Skatteverket kräver att Gudrun Schyman (Fi) ska betala drygt 14 000 kronor i skatteböter för felaktiga avdrag. Arkivbild

Gudrun Schyman krävs på skatteböter

Simrishamn Fullmäktigepolitikern Gudrun Schyman (FI) har i sin deklaration försökt dra av 76 000 kronor för en övernattningsbostad som hon haft i Malmö. Men det har hon inte rätt till, enligt Skatteverket som nu kräver att hon ska betala drygt 14 000 kronor i skatteböter.
– Jag har begärt omprövning av beslutet. Som jag ser det har jag gjort allt enligt Skatteverkets tidigare bedömningar, säger Gudrun Schyman till Nyhetsbyrån Siren.

Gudrun Schyman gjorde avdragen med anledning av att hon hade utbildnings- och föreläsaruppdrag 2016 för bolaget Akrida, där hon är delägare. Hon kryssade först i rutan för avdrag för tillfälligt arbete och dubbel bosättning – men det var en ren miss, hävdar hon.

När Skatteverket frågade henne om detta ändrade hon sin begäran till att gälla tjänsteresor i stället.
Men även detta underkänner myndigheten. Skatteverket konstaterar att Gudrun Schyman inte heller på denna punkt uppfyller kraven, då avdrag för logi vid tjänsteresor förutsätter övernattning på arbetsorten.
Hennes destinationer vid jobbresorna har varit andra orter än Malmö och därför kan hon inte få avdrag för de kostnader som hänger ihop med att hon stannat till och förberett sina möten och framträdanden i Malmölägenheten, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Gudrun Schyman uppger för Nyhetsbyrån Siren att hon, sedan den skattehärva som ledde till hennes avgång som Vänsterpartiets ledare 2003, haft ett nära samarbete med Skatteverkets särskilda enhet för politiker och beslutsfattare i Simrishamn. Den aktuella deklarationen för 2016 har dock hanterats av en annan enhet på Skatteverket.
– Mina tidigare problem med deklarationerna ligger ju ganska långt tillbaka i tiden. Men ända sedan dess har jag varit mån om att allt ska bli rätt och jag har därför följt de bedömningar som Simrishamnsenheten gjort. Det är märkligt att man kan göra så olika bedömningar inom samma myndighet, tycker jag, säger Gudrun Schyman.

Hon hoppas på ett avgörande inom kort hos Skatteverket.
– Det här har bäring på mina framtida deklarationer så om jag ska ändra på något är jag angelägen om att få reda på det snabbt. Självklart vill jag göra rätt för mig.

Efter Skatteverkets omprövningsbeslut ska Gudrun Schyman betala in nära 50 000 kronor i ytterligare skatt och skatteböter till i mitten på mars.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×