Kostnaderna har skenat för Nya Karolinska Universitetssjukhuset.

Dyraste sjukhuset

Nya Karolinska Universitetssjukhuset skriver in sig i vår moderna historia som en byggskandal av enorma mått. Det sjukhus som enligt det ursprungliga beslutet skulle kosta drygt 14 miljarder kommer när sluträkningen är betald att kosta mellan 50- och 60-miljarder kronor och blir världens dyraste sjukhus. Det är ett totalt misslyckande för såväl den politiska ledningen som för tjänstemannaorganisationen som så totalt har felbedömt projektet.
Det har funnits goda skäl att bygga Nya Karolinska. Det gamla sjukhuset var trångt, nedslitet och irrationellt uppbyggt. I det avseendet liknade det många andra sjukhus där politiker beslutar att lappa och laga på gamla sjukhusområden istället för att ta genomgripande tag och bygga nytt och rationellt som man t.ex gjort i vårt södra grannland Danmark i både Odense och Århus.
Skandalerna i stort och smått kring Nya Karolinska har varit många och inte bara handlat om den spräckta totalbudgeten. Det har också visat sig att sjukhuset har allvarliga brister vad gäller datasystem och säkerhetsanordningar samt drabbats av medicinsk tekniska störningar. Dessutom har kostnadskontrollen gentemot inhyrda konsulter och underentreprenörer varit ytterst bristfällig. Konsultföretaget Boston consulting group har tagit gigantiska arvoden utan att ledningen för sjukhuset och landstinget i Stockholm vetat vad man betalat för.
En pikant detalj har varit den entré som skulle byggas om och få en ny dörr. Visserligen var det fel att kostnaden skulle bli 1.2 miljoner, men även de 600 tusen kronor som Skanska menar är det rätta beloppet visar på bristen på kostnadsmedvetande. Skadan är redan skedd och den styrande borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting löper stor risk att förlora makten på grund av skandalen kring Nya Karolinska Universitetssjukhuset. Nu måste lärdomar dras av den offentliga sektorn. Öka kompetensen vid stora upphandlingar och var inte godtrogna mot externa konsulters locktoner.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×