När Sveriges Mästerkock drar i fång i kväll är Mischa Billing domare för fjärde gången. Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström i smaktagen i årets säsong av Sveriges Mästerkock. Foto: TV4
Sveriges Mästerkock. Säsong VIII, episod 1. 2018.

”Det känns i hjärtat många gånger”

I kväll drar årets omgång av Sveriges Mästerkock igång i TV4. Mischa Billing är med i juryn för fjärde säsongen.
– Det är lika spännande varje år att på audition möta amatörkockarna som kommer med passion, drömmar och som ser Sverige Mästerkock som en möjlighet att förändra livet, säger hon.

Sveriges Måsterkock:
Årets säsong av matlagningstävlingen Sveriges Mästerkock är den åttonde. Start blir det i kväll 20.00 i TV4.
Totalt 15 avsnitt kommer att sändas under våren.
Domar är: Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström.

Att Mästerkocken verkligen kan förändra tillvaron för de medverkande finns det bevis på.
– Om man ser på tidigare vinnare och många av de som varit bland topp 12 så har många verkligen gjort stora förändringar i sina liv, konstaterar Mischa Billing.
Inför årets säsong har antalet sökande slagit rekord.
– Och nivån på de sökande är imponerande hög, säger Mischa.

Det verkar som om programmet i sig gjort att intresset för att utveckla sin matlagning och för att tävla i Mästerkocken har ökat.
– Ja, det är faktiskt någon som säger att de sett programmet när de ”var unga”. Det är ju åttonde säsongen så för dem som är kring tjugo år nu kan programmet ha varit en skola.
Mischa är förtjust i amatörer och deras speciella sätt att ta sig an matlagning.
– Amatörer blir ju förtjusta i en råvara, i ett speciellt kök eller i en kock, som de kanske också följer på sociala medier. En amatör kan göra otroligt avancerade saker inom sitt utvalda område, där har de djupa special kunskaper. Däremot saknar de en grundläggande allmän baskunskap som en utbildad kock har. Matlagning är ju inte ett yrke för en amatör utan en hobby och kanske har de aldrig gjort något så enkelt som sin egen pasta eller något annat som för tittarna kan vara självklart. Så jag tycker att deltagarna är väldigt modiga, säger Mischa Billing.

Många av de tävlande tar beskedet om de går vidare eller inte på stort allvar och tv-tittarna får se dem stå och darra och till och med gråta.
De tre i juryn – Markus Aujalay, Leif Mannerström och Mischa Billing – har ett tufft jobb.
– Det känns givetvis i hjärtat många gånger, men det är maten vi bedömer. Deltagarna är fantastiska personer som vi gillar och vi vill givetvis att det ska gå bra för alla, men det är en tävling och bara en kan vinna. Vid audition väljer vi först ut fyrtio som får göra upp i kvalet i Gävle och där plockar vi ut topp 12 som får följa med till Mästerkockköket i Stockholm.
– Som jury får vi verkligen använda all vår professionalitet. Vi har lite olika kompetenser i juryn, vilket gör att deltagarna blir bedömda från tre olika synvinklar. De blir alltså ordentligt genomlysta.

Hur tycker du att din medverkan har påverkat programmet?
– Dels tycker jag mig märka att det allmänt pratas mer om både smak- och doftstruktur. Jag märker också att deltagarna tydligare kan sätta ord på hur deras rätter ska smaka och varför. De kan förklara vad de menar när de säger att något ska smaka gott eller vad det är för smaker som saknas om de inte är nöjda. Vi har helt enkelt blivit bättre på att sätta ord på våra upplevelser av doft och smak.

Hur är det att ha blivit Mästerkocks-Mischa med hela svenska folket?
– Jag märker att jag är igenkänd på ett annat sätt idag. Folk är ofta väldigt glada och trevliga och det är kul att kunna vara första kvinnan i juryn. Unga tjejer kanske kan få lite inspiration av min profession och att jag representerar matsalen och servisyrket.

Mischa Billing är lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet och arbetar även som sommelier.
– Min plattform är, sedan snart 30 år, att dofta och smaka och kommunicera den upplevelsen. Just nu har jag ett år kvar på ett forskningsprojekt på Konstfack där jag tittar på just det här. Sen jag håller även på med en ny satsning som heter Sensoriskt Arkiv vid Örebro universitet där vi tittar på vin från olika årgångar samt arbetar med mat och hälsa. Jag utgår alltid från det praktiskt upplevda och reflekterar utifrån det.

Mischa är berömd för sin näsa och sitt smaksinne, men det är inte enbart på mat och vin hon doftar. Rosens doft är en bok som hon kom ut med i somras.
– Att dofta på rosor är min hobby. Jag har, i 17 år, doftat på rosor på Fredriksdals rosarie i Helsingborg. Det är en lite speciell bok som inte tar upp något annat om rosor än just deras doft och om konsten att dofta, avslutar Mischa.

Sveriges Måsterkock:
Årets säsong av matlagningstävlingen Sveriges Mästerkock är den åttonde. Start blir det i kväll 20.00 i TV4.
Totalt 15 avsnitt kommer att sändas under våren.
Domar är: Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström.