Torbjörn Ekelund (L), Olof Röstin (M), Fredrik Jönsson (C) och Teddy Nilsson (SD) informerade vid pressträffen på torsdagsförmiddagen. Foto: Roger Sunesson

Kruse utreds för felaktiga körersättningar till möten

Svalöv Kommunfullmäktiges ordförande i Svalöv, Karl-Erik Kruse (S), utreds för att ha fått ut felaktiga ersättningar och använt kommunens bilar i strid med reglerna.

Vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen informerade kommunstyrelsens arbetsutskott om att man fått in information om att Karl-Erik Kruse flera gånger ska ha använt kommunens bilar för att ta sig till förvaltningsrätten i Malmö, där han har ett uppdrag som nämndeman.
Han ska även ha begärt ut körersättningar trots att han alltså inte använt egen bil.

Detta ska ha skett under 2017 och kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade på onsdagskvällen att utreda om det förekommit även 2015-16. Utskottet bestämde även att Kruse under utredningen inte får använda kommunens fordon längre, och att förvaltningsrätten ska informeras.
– Vi kommer att titta tillbaka ett antal år och se om felaktigheterna pågått även då, säger Fredrik Jönsson (C), förste vice ordförande.
Det har även florerat rykten om att en polisanmälan skulle upprättas mot Kruse, men här väljer KSAU att avvakta. Man vill helt enkelt att processen ska gå rätt till.
– En oberoende utredning får visa om våra misstankar bekräftas eller rent av förstärks. Då måste vi överväga att anmäla, säger kommunalrådet Torbjörn Ekelund (L).

– Visar det sig å andra sidan att Kruse har en gångbar förklaring får vi ta ställning hur vi agerar.
Upprinnelsen till misstankarna mot Karl-Erik Kruse kom sedan anställda på kommunhuset uppmärksammat att en av kommunens bilar rullat till Malmö ett flertal gånger med adress förvaltningsrätten, där Kruse sitter som nämndeman.

Vid en närmare kontroll i körjournalerna visade det sig att uppgifterna stämde.
– Den aktuella bilen stod vid ett tillfälle kvar på kommunparkeringen med ljuset på och vid en koll visade det sig att Kruse kvitterat ut bilen tidigare på dagen, säger Olof Röstin (M).
Sedan dess har en enklare utredning gjorts efter nyår inom förvaltningen.
Där visar det sig att uppgifterna stämmer och ett beslut om en oberoende utredning klubbades igenom under KSAU:s möte på onsdagskvällen.
Fredrik Jönsson var i kontakt med Kruse under torsdagsförmiddagen och förklarade vad som var på gång. Han erbjöd även ett möte, men som Kruse avböjde.
– Jag föreslog även att han skulle hålla upp med de politiska uppdragen fram tills att utredningen ligger klar. Helt enkelt ta en time out.

Enligt kommunens gällande regler hur dess bilar får nyttjas får politiker och tjänstemän bara nyttja dessa i tjänsten, inte ta sig till uppdrag som ligger utanför för vad regelverket säger.
– Här finns ett klart regelverk och kan inte misstolkas. Som vi ser det handlar det om ett klart fel som Kruse gjort sig skyldig till, poängterar Ekelund.

Att avslöjandet om Kruses körersättningar dyker upp precis efter cirkusen med chefstillsättningar och höga löner samt anmälan om kränkande särbehandling av kommunanställda sätts inte i samband.
– Nej, vi har vetat om det här ett bra tag. Att vi kan presentera våra uppgifter nu är en ren slump, betonar Olof Röstin.

Läs mer:

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev