På torsdagsförmiddagen tändes belysningen upp och visade en betydligt färggladare Nobeltunnel. Foto: Lennart Larsson
Så här kan man färdas i framtiden ...
... eller varför inte så här?
Eleverna som skapat motiv i tunneln var ivriga att se var just deras teckning fanns.
Mohammed al Haj kommer att flyga i framtiden med hjälp av metallvingar och jetmotorer.

Grå tunnel fylldes av färg

SOFIELUND Den var mörk, tråkig och inte vidare trygg.
Nu har den blivit färgglad, ljus och illustrerats med hjälp av konstnärer och elever från Sofielunds- och Kastanjeskolan.

På torsdagen var det dags för den högtidliga invigningen av Nobeltunneln, gång- och cykeltunneln från Södervärn under stora Nobelvägen.
– Jag vill påstå att det nu blivit en liten pärla och en av Malmös bästa och säkraste tunnlar, sa Jan Svärd, ordförande för Fastighetsägare Sofielund.
Många har varit inblandade i tunnelprojektet – leverantörer av el och färg och glas, konstnärer och två klasser från Sofielunds- och Kastanjeskolan.
Konstnären Mårten Grön har illustrerat ena tunnelsidan med kaotiska klot, symboler för människors kaotiska färder som ändå leder framåt.

Redan när han bodde i Malmö för sex-sju år sedan funderade han på att försöka göra någonting åt den gråa och tråkiga tunneln. Det blev dock inte av förrän han återvände till Malmö får några år sedan.
Efter att ha arbetat i konstnären Mary Tornelds ateljé tyckte han det var dags att försöka få in skapelserna i tunneln.
– Så jag ringde Malmö stad och sa ungefär ”hej, vill ni ha lite konst i tunneln?” Det visade sig att de redan höll på att planera för det!

Men fler skulle vara med. Elever från Kastanjeskolan och Sofielundsskolan kontaktades och fick med lite konstnärlig hjälp fundera på temat ”resan framåt” – kanske hur Sofielund kommer att se ut i framtiden, vilka fordon man färdas i eller vem man månne vill ha med sig i sin resa.
Det resulterade i ett stort antal teckningar som nu pryder tunnelns andra vägg.
Tunnelprojektet är dock inte helt klart ännu. En digital anslagstavla med information om Sofielundsområdet ska monteras upp och vaxet som skyddar konstnärerna Isak Burström, Lotte Forsfält och Johny Larssons illustrationer av murarna som leder till tunneln mot klotter ska tas bort till våren.

Hjalmar Falck, utvecklingssamordnare i Sofielund, hoppas dock att klottrarna ska låta bli tunneln när de fått veta att det är skolbarn från området som illustrerat den.
– Klottret har varit enormt här, det finns tags överallt. Men vi har förhoppningar i andra områden om att boende eller skolbarn involveras så kan det skydda en del av konstverken.

Dagens fråga

Vilken marknad är bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...