Hyreshuset i Snårestad brann i somras.Foto: TT/Arkiv

Bolag vägrar ersätta skador

snårestad Försäkringsbolaget Trygg Hansa fortsätter stå på sig om att de inte tänker betala ut ersättning för branden hyresfastigheten i Snårestad i somras. Det uppger den advokatfirma som de anlitat till Stockholms tingsrätt.

Det var vid midsommar som delar av hyresfastigheten förstördes i två bränder. Då bodde där 36 personer, men ingen kom till skada. De boende fick evakueras och har inte kunnat flytta tillbaka.
Hyresfastigheten har tidigare varit vandrarhem och därefter flyktingboende. Men när Snåresta AB:s avtal med Migrationsverket gick ut i september 2016 rustades fastigheten upp och gjordes om till hyreshus.
Efter branden försökte Snåresta AB få ersättning av Trygg Hansa, men de vägrade.
– Vår uppfattning är att detta är att betrakta som ett asylboende, sa skadechef Lars Reinhed på Trygg Hansa till Skånskan i september och nämnde även att om de hade fått den informationen hade bolaget erbjudit en annan försäkring med andra villkor och annat pris.

Agneta Rydström, från Snårestad AB och som var platsansvarig, delade inte den åsikten:
– Vid tillfället för branden var övervägande del av hyresgästerna människor med permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd som studerande vid olika skolor eller hade arbete.
Snåresta AB stämde Trygg Hansa på 13,6 miljoner kronor. De berättar i stämningsansökan att två representanter från Trygg Hansa besökte fastigheten dagen efter den första branden och att de hört hur den ene uttalat att det ”inte var vanliga människor som bodde där”.

Nu ett halvår efter branden har advokatfirman Vinge, som försäkringsbolaget anlitat, svarat på stämningsansökan.
”Påståendena saknar förankring i verkligheten och har ingenting med saken att göra, utan synes framställes av Snåresta och dess ombud i rent chikanöst syfte.”

Advokatfirman påtalar också att försäkringstjänstemannen är ”en humanist, som med fara för sitt eget liv, bland annat arbetat och hjälpt flyktingar utomlands för FN”.
Advokatfirman medger att försäkringen tecknades utan att Trygg Hansa besökte Snårestad. Vinge hänvisar även till att räddningstjänsten och lokala dagstidningar beskrev att bränderna skedde på ”flyktingboendet” och ”asylboendet”.

Trygg Hansa står fast vid sin inställning att inte betala ut någon försäkringsersättning. Vinge nämner även att brandlarmet inte fungerade på fastigheten och att Snåresta AB ”inte på något sätt återställt den brandskadade fastigheten”, som försäkringsbolaget anser att man krävt ersättning för.

Snåresta AB har även anmält Trygg Hansa till datainspektionen för att försäkringsbolaget uppmanat dem att skicka in ett register över sina hyresgäster och att ett sådant register strider mot personuppgiftslagen.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×