En scen ur Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Foto: Twentieth Century Fox

Intellektuell western med starka känslor

Film/recension

Film
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Regi: Martin McDonagh. Medverkande: Frances McDormand, Woody Harrelson och Sam Rockwell bland andra.
Betyg: 5

Jag är säker på att regissören och dramatikern Martin McDonagh älskar westerns och har sett de flesta så kallade klassiker. Vad han gör med sin nya film ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” är att återanvända ett ständigt återkommande tema i dem, uppgörelsen och upprättelsen.
Han kokar ner dessa ingredienser och bygger upp dem igen till – låt oss säga – en intellektuell western där revolvern och nävarna ersatts av talets och språkets gåva. Hjälten har i konsekvensens namn blivit en hjältinna. McDonagh har både skrivit manus och regisserat denna känsloyttringarnas mångfald.

Mildreds (Frances McDormand) dotter har blivit mördad men ingen mördare är gripen, hon har alltså bara blivit ett namn bland alla de papper som legat på polischefen Willoughbys (Woody Harrelson) bord. Mildred låter sej emellertid inte nöja med det magra resultatet utan slår upp det med stora bokstäver på några annonstavlor utanför staden.
Givetvis utlöser detta känslor och reaktioner, inte mins hos den cancersjuke polischefen som börjar analysera sin egen roll i utredningen. Hans rasistiske kollega Dixon börjar till exempel agera misstänkt när Mildred rör upp den ena stormvågen efter den andra. Det är kanske mindre mördarens roll i bilden än alla de känsloyttringar som legat latent under ytan i den lilla halvsovande staden som får åskådaren att sitta på nålar och fördjupa sig i Milreds och Willoughbys karaktärer.

Jag har alltid varit svag för filmer som tilldrar sig i södern och mellanvästern och då givetvis också i westerns så ”Billboard” är en senkommen julafton.
Jag vågar redan nu min Stetson på att den blir en av mina favoriter 2018.

Film
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Regi: Martin McDonagh. Medverkande: Frances McDormand, Woody Harrelson och Sam Rockwell bland andra.
Betyg: 5