Mindre tryck på studentbostäder

MALMÖ Trycket på Studentbostäder är mindre inför vårterminen i jämförelse med i höstas. MKB:s nya studentboende vid Stapelbädden i Västra hamnen lättar också på trycket.

– Vi är glada över att det byggs fler studentbostäder i Malmö. Det behövs nu när studenterna gärna vill söka till vårt nya universitet, säger Terese Löfgren på universitets avdelning för studentbostäder.

Nytillskottet i Västra hamnen nära Stapelbädden kommer i omgångar under 2018.
14 studentlägenheter är färdiga i dag, 60 ska vara färdiga i vår och ytterligare 80 under året.
Några hundra studenter börjar sina studier på Malmö universitet denna terminen. De flesta av de internationella studenterna har fått ett boende på Rönnen.

När det gäller övriga, bland annat blivande sjuksköterskor, är det ingen som har överblicken på.
Rebecka Velje Kovic, som är studentkoordinator på MKB, berättar att det fanns 29 studentlägenheter lediga för inflyttning den 1 januari och 34 lediga studentbostäder den 1 februari.
Totalt har bostadsbolaget cirka 1 000 studentbostäder.
– Då räknar vi också med mellan 15 och 25 sökande studenter på varje bostad. De flesta uttrycker också sitt intresse för flera bostäder, förklarar Rebecka Velje Kovic.

Läs mer: Nya studenter på Rönnen

Ett 40-tal studentbostäder har förmedlats via Boplats Syd, som hänvisar studenterna vidare till MKB och andra fastighetsägare som har studentbostäder.
Mellan 40 och 50 andrahands- eller rumsuthyrningar har också förmedlats via universitets bostadssajt: Hemma.mah.se
– Där kan vi inte se hur många studenter som söker en tillfällig bostad. Däremot har vi en större säkerhet än för dem som söker bostad via Blocket, menar Terese Löfgren.

Malmö studentkår driver också soffprojektet, där privatpersoner erbjuder studenterna ett tillfälligt boende hemma på soffan.
– I år är det ingen tryck på tillfälliga bostadslösningar på grund av att det är fler studentbostäder som har blivit lediga. Det är på höstterminen, när många program startar, som bostadsbristen är värst för studenterna i Malmö, säger studentkårens ordförande Pontus Källström.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×