Avstängde MFF-aren är tillbaka i träning

FOTBOLL Den sexbrottsmisstänkte MFF-spelaren är tillbaka i träning igen.
– Han ska vara med på träningarna framöver, berättar Malmö FF-tränaren Magnus Pehrsson efter torsdagens träning.

Det var på torsdagsförmiddagen som Malmö FF på sin hemsida meddelade att avstängningen är hävd.
Även om brottsmisstankarna mot den aktuella spelaren i högsta grad fortfarande kvarstår.
På klubbens webbplats förklarar man beslutet:
”I ett rättssamhälle ska människor ses som oskyldiga till dess att de dömts. Enligt svensk praxis ska en anställd inte på obestämd tid stängas av från sitt arbete enbart på grundval av misstanke. Därför hävs spelarens avstängning i avvaktan på den rättsliga processen.”
Samtidigt förklarar MFF att man trots sitt beslut att häva avstängningen efter fyra månader fortfarande ser allvarligt på sexbrottsanklagelserna.

Eftersom den tidigare avstängde spelaren nu får vara med och träna på samma premisser som alla andra, så får man anta att han också bör vara aktuell för att spela matcher med föreningen.
Fast det är en senare fråga, eftersom spelaren ännu är ringrostig efter att ha varit avstängd från träning ända sedan i september.
– Han har en helt annan status än de andra i truppen. För hans del gäller det att först och främst komma igång med fotbollen igen. Han ska komma in i det hela, och han är långt ifrån matchform i nuläget, slår Magnus Pehrsson fast.

Ett antal nyfikna supportrar och journalister hade tagit sig till träningsplan nio på stadionområdet runt lunchtid för att se den tidigare avstängde spelaren göra comeback.
Efter träningen klargjorde Magnus Pehrsson att spelaren i fråga inte är aktuell för att vara med i träningspremiären mot danska Fremad Amager den 20 januari.
– Det kan jag inte tänka mig, även om jag planerar att låta de flesta i truppen få spela varsin halvlek, konstaterar ”MP”.
Efter Malmö FF:s besked gick den officiella supporterföreningen MFF Support ut och kritiserade beslutet att häva avstängningen.

På hemsidan förklarar MFF Support sin inställning i tydliga ordalag:
”Detta innebär att spelaren återigen representerar Malmö FF genom att bära vårt emblem samtidig som en förundersökning pågår gällande sexualbrott. MFF Supports ställning i frågan är att spelaren inte ska representera Malmö FF på något vis, i synnerhet inte i vår matchtröja.”
Vidare skriver man:
”Ett Malmö FF med den spelaren på planen är inte det Malmö FF som aspirerar på att vara mer än ett fotbollslag och det är ovärdigt vår förening.”
”Vi ser framemot en framtid utan den här spelaren i Malmö FF och tills dess anser vi att han inte ska representera oss varken i träning eller match.”

Magnus Pehrsson valde att inte kommentera det kraftfulla supporterutspelet, utan hänvisar i stället till vd:n Niclas Carlnén.
Denne säger så här till Kvällsposten:
– Det är inte svart eller vitt. Det har varit många och långa diskussioner. Men är man misstänkt och inte dömd så är man fortfarande juridiskt oskyldig. Enligt svensk arbetsrätt kan du då inte stängas av från ditt arbete på obestämd tid.
Spelaren som det gäller uttalade sig inte efter träningen på torsdagen, och han kommer inte heller att göra det så länge som rättsprocessen inte är avslutad.
Fortsättning lär följa i ärendet.

Sport i dag

Sportresultat