Erling Borgshammar startade Galejteatern för 20 år sen.
Erling Borgshammar fixar med mikrofonerna i Galejteaterns lokal på sockerbruksområdet. Men kontraktet går ut den siste december 2018 så en ny repetitionslokal måste amatörteaterföreningen också hitta under året.
Det har blivit många föreställningar genom åren.

Amatörskådisar och en ny lokal sökes

STAFFANSTORP Staffanstorps amatörteater, Galejteatern, har i många år bjudit på både sommarlustspel, barnteater och drama.
Men det senaste året har varit motigt och nu söker ensemblen fler medlemmar.

– Vi bjuder in alla som är intresserade av teater, musik, sång och dans till en nystart med oss den 17 januari, säger Erling Borgshammar.

För 20 år sedan drog han igång Galejteatern. Men nu behövs både fler medlemmar och ny lokal att repetera i.
Teatern är uppsagd från det gamla svinstallet på sockerbruksområdet.
Där har man repeterat, där förvaras all rekvisita och där finns ett litet snickeri för kulissbyggen. Men den siste december 2018 måste föreningen ha hittat något nytt. Huset ska rivas.
– Vi har året på oss så det ska nog lyckas, säger Erling Borgshammar även om han inte tycker Staffanstorps kommun gör tillräckligt mycket för kulturen.
Att teatern kan vara i det nya kulturhus som byggs i de lokaler biblioteket nyss lämnat, och som också ska rymma en hörsal/teaterscen, tror han inte.
– Det blir dyra hyror. Och det finns mer att önska när det gäller scenen där också, säger han.
Därför söker teatern på egen hand en lokal.
– Vi har inga stora anspråk, vi behöver tak över huvudet och utrymme för vår rekvisita och någonstans där vi kan repetera.

Samtidigt söks alltså även nya medlemmar.
– Alla som vill får utan kostnad chans att prova på och se om det här kanske är något för dem, säger Erling Borgshammar.
Han har själv stått på scen ett antal gånger men föredrar numera att skriva manus och regissera.

Galejteatern har under flera somrar satt upp ett sommarlustspel vid Kronetorps Mölla och i Staffanstorp flera föreställningar genom åren, senast Arvet om en familj som samlas till bouppteckning efter en bortgången släkting. Andra uppsättningar har varit allt från barnteater till drama, komedier, kabaréer och så sommarlustspel.
Men det senaste året har planerade föreställningar fått ställas in.
– Vi har haft otur och drabbats av sjukdom och dödsfall. Några har flyttat och någon har tröttnat eftersom vi inte kunnat genomföra det vi föresatt oss, säger Erling Borgshammar.
Nu har styrelsen beslutat om en rejäl nystart.
– Vi är en 12-13 medlemmar som varit med ett tag, mest damer så fler herrar behövs i ensemblen. Men alla som är över 18 år är välkomna, inte bara teaterintresserade. Vi vill gärna ha med medlemmar som tycker om att sjunga, dansa och spela.
Galejteatern har allt sedan den bildades 1997 bedrivit amatörteaterkurser i samarbete med Studiefrämjandet i Lund och satt upp flera olika föreställningar, både för barn och vuxna.

Vårens verksamhet startar den 17 januari klockan 18:30.
– Kom och prova på då i vår lokal på Sockerbruksområdet, säger Erling Borgshammar.
Intresserade kan också höra av sig på info.galejteatern@gmail.com

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×