Kyrkan kommer att hyra ut sin lokal Fisken på Kyrkogatan i Skurup till kommunen som ska använda den som en tillfällig förskola under våren. Foto: Privat

Kyrkolokal blir tillfällig förskola

Skurup Kommunen är i akut behov av fler förskoleplatser. Därför har skol- och utbildningsförvaltningen vänt sig till Skurups församling om att få hyra deras lokal Fisken på Kyrkogatan för förskoleverksamhet under våren.
– Självklart hjälper vi till, säger kyrkoherden Mona Nielsen.

Anledningen är att renoveringen och ombyggnaden av den gamla Fasanens förskolas gula tegelbyggnad har försenats ett halvår.
– Allt pekar därför på att vi behöver ytterligare 15-25 förskoleplatser unders mars, april och maj, säger Mats Lundqvist, biträdande förvaltningschef.
Därför måste en snabb lösning till för att lösa platsbehovet. Därför ber kommunen nu Skurups församling om hjälp. Deras lokaler Fisken, som ligger i anslutning till pastorsexpeditionen på Kyrkogatan, har tidigare varit en förskola.
– Lokalerna och utemiljön är utmärkta för förskoleverksamhet, säger Mats Lundqvist.

Han träffade kyrkoherden Mona Nielsen i förra veckan. Hon såg då positivt på förfrågan. Och det gjorde även kyrkorådet som fattade beslut på tisdagskvällen.
– Kommunen har ett stort behov av en förskola och vi har möjlighet att vara flexibla med våra lokaler så det kändes självklart att vi skulle hjälpa till, säger kyrkorådets ordförande Roland Hansson (S).

Mona Nielsen berättar att kyrkan byggde Fisken som förskola på 90-talet, men den verksamheten finns inte längre kvar.
– Därför behöver lokalerna inte anpassas utan kommunen kan flytta in sin verksamhet direkt.
Kyrkan använder Fisken i dag till barn-; ungdomsverks- och konfirmandverksamhet, studiecirklar och samtalsgrupper.
– Personalen ser också positivt på att vi hjälper kommunen. Vi kommer att flytta verksamheterna där till församlingshemmet under den tillfälliga perioden. Det kommer att fungera bra. Vi behöver dock göra en del förändringar i lokalen, såsom fler skötbord, nya möbler och mattor för pysselhörnor.

Kyrkans minnesstunder som hålls i församlingshemmet på fredagseftermiddagar kommer dock att fortsätta som vanligt.
– Förskolechef Helena Ravn har fått i uppdrag att planera förskoleverksamheten så att kyrkans verksamhet inte påverkas på fredagar, säger Mats Lundqvist.
Kommunen kommer att hyra Fisken från mars till april. Hyresavtal ska skrivas inom kort.

Nya förskolan Fasanen invigdes förra året. Men den gamla förskolebyggnaden, som renoveras, ska stå klar i maj. Den ska ha plats för tre avdelningar och ett 60-tal barn.
– Trots att den står klar snart kommer vi nog att behöva använda Lönnens i Gumifabrikens lokaler även i höst. Trycket på förskoleplatser är så pass stort, säger Mats Lundqvist.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×