Man åtalas för hets mot folkgrupp

Landskrona En 53-årig man bosatt i Landskrona kommun står åtalad för hets mot folkgrupp. Han ska ha hotat och missaktat muslimer genom att lägga upp bilder på Facebook.

Enligt åtalet ska mannen vid två tillfällen i våras ha publicerat bilder i en sluten Facebookgrupp kallad ”Stoppa islam”.
Vid ett tillfälle la mannen upp en bildserie som påvisar att muslimers hjärnor består av avföring och vid ett annat tillfälle publicerade han en bild på en skäggig man i ett kikarsikte med texten ”fuck islam”.

Anmälan kom in anonymt till polisen i maj. Enligt polisprotokollet önskar personen som anmält bildpubliceringarna vara anonym på grund av rädsla för hot och repressalier.
I förhör erkänner mannen att han lagt upp bilderna men han förnekar att han skulle ha uppsåt att begå ett brott.
Han säger att han la upp bilderna för att han föraktar islam och ville informera folk om att det mördas i dess namn.
Han anser inte att publiceringen innebär hets mot folkgrupp därför att ”islamister är ingen folkgrupp utan en religion med en mördarpolitik”.

Om mannen fälls för brottet i Lunds tingsrätt riskerar han fängelse i högst två år eller böter om brottet anses ringa. Är brottet att anse som grovt kan straffet bli fängelse i högst fyra år.
Men eftersom bildpubliceringarna gjordes i en sluten Facebookgrupp är spridningen begränsad, vilket kan försvåra en fällande dom. Dock har gruppen ”Stoppa islam” nära 4 000 medlemmar och tingsrätten har att avgöra om detta anses innebära en större grupp.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev