Asli Erdogan. Foto: TT

Beauvoir-pris till Asli Erdogan

På onsdagen tilldelades den turkiska författaren Aslı Erdogan 2018-års Simone de Beauvoir-pris vid en ceremoni i Paris.

Simone de Beauvoir-priset instiftades 2008 av filosofen, feministen och professorn Julia Kristeva. Syftet med priset är att för att prisa kvinnliga förkämpar för jämställdhet och mänskliga rättigheter, och vars mod och tankar i Simone de Beauvoirs anda är ett föredöme för alla.
Bland tidigare pristagare finns Ljudmila Ulitskaja, Malala Yousafzai, Taslima Nasrin och Lampedusas borgmästare Guisi Nicolini.

Asli Erdogan mottog sitt pris i Paris på onsdagen. I slutet av januari kommer hon också till Sverige.
27 januari ska hon samtala med Ian McEwan och Björn Wiman på Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm och 30 januari kommer hon till malmö Stadsbiblioteks författarscen för ett samtal med den danska författaren Carsten Jensen.