Bemötande är mycket viktigt tycker Lovis Holmgren. Hon tar sig tid att prata med både små och stora. Foto: Hanna Dockson
Snittblommor ska inspirera kunderna till att sätta ihop buketter.
Lovis favoritrosor planerar hon att ha året runt i butiken. De är litet större än vanliga rosor.

Ung florist som gjorde allvar av sin stora dröm

TreLLEBORG Endast 21 år gammal öppnade Lovis Holmgren upp Hantverksblomman bredvid gallerian Valen i november. Nu har de första högtiderna precis städats ut och Lovis förbereder sig för ett spännande år.

Hon utbildade sig som florist redan på gymnasiet och har sedan dess vetat att hon någon gång ville öppna ett eget ställe. Det visade sig bli mycket tidigare än vad hon själv hade hoppats.
– Jag fick ett läge där jag kände att nu är det dags, både när det gällde att vikariatet jag hade gick ut och att lokalen blev ledig samtidigt. Det var en bra tid i livet helt enkelt, säger Lovis Holmgren.

Det är dock inte bara att öppna en blomsterbutik utan det krävs mycket arbete på vägen. Uppstart, inköp och förstås jobb.
–Jag är ju själv i butiken så det känns som 24 timmars pass. Jag gillar att det på så vis blir en liten mindre verksamhet och så vill jag nog ha det ett tag, men under högtiderna behöver jag förstås ha en viss hjälp, säger Lovis Holmgren.
Hjälp och stöd får hon i stor grad av familj och vänner som stöttar och backar upp.
– Intresset är stort i stan tycker jag. Trelleborgarna kommer in i butiken. Ibland bara för att titta och se vem som har öppnat och det känns förstås kul, säger Lovis Holmgren.

Hennes stil är en kombination av vintage och loppisfynd och sedan är det just det floristiska hantverket som står i centrum. Känslan är viktig för henne och därför vill hon ha blommorna till största del ute i butiken och endast några känsliga sorter förvaras i kylen.
– Jag vill inte bara leverera en blomma i en kruka utan visa kunderna hur jag sätter ihop buketten. Kunden ska vara med hela tiden och tycka till om de önskar något speciellt eller annat. Jag lägger stor vikt vid detaljerna som gör det där lilla extra, säger Lovis Holmgren.

Det är inte helt lätt att vara ny företagare.
– Det är självklart svårt att veta hur många buketter jag kommer att sälja och vilka sorter som går särskilt bra. Speciellt när det gäller snittblommor. Jag ser det här året som lite av ett provår där jag får se vad som går mest av snittblommor eller krukor, säger Lovis Holmgren.
Hon vet inte många 21-åringar som har vågat öppna en egen blomsterbutik, men ångrar absolut inte sitt val;

– Jag har haft bra erfarenheter och lärt mig mycket under åren som jag har varit ute på både praktik samt arbetat som florist. Höjdpunkten var en vistelse i Australien där jag lärde mig mycket om mig själv, vad jag vill och hittade mål med yrket.
– Jag har haft en fantastiskt chef på Strandblomman i Beddinge som har lärt mig inte bara hur jag ska vara som florist utan även som person och som egenföretagare. Det har jag verkligen tagit med mig, säger Lovis Holmgren.

Hanna Dockson

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×