går att få till här också så man kan väl säga att det här är som förra scenen med plusmeny.

- Hela huset är välkomnande och den här scenlokalen är så användbar i och med att man kan vända gradängen och spela åt alla håll. Det är bra tänkt, säger Ola Citron.

- Nycklarna till att kunna göra det är att man har nödutgångar åt alla håll, förklarar Leila Åkerlund. Det är sådana saker man får strida för och som kanske inte alla förstår varför. Men det är verkligen roligt att kunna bjuda publiken på olika sittningar och olika rum. Och vi tänker också ha en mindre kaféscen där ute för till exempel monologföreställningar som Olas Fika med faster Dettan. Vi kan verkligen göra hur mycket som helst här.

Stolthet och andakt

Glasmästarens testamente spelas i det nyas huset till och med 20 januari. Och det finns gott om planera framöver också. 1 april blir det till exempel premiär för Fake news som är en nyskriven pjäs av Klas Abrahamsson som också regisserar. Nästa höst, med premiär 27 november, planeras för en teaterversion av Per Åhlins film Resan till Melonia i samarbete med Pelle Öhlund. Just nu är dock alla fokus på den stundande invigningen och Leila Åkerlund känner sig helt lugn.

- Den långa vandringen som det varit mot det här ger tillförsikt. Vad kan gå fel? Vi är ju här nu, säger hon. Det känns så spännande och roligt och som något man aldrig kommer att glömma i hela sitt liv, att man fått vara och inviga en hel teater. Det fyller mig med stolthet och andakt.

-Jag kan också avslöja att efter varje föreställning av Glasmästarens testamente firar vi Teater Sagohuset, lägger hon till. Det blir lite av en gemensam fest i fikautrymmet där man kan hänga med skådespelarna en stund.

Glasmästarens testamente är en familjeföreställning från sju år och uppåt.
Foto: Emmalisa Pauly

Staffanstorp

Bygger 150 småhus i Stora Uppåkra

Så här kan några av bostäderna i Stora Uppåkra komma att se ut. Samtliga får egen trädgårdstäppa.
Foto: Bild: OBOS
Staffanstorp
HJÄRUP Medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS har förvärvat mark i Stora Uppåkra vid Hjärup, strax söder om Lund. Avsikten är att bygga 150 bostäder i blandad småhusbebyggelse med första inflyttning våren 2024.

– Vi vill skapa en levande stadsdel med radhus, kedjehus och parhus, säger Anders Bolltoft, affärsutvecklare på OBOS Nya Hem.

En bild över hur OBOS tänker sig kvarteren i Stora Uppåkra.
En bild över hur OBOS tänker sig kvarteren i Stora Uppåkra.
Foto: Bild: OBOS

– Det blir hus i varierande utförande, samtliga med små egna trädgårdar och plats för bil på tomten. Gatorna i kvarteren ska vara små och intima och kommunen kommer också att satsa på en fin gatu- och parkmiljö i området.

Bra läge

Marken som ska bebyggas av OBOS ligger i Stora Uppåkra vid Gamla Lundavägen norr om Hjärup, mellan Ljungs handel och Öspab Växtvaruhus och Bergströmshusen vid Lundagränsen. Bergströmshusen är för övrigt också ett OBOS-projekt med Myresjöhus för en del år sedan.

Marken i Stora Uppåkra, Pihlängen kallad, ligger lustigt nog mellan Gamla Lundavägen och gamla Gamla Lundavägen.
Marken i Stora Uppåkra, Pihlängen kallad, ligger lustigt nog mellan Gamla Lundavägen och gamla Gamla Lundavägen.
Foto: Marianne Pernbro

– Stora Uppåkra är ett mycket bra läge med cykelavstånd till Lunds centrum, goda kommunikationer och med skolor och förskolor nära och snart även service in på knuten, säger Anders Bolltoft.

Får livsmedelsaffär

På andra sidan Lundavägen, vid Uppåkraskolan på den så kallade Trekantstomten, planeras bygge av livsmedelsbutik, padelhall och annan service starta inom kort.

– Vi vet att Staffanstorp är en populär kommun att bo i och närheten till Lund, goda kommunikationer, skolor, förskola, idrottsmöjligheter och service nära är viktigt när familjer väljer bostad i dag.

– Första målgruppen för husen är familjer som vill ut från innerstan. En andra målgrupp kan vara äldre som vill lämna ett för stort hus för ett lite mindre, med bara en liten trädgård. Det är också en tydlig trend, säger Anders Bolltoft.

– Pandemin har också gjort att allt fler vill bo lite större, gärna i hus.

Markarbeten

Kommunen kommer troligen redan i år att börja arbetet med infrastrukturen i området, lägga ner ledningar och göra markarbeten.

– Vi räknar med säljstart av bostäderna om ett år och byggstart under första kvartalet 2023. Då kan husen vara inflyttningsklara våren 2024.

Hjärup och Stora Uppåkra har cykelavstånd till Lund, goda kommunikationer och skola och förskola liksom snart även service nära.
Hjärup och Stora Uppåkra har cykelavstånd till Lund, goda kommunikationer och skola och förskola liksom snart även service nära.
Foto: Marianne Pernbro

Marken avser ett 25 000 kvadratmeter stort område som är åker i dag. Det som planeras är rad-, par- och kedjehus och storlek på bostäderna varierar mellan 1- och 1,5 till tvåplanshus om 100-150 kvadratmeter. Området kommer att delas upp i etapper om cirka 30 bostäder vardera.

Norskägt

OBOS ägs av sina 500 000 medlemmar i Norge och Sverige. OBOS grundades i Oslo 1929 och erbjuder bostäder i form av villor, kedjehus, flerbostadshus i städer och på landsbygden. OBOS verkar i Sverige genom OBOS, Smålandsvillan och Myresjöhus. Att bli medlem innebär förtur till bostäderna.

Inrikes

Nya energiministern: Därför är elpriset så högt

Kylslaget när Khashayar Farmanbar (S), energi- och digitaliseringsminister och Anna-Caren Sätherberg (S), landsbygdsminister lämnar skifteskonseljen på Stockholms slott.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges nye energi- och digitaliseringsminister är doldisen Khashayar Farmanbar. Han får ansvar för utbyggnaden av elnätet.

Khashayar Farmanbar, 45, har varit oppositionsråd i Nacka i åtta år. Han växte upp i Boden, dit han kom som 12-åring från Iran.

Nu tar han över posten som energi- och digitaliseringsminister efter Anders Ygeman, som blir migration- och integrationsminister.

– Jag blev himla glad när Magdalena Andersson ringde. Det här är mina hjärtefrågor. Större delen av mitt yrkesliv har jag ägnat mig åt it-sektorn som företagsledare. Jag har en examen i avancerad "datanörderi" och en annan examen i industriell marknadsföring, säger Farmanbar.

Skjutit i höjden

Lokalpolitikeruppdraget, både i Nacka och Stockholm, har gett kunskaper om hur elnätens utbyggnad påverkar kommunerna, anser han. Elnäts- och bredbandsutbyggnad blir nu två av hans ansvarsområden.

Elpriset har skjutit i höjden de senaste dagarna. Under måndagen kostade en kilowattimme 270 öre i södra Sverige, vilket var många gånger fler än normalt. Även i norr var elpriset rekordhögt, cirka 240 öre per kilowattimme.

– Vi måste ha elproduktion som är grön och förnybar. Där finns vindkraften som levererar mycket el men som också är lönsam. Det andra är att vi behöver uppgradera själva elnäten, det vill säga själva stamnäten.

Pris på råmaterial

TT: Vad är din förklaring till de höga elpriserna som vi ser nu?

– Vi ser nu allteftersom det blivit kallare och kostnaden för energiråmaterial har ökat så har elpriserna ökat i hela Europa, och nu har vi också börjat märka av det i Sverige. Vi börjar få högre elpriser. Ska vi förbi det så är det mer förnybar lönsam energiproduktion som måste till, och ett bättre elnät.

Kristdemokraterna har begärt en särskild debatt i riksdagen om regeringens hantering av energiförsörjningen, särskilt rörande elpriserna.

"Vi har en oerhört allvarlig situation just nu. Både hushåll och företag lider när elpriserna fortsätter slå nya rekord", säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin i en kommentar.

I en presentation av sig själv framhöll Khashayar Farmanbar den utbyggnad av industrin som syns i norra Sverige, däribland Boden.

– Jag är övertygad om att framtidens jobb kommer att ske med elektrifiering. Vi behöver både mer el i hela landet och bättre elnät.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Khashayar Farmanbar

Farmanbar är 45 och bor i Nacka, men växte upp i Boden dit han kom som 12-åring från Iran.

Kommer senast från uppdraget som oppositionsråd i Nacka sedan 2013.

Är ledamot i regionfullmäktige i Stockholms län sedan 2018.

Var ordförande för SSU i Norrbotten 1995–2000 och ledamot i SSU:s förbundsstyrelse 2001–2003.

Har en ingenjörsexamen i datateknik och en examen i industriell marknadsföring. Har också varit vd för ett företag som producerar programvara, samt vigselförättare i SVT:s serie "Gift vid första ögonkastet".

Inrikes

FHM skärper testningen vid resor till Sverige

Totalt tre personer i Sverige har nu konstaterats smittade med omikronvarianten. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/AP/TT
Inrikes
Inrikes Virusvarianten Omikron har konstaterats hos tre personer i Sverige som alla nyligen har rest i södra Afrika.
Nu utökar Folkhälsomyndigheten rekommendationerna för testning vid inresor till att gälla samtliga länder utanför Norden.
– Personligen tror jag att den här varianten blir ganska svår att stoppa, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, till TT.

Alla som reser till Sverige från länder utanför Norden uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomst, helst samma dag. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

De nya rekommendationerna kommer från Folkhälsomyndigheten (FHM) med anledning av att den nya coronavarianten upptäckts i allt fler länder.

"Vi ser en snabb spridning av omikron till många länder. Därför är det angeläget att vidta ytterligare åtgärder för att tidigt kunna påvisa fall, så att smittskyddsåtgärder kan sättas in", säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för FHM, i ett pressmeddelande.

"Inte oväntat"

Den nya coronavarianten har påvisats i prov tagna från två personer hemmahörande i Region Stockholm på tisdagen. Personerna hade varit på resa i Sydafrika och testades för mindre än en vecka sedan, uppger FHM.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare på Region Stockholm, är inte förvånad över att den nya varianten nu hittats i huvudstadsområdet. Enligt henne lär det bli svårt att hindra omikron från att spridas i Sverige.

– Den verkar ju redan vara ganska spridd. Den finns i många länder och här i Sverige finns den konstaterad i två regioner, säger hon och refererar till det fall som upptäcktes i Skåne under måndagen.

På frågan om det kan bli aktuellt med lokala restriktioner hänvisar hon till att man följer Folkhälsomyndigheten rekommendationer.

– Vi får se vad som händer i framtiden, om det blir aktuellt med andra rekommendationer för att hålla smittan nere. Smittspridningen går ju uppåt i Sverige, det gäller även för Stockholm.

Spårar varianten

På måndagen uppgav FHM att alla positiva provsvar efter utlandsresa samt ungefär 40 procent av alla prover från personer som smittats med covid-19 i Sverige analyseras för att spåra omikronvarianten.

För personer som rest från södra Afrika finns särskilda rekommendationer om att stanna hemma i sju dagar, oavsett om man uppvisar symptom och oavsett vaccination. Uppmaningen att stanna hemma gäller även barn. Dessutom rekommenderas ett andra test även fem dagar efter ankomst.

Omikron befaras vara en potentiellt mer smittsam variant av covid-19. De första kända bekräftade fallet registrerades den 9 november i Sydafrika.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Kävlinge

Ny förslag för Barsebäcks boställe

Prästlönebostället i Barsebäck är så förvanskat att det inte har ett bevarandevärde, menar kommunen.
Foto: Llloyds arkitektkontor
Kävlinge
Barsebäck Futuristiskt i vitt, svart och stål fick Barsebäcksborna att gå i taket. Nu läggs ett nytt planförslag fram för Barsebäcks boställe, som fortfarande ska rivas.

Sedan 2018 har ett planprogram pågått för Barsebäcks boställe. Förslaget som lades fram i december förra året väckte enorma protester.

Barsebäcks byalag gick i täten och startade en namninsamling, som täckte drygt 60 procent av byns vuxna befolkning när samrådstiden var över. Ytterligare namn samlades in efteråt.

Upprördheten var stor över att ett futuristiskt bostadsområde skulle utgöra byns nya entré. Byalaget ställde sig också emot att Barsebäcks boställe skulle rivas. Kommunstyrelsens planutskott reagerade också på förslaget då det på flera punkter frångick vad som var ursprungsförslaget.

På fredag läggs ett nytt förslag fram för utskottet.

– Man har bytt arkitekt och inriktning. Det är ett helt nytt förslag. Nu är det mer gårdsbebyggelse, andra färger och annan omfattning, säger planutskottets ordförande Pia Almström (M).

Det futuristiska i vitt, svart och stål är nu borta. Istället föreslås en gårdsbebyggelse med inslag av rött, så som nuvarande ekonomibyggnader har.

Det är skralt med bilder i underlaget om Barsebäcks boställe, men kan bero på tekniska problem på kommunen.
Foto: Kävlinge kommun

Byalaget får inte igenom sitt förslag om att bevara Barsebäcks boställe. Utredningen har visat att bostället men även trädgården är så förvanskad att dess kulturhistoriska värde är begränsat.

– I Skåne och i Kävlinge (i Hög, Södervidinge och Stävie) finns flera betydligt mer välbevarade prästlöneboställen och även vanliga gårdar i den här storleken som är mer välbevarade, står det i granskningshandlingen.

Bilder på hur det ska se ut framgår inte av handlingarna. Det kan bero på att planarkitekternas verksamhetssystem har krånglat. Pia Almström hoppas att bilder ska kunna visas på fredag. Hon tycker att Barsebäcks boställe är ett bra exempel på hur demokrati ska fungera.

– Det har varit många åsikter att ta hänsyn till. Nu ska vi titta på förslaget i planutskottet men jag tror att det här är ett mycket bättre förslag än det tidigare, sgäer hon.

Hon tycker också att den organisatoriska förändringen där man flyttat planärenden från byggnadsnämnden till ett utskott där representanter för både bygg- och miljönämnden och kommunstyrelsen sitter.

– Planutskottet ger djupare diskussioner och jag hoppas att man ser det mera långsiktig. Jag tror ocså att man kan vara lite tuffare mot företag som vill exploatera, säger hon.

Lagfarter SkD

60-talshus i Hörby har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Femi Sopjani, 26 år, har tagit över fastigheten på adressen Liljegatan 19 i Hörby från Emine Sopjani. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i november 2021. Huset byggdes 1963 och har en boyta på 95 kvadratmeter.

Ett par hundra meter bort såldes nyligen en fastighet, på Vallmogatan 1C. Priset för den blev 22 000 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 40 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Hästhovsgatan 1, som gick för 4 500 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, 119 kr/mån från den 1/12 2021. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Han spelade som Gud - men Fan stod i vägen”

Hatten på för VM-tvåan. Truls Möregårdh poserar med silvermedaljen efter att ha förlorat VM-finalen i bordtennis mot världsettan Fan Zhendong.
Foto: Per Hällström
Sport
KRÖNIKA Truls Möregårdh från Eslöv spelade som en Gud - men i finalen stod Fan i vägen.
Om det inte vore för världsettan från Kina så hade Truls Möregårdh nu kunnat titulera sig världsmästare i bordtennis.

Först i VM-finalen stoppade den briljante kinesen Fan Zhendong framfarten för tonåringen från Eslöv.

Vid 19 års ålder skrällde sig Truls Möregårdh fram till en VM-final i singel i Houston Texas.

Ett silver med smak av guld. En prestationen som höll bragdklass. Talangen från Småland blev mitt i en novembernatt stjärnan från Skåne.

”Vann ett silver”

I finalen rådde han dock inte på den 24 år gamle veteranen Fan Zhendong från Kina.

– Jag förlorade inte ett guld, jag vann ett silver, slog en trots nederlaget leende Truls Möregårdh fast i arrangörsintervjun direkt efter 0-4 i finalen mot den 24-årige stjärnkinesen.

SVT vaknade - med USA-korren på plats

Ja, ni som var uppe mitt i natten kunde till och med se och höra intervjun i den svenska televisionen. ”Fem i tolv” vaknade även SVT. Det krävdes en final, eller två, med svensk representation för att sända direkt från ett VM i den till antalet medlemsländer i världen, 226 stycken, största idrotten. Sent ska syndaren vakna. Nåja, bättre sent än aldrig. Extra plus till Jan-Ove Waldner som expertkommentator! Och extra beröm till SVT, som VM-finaldagen till ära skickat sin USA-korrespondent Stefan Åsberg till Houston. I SVT:s 22.00-sportnytt tilldelades bordtennis-VM den mesta tiden. Minuterna innan hade Mattias Falck och Kristian Karlsson slagit in matchbollen i dubbelfinalen och säkrat ett VM-guld. Stort.

Att Truls Möregårdh, som 19-åring och inför VM rankad i världen på blott 77:e plats, var i singelfinalen var förstås ännu större. Som av en händelse, eller inte, så coachades han av Stellan Bengtsson, den levande legendaren som för exakt 50 år sedan, då som 18-åring i japanska Nagoya, blev tidernas förste svensk att ta ett VM-guld i singel.

Fan också - annars hade det varit guld

I finalen räckte inte Truls Möregårdh till. Hans motståndare var för bra. Den här gången. Fan Zhendong hade svar på allt. Han slog för hårt och satte sådan fart på bollarna att Truls inte var snabb nog i fotarbetet för att hinna ställa om kroppen och komma rätt i positionerna. Möregårdh bjöd dock upp till kamp och hade siffrorna med sig nära slutet i ett par av seten. 0-4 går ändå inte att snacka bort.

Stellan Bengtsson hyllade silveradepten:

– Truls har i det hela gjort en fantastisk turnering. Vänt underläge och slagit världsspelare till höger och vänster, och han har framtiden framför sig, sa ”Mini-Stellan” i intervjun i SVT Sport.

Spelade som Gud själv

Till VM-finalen tog sig Truls Möregårdh på ett minst sagt imponerande sätt. Han vann sex matcher och spelade stundtals som Gud själv. I semifinalen satte han krokben för Timo Boll, den tyske legendaren med åtta EM-guld på sitt CV. Åtta EM-guld.

Mot en av sina stora förebilder och idoler vände Truls 2-3 till 4-3.

Truls vann ytterligare tre av sina matcher med 4-3. I åttondelen var han minst sagt illa ute. Lim Jonghoon från Sydkorea spelade ut 19-åringen från Eslöv i de tre första seten. Då började Truls att lira freestyle, slank ur greppet, vände på steken och blåste sydkoreanen av bordet i de tre sista seten: 11-2, 11-5, 11-5.

Där och då började jag på allvar tro på något stort, något ännu större än ”bara” en kvarts- eller semifinal.

Att vinna i skiljeset kan ibland betecknas som slumpartat. Men att gång på gång göra det kan inte bara var tur poch tillfälligheter. Jag vet inte hur många gånger jag sett Truls vinna skiljesetsmatcher, inte så sällan efter att han haft en eller flera matchbollar emot sig. Skicklighet mer än tur och slump? Ja, absolut. Truls vågar vinna, han fegar inte ur i avgörande lägen, han har självförtroendet och den mentala styrkan.

Jag har följt Truls Möregårdh genom hela hans ännu så länge korta karriär, detta eftersom han har tävlat med och mot mina söner Fritjof och Melker. Jag såg honom vinna P9-klassen i Borgholm på Öland som sju- eller åttaåring. I Enigspelen föddes en stjärna. Jag har skjutsat Melker och Truls till tävlingar och träningar på olika platser i landet, jag har åkt med ut i Europa och bland annat sett honom i två ungdoms-EM med Melker som en av hans landslagskompisar. Tillsammans tog de bland annat lag-EM-brons i Portugal 2016.

Jag har redan skrivit spaltkilometer om Truls Möregårdh. Jag har skrivit om hans framfart i småtävlingar på lokal nivå, jag har rapporterat och refererat från mästerskap och Champions League. Jag har skrivit om hans operationer av knäet. Jag har skrivit om hans nya superracket. Men att jag nu sitter här och skriver om ett VM-silver, för seniorer, det trodde jag nog inte skulle bli verklighet redan 2021.

Det där med det skadade knäet pockar på lite extra uppmärksamhet. Det var faktiskt bara lite mer än ett år sedan han gjorde sin senaste (och förhoppningsvis den sista) operation i knät. Först i somras var han tillbaka vid tävlingsbordet. Han spelade SM och EM, men fick inte plats i förbundskapten Jörgen Perssons OS-trupp. Den petningen var inte vinnarskallen Möregårdh särskilt nöjd med, men han tog den på rätt sätt. På annat vis går det inte att tolka hans skrällsilver i VM.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera!

Framtiden tillhör Cybershape-spelande Truls Möregårdh.

Förhoppningsvis får bordtennisen i Sverige tack vare den svenska VM-succén ett välförtjänt uppsving. Det råder redan lite Truls-feber. Att Sydnytt inför VM-finalen var på plats i Blomsterhallen i Eslöv och gjorde ett reportage får ses som ett tecken i den riktningen.

I Houston tog Truls Möregårdh silver i singel och Falck/Karlsson guld i dubbel.

Parallellt skrevs det ett annat svenskt bordtenniskapitel. Eller ett skånskt. Petra Sörling valdes till ordförande i det internationella bordtennisförbundet, ITTF. 50-åringen från Trelleborg är nu mäktigast i bordtennisvärlden.

Frågan är hur länge det dröjer innan vi har en skåning som är mäktigast i världen även i pingishagen...

Till sist - vet ni var Truls Möregårdh gjorde sitt VM-genrep? Inte? Jo, i Idrottens Hus i Helsingborg. Där ställde han upp i Skånes DM i dubbel tillsammans med bäste kompisen i Eslöv, David Andersson. Hur det gick? Truls och David vann förstås. Jo, även om detta skrev jag i Skånska Dagbladet.

Den här segergesten kommer vi garanterat att få se många gånger till. Här har Truls Möregårdh precis slagit Timo Boll, den levande legendaren från Tyskland, i VM-semifinalen.
Foto: Per Hällström
För 50 år sedan blev Stellan Bengtsson sensationell världsmästare i bordtennis. 2021 coachade samme Bengtsson 19-årige Truls Möregårdh till ett lika sensationellt VM-silver.
Foto: Per Hällström
Truls Möregårdh gav världsettan Fan Zhendong från Kina en bra match, men förlorade VM-finalen i fyra raka set.
Foto: Per Hällström

FAKTA

Truls Möregårdh

Ålder: 19 år, född den 16 februari 2002.

Bor: I Eslöv. Född och uppvuxen i Hovmantorp i Småland.

Familj: Mamma Lena, pappa Carl, storebröderna Malte och Elis.

Klubb: Eslövs AI BTK.

Meriter i korthet: VM-silver i herrsingel 2021, SM-guld i herrsingel 2021 och 2019, guld i junior-EM 2019, silver i junior-VM 2019 och 2017, brons i lag-EM 2019, brons i lag-VM 2018, mängder av SM-medaljer på ungdomsnivå, vinnare av Euro Minichamps (inofficiellt EM för 11-åringar) två gånger.

FAKTA

Möregårdhs succé-VM i siffror

Final: Fan Zhendong, Kina (0-4).

Semifinal: Timo Boll, Tyskland (4-3).

Kvartsfinal: Quadri Aruna, Nigeria (4-2).

Åttondelsfinal: Lim Jong-Hoon, Sydkorea (4-3).

Tredje omgången: Patrick Franziska, Tyskland (4-3).

Andra omgången: Chuang Chih-Yuan, Taiwan (4-3).

Första omgången: Ahmed Saleh, Egypten (4-0).

FAKTA

VM-finaler i singel med svenska spelare

2019, Budapest, Ungern: Mattias Falck – silver. Förlust mot kinesen Ma Long med 4–1.

1997, Manchester, Storbritannien: Jan-Ove Waldner – guld. Seger mot vitryssen Vladimir Samsonov med 3–0.

1991, Chiba, Japan: Jörgen Persson – guld, Jan-Ove Waldner – silver. Ny helsvensk final, den här gången med Jörgen Persson som vinnare med 3–0.

1989, Dortmund, Tyskland: Jan-Ove Waldner – guld, Jörgen Persson – silver. Helsvensk final som Waldner vann med 3–2.

1987, New Dehli, Indien: Jan-Ove Waldner – silver. Förlust mot kinesen Jiang Jialiang med 3–1.

1973, Sarajevo, före detta Jugoslavien: Kjell Johansson – silver. Förlust mot kinesen Xi En-ting med 3–2.

1971, Nagoya, Japan: Stellan Bengtsson – guld. Vinst mot japanen Shigeo Ito med 3–1.

1954, London, Storbritannien: Tage Flisberg – silver. Förlust mot japanen Ichiru Ogimura med 3–1.

Källa: TT

Talangjakten i Stockholm januari 2012. Truls på andraplatssteget. Vann gjorde två år äldre Vilmer Georgsson från Stockholm och trea blev Melker Nilsson, Sjöbo BTK.
Foto: Jonny Nilsson
Från Enigspelen i Borgholm på Öland 2012. Truls tvåa från höger. I konkurrens med betydligt äldre motståndare blev han denna gång kvartsfinalist.
Foto: Jonny Nilsson
Euro Minichamps i Frankrike 2012. Truls till höger.
Foto: Jonny Nilsson
Ungdoms-EM i Bratislava 2014. Sveriges kadettlag. Från vänster: Martin Friis, Melker Nilsson och Truls Möregårdh.
Foto: Jonny Nilsson
Truls Möregårdh på ungdoms-SM 2014.
Foto: Jonny Nilsson
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL