Anna-Sophia Sandström berättar att det känns nervöst men också mycket spännande att leda den 31:a upplagan av sommarrocken. Hon utsågs till festivalgeneral förra året.

Spännande att leda nya Svedalarocken

SVEDALA När hon var liten åkte hon förbi sommarrocken, besökte backstageområdet till tältscenen och berättade för sin mamma att ”här ville hon jobba”. Nu gör Anna-Sophia Sandström sin första sommarrock som festivalgeneral.

Hon är 25 år och född och uppvuxen i Svedala. Hennes släkting Sandra Jönsson var backstageansvarig för tältscenen och Anna-Sophia brukade titta in på området då och då.
– Sandra är några år äldre och jag såg upp till henne. När de frågade om jag ville hjälpa till med ett disko i gamla brandstationen tvekade jag aldrig.
Hon hade aldrig vågat gå dit som besökare.
– Jag var blyg när jag var liten. Men att stå i entrén, sälja läsk och godis och dansa med barnen gjorde jag gärna. Jag var 14 år och kände mig hemma i den här gemenskapen med en gång.
Sedan dess har det bara fortsatt.
– Jag började hoppa in på sommarrocken 2010 där man behövde hjälp. Jag har bland annat sålt mat och lagat mat till funktionärerna och klippt festivalpass. De senaste åren har jag haft hand om ackrediteringen.
Att hon bara hann höra 1,5 låt med favoritgruppen Twisted Sister spelar ingen roll.
– Bara att få vara där, ta del av gemenskapen, den speciella känslan och få träffa alla andra som jobbar där betyder allt.
Anna-Sophia Sandström är ordförande i musikföreningen Smurf sedan ett par år tillbaka och har varit med i styrelsen sedan 2012.
Förra året klargjorde festivalgeneral Markus Lindberg att han inte skulle fortsätta på posten som festivalgeneral. Efter möten och funderingar bestämdes att Anna-Sophia Sandström blir ny festivalgeneral. I festivalledningen ingår också Sara Ollesdotter (ekonomi) och Ellen Wickström (område).
Tillsammans ska de leda den 31:a upplagan av sommarrocken den 12-14 juli 2018.
– Det känns nervöst eftersom det är en helt ny erfarenhet men jag ser fram emot detta fruktansvärt mycket.
– Min mamma skojar om att jag ville jobba på sommarrocken när jag var liten och ingen av oss kunde tänka oss att jag skulle bli festivalgeneral. Mina föräldrar är stolta och glada.

Den nya festivalledningen har redan aviserat att sommarrocken 2018 får ett mindre festivalområde och att det blir 2 istället för 3 scener. Reaktionerna har varit blandade.
– Det har varit positivt och negativt. De som var med för 20 år sedan är inte oroliga och förstår vad vi menar.
– Vi vill göra sommarrocken till en mindre hemvändarfestival där man myser och bara är. Samtidigt är det viktigt att alla funktionärer, artister och publiken känner igen sig.
Hur det nya festivalområdet ska se ut är inte klart än men det blir vid friluftsbadet som tidigare. Eftersom området krymps blir också artisterna färre och inte lika ”stora” som tidigare.
– Twisted sister är inte ett alternativ nu. De som lett festivalen tidigare har präglat den på sitt sätt. Nu ska vi greppa den på vårt sätt.
Strävan är inte att skapa en helt ny festival. Gemenskapen och myset ska bibehållas.
– Vi kan inte säga så mycket mera just nu eftersom vi inte har kommit så långt i planeringen.
Precis som tidigare kommer artisterna att presenteras efterhand.

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×