Polismästaren för område Sydvästra Götaland Tomas Rosenberg säger att polisen fortsatt har ett behov att vara på plats i Höör. Men det behöver inte nödvändigtvis vara med ett eget polishus. – Vi behöver ett förhörsrum så att vi kan hålla i utredningar. Ungdomar exempelvis ska inte behöva åka längre sträckor för att medverka i ett polisförhör, säger Tomas Rosenberg. Arkivbild

Beslut om polishus kan dröja

höör Polisstationen i Höör kräver omfattande renoveringsåtgärder. Det menar Tomas Rosenberg som är chef för polisområde Sydvästra Götaland.
– Den yttre polisverksamheten i Höör berörs inte av om det finns ett polishus eller inte, säger han.

Precis som chefen för polisområde Eslöv, Anna-Karin Boije, säger Tomas Rosenberg till SkD att beslut ännu inte är fattat om Höörs polishus.
Det var i tisdags som SkD kunde berätta om polisens planer att stänga stationen i samband med att det byggs ett nytt polishus i Eslöv. Både aktiva och pensionerade poliser är öppet kritiska till en sådan åtgärd.
– Hyresavtalet är på väg att löpa ut (vid kommande årsskifte) och det vi vet är att huset kräver omfattande åtgärder. Det handlar om att huset ska klara av de arbetsmiljömässiga och säkerhetsmässiga kraven som polismyndigheten ställer, säger Tomas Rosenberg.

Polischefen säger att det i dag är flera av polisens fastigheter som är i behov av åtgärder vilket innebär stora kostnader och att det då görs en prioritering.
Som SkD tidigare berättat behöver det byggas offentliga förhörsrum i Höör. Polisen är också i behov av fler garageplatser för sina bilar.
– Vi har haft problem med att personalens privata fordon blivit utsatta för skadegörelse och vi vill ha våra fordon säkrade. Det är en arbetsmiljöfråga, säger Tomas Rosenberg.

Han slår ett slag för de mobila poliskontoren som polisen är på väg att sjösätta i Kristianstad och Hässleholm.
– Det diskuteras också i polisområdet som rör Eslöv, Höör och Hörby. Vi skulle kunna ha husbilar i byar som Ludvigsborg, Tjörnarp och Norra Rörum.
– Oavsett hur det blir med polishuset i Höör påverkas inte den yttre polisverksamheten. Vi försöker vara på de platser vi behöver. Har vi problem med epatraktorer som buskör på en plats så är vi där. Våra yttre poliser är i Höör hela tiden, säger Tomas Rosenberg.

Polischefen säger att han inte vill låsa in för mycket personal på poliskontoren.
– Det viktiga för oss är att komma ut från stationerna eftersom vi då får kännedom om kriminella. Sen måste vi självklart ha utredare i våra polishus.

Men är det inte viktigt med lokalt förankrade poliser som kanske bor och jobbar på orten och som har en god kännedom om kriminella personer?
– Det är superviktigt. Just lokalpolisområde Eslöv (där Höör och Hörby ingår) är ett mönsterpolisområde. Jag har själv varit ute och åkt polisbil i området och är imponerad över kunskapen som finns. Oavsett hur det blir i Höör är det viktiga fortsatt att vi håller oss ute, säger Tomas Rosenberg som tror att det kan dröja någon månad till innan ett definitivt beslut fattas om polishuset.

Läs mer:

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...