Varje dag klockan 17 öppnar Liban Abdi Karam dörren för Eslövs ungdomar. – Jag vill samla alla ungdomar, säger 26-åringen som nyligen utnämndes till ”Årets Eldsjäl” av Eslövs kommun för sitt initativ för bland annat ensamkommande flyktingungdomar. Foto: Helena Svensson
– Ungdomar gör fel ibland och därför är det viktigt att någon talar om för dem hur man ska uppföra sig, säger Liban Abdi Karam som förutom aktiviteter bjuder på både förmaningar, läxhjälp och en snabbguide till sociala koder.

”Storebror” Liban prisas

Eslöv Liban Abdi Karam är ”storebror” till en stor del av Eslövs unga ensamkommande.
– De kallar mig ”Eslövschefen” - men då skrattar jag bara. Jag är ju bara Liban, säger 26-åringen som nu har utsetts till ”Årets Eldsjäl” av Eslövs kommun.

När Liban Abdi Karam kom till Eslöv från Mogadishu, Somalia år 2008 var han 16 år gammal. Han kände ingen, han kunde inte språket och han hade ingenstans att vara – förutom i sin mosters lägenhet på Berga.
– Jag åkte in till stan bara. Satt där själv och tittade. Det var inte alls roligt att inte ha någon att prata med. Jag saknade det sociala, säger han.

Många år senare såg han hur både ensamkommande flyktingungdomar och andra med samma bakgrund som han själv, hängde i centrum precis om han hade gjort.
– Men de var flera stycken. Hela gäng. Och ibland var de ganska bråkiga.
”Man borde samla ihop de här ungdomarna i en lokal. Berätta för dem om regler och hur man ska uppföra sig. Prata mycket och umgås, spela spel och sånt” tänkte han.
Sagt och gjort.
Liban tiggde tid i en lokal hos Företags-Mix, lånade ihop spel, såg till att det bokades tid för fotbollsträning och lockade till slut till sig precis de ungdomar som aktiviteterna var tänkta för.

I snart tre år har han, varje dag, hållt lokalen öppen på eftermiddagar och kvällar.
– Nu jobbar jag först 7.30-16, sedan går jag hem och vilar en timme, sedan öppnar jag lokalen klockan 17. Om jag är sjuk så ringer ungdomarna till mig: ”Kommer du inte och öppnar?”.
Han skrattar. Han får mycket tillbaka på sitt engagemang och har aldrig ångrat sitt initiativ.
– Det brukar vara runt 20 ungdomar i lokalen varje dag. Ungdomar från Somalia, Eritrea, Afghaistan, Syrien. Och några svenska också. Jag vill gärna blanda alla ungdomar. Det är bättre.

Förutom rena aktiviteter som fotbollsträning, Fifa-turneringar och enklare matlagning så har Liban Abdi Karam ett schema för veckans alla dagar. Här ges plats för diskussioner om politik och nyheter – både från Sverige och från forna hemländer – samtal om lagar och regler, om hur man uppför sig och om sociala koder.
– Det beror lite på om det är ungdomar som är nya eller som har varit här innan – men ibland pratar vi om att man måste stå i kö och att man inte får stå för nära någon när man väntar på att ta ut pengar.

En viktig del i veckoschemat är också den läxhjälp som Liban Abdi Karam erbjuder ungdomarna. När det behövs ber han sina egna vänner att komma till lokalerna för att hjälpa till med matte-, engelska- eller svenskläxor.
– Det är samma när någon pluggar till körkort. Man hjälper varandra, säger han.
Att han har fått rollen som storebror gör honom bara glad. Det är ett viktigt förtroende han har fått när den som har problem ringer honom för att få hjälp att reda ut dem.
– Ungdomar gör fel ibland, så är det. Men det måste finnas någon som säger till dem att det de gör inte är okej och som talar om för dem vad de ska göra istället. Och det är bra att många lyssnar på mig.

Utmärkelsen ”Årets Eldsjäl” är han jätteglad för.
Att Eslövs kommun uppmärksammar hans ”aldrig sinande engagemang” och initiativet som har ”tagit ungdomar från gatan och genom aktiviteter skapat en mötesplats som ger sammanhang och gemenskap” gör honom stolt.
– En kompis frågade mig: ”Varför är du så glad för det? Du får ju ingenting!” Men jag svarade att jag har fått respekt, kommunen har sett vad jag gör och de tycker att det är bra. Det är ett jättefint pris, säger han.

Dessutom hade kompisen fel. Förutom den respekt och ära som Liban värdesätter, består priset i 5 000 kronor.
Framåt drömmer Liban Abdi Karam om att bilda en förening av sitt ungdomsinitiativ. Att försöka få ännu fler att komma och att även kunna locka fler flickor.
– Det är fortfarande för mycket ungdomar ute på stan som gör dumma saker. Jag vill samla alla och se till så att vi kan hitta på något roligt tillsammans istället, avslutar han.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×