Kräver att de jobbar med språket

Skurup På folkhögskolan i Skurup har kommunen byggt en plattform för etaberingsinsatser tillsammans med arbetsförmedlingen och skolan.

– Vi har jobbat så att de som kommer hit har gått in i sysselsättning, via arbetsförmedlingen eller oss själva. Vi har byggt upp en plattform på folkhögskolan som gör att de kommer i gång snabbare, berättar integrationssamordnare Klas-Göran Olsson.

Integrationssamordnare Olsson berättar att han ställt krav på och ifrågasatt de människor som bott på asylboende och inte lärt sig svenska.
– De är mer krävande att få i gång, de som kom till kommunen före oss, säger Olsson som menar att integrationsarbetarna har rätt att pusha igång de nyanlända och ifrågasätta hur de tänkt sig sin tillvaro i Sverige om de inte lär sig språket.
Nu är en av de tre integrationsarbetarna särskilt fokuserade på språkinlärning.
Det finns en integrationsstrateg, en integrationssamordnare/bostadskoordinator och en integrationscoach i kommunen.
De tre integrationstjänsterna är finansierade av externa medel av olika slag, antingen från Finsam eller statliga projektmedel eller statens schablonersättning.
– Det är välartade flyktingar som bor i den här kommunen. Jag vet inte om det är vi som har haft tur, eller om det ser ut så här i andra kommuner också, säger Olsson.
Klas-Göran Olsson avslutade sin tjänst på Skurups kommun i december månad och går mot en lugnare tillvaro då han uppnått pensionsålder. Hans efterträdare är redan i tjänst.

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×