Polis kom till platsen och gick in i lokalerna med dragna vapen i jakten på inbrottstjuvar.
Torbjörn Ekelund hävdar att det finns barn som inte har råd att idrotta.

Politiker i skottgluggen när polisen drog vapen

SVALÖV Stor dramatik utspelades vid föreningshuset Persbo i Svalöv i måndags kväll.
Poliser med dragna pistoler genomsökte byggnaden sedan ett antal män gjort sig skyldiga till inbrott.

Resultatet blev tre gripande och dessutom fick samtliga be vittnen om ursäkt för deras brottsliga tilltag.
Det var vid 22.30-tiden som Liberalerna i Svalöv vände hemåt efter ett möte i kommunhuset och väl ute på parkeringen uppmärksammade ett antal medlemmar personer som uppehöll sig runt och inne på Persbo.

En misstänkt bil stod parkerad intill och när medlemmarna valde att gå fram och knacka på dörren till Persbo flydde tre personer ut ur huset via ett fönster som man brutit upp för att ta sig in.
Förövarna lade benen på ryggen, flydde ner på Svalegatan och in på gågatan vid vårdcentralen och banken.
I samma veva ringde vittnena polisens larmnummer 112:

– Där fick vi kontakt med personal som omgående skickade förstärkning, förklarar kommunalrådet Torbjörn Ekelund som var med om dramatiken.
Innan polispatrullerna hann fram började inbrottstjuvarna att närma sig sig sin bil igen. Kom sakta emot vittnena som insåg att man skulle få problem att värja sig om tumult skulle uppstå.

– Vi hade telefonkontakt med polisen hela tiden och efter 15 minuter rullade som tur var tre patruller samtidigt in på parkeringen och kunde utan dramatik gripa gärningsmännen.
– Tiden fram tills dess var oerhört lång och nu i efterhand kunde vi blivit skadade. Vi visste ju inte vad det var personer som vi hade med att göra, inser Ekelund.

För att säkra upp att inte fler personer uppehöll sig i Persbo valde poliserna att gå in med dragna vapen, men kunde konstatera att lokalerna var tomma.
Förhör gjordes direkt på plats och ytterligare undersökningar i lokalerna innebar att man hittade fotspår som kunde kopplas ihop med en av gärningsmännen.
De tre männen greps aldrig, försattes på fri fot men är nu misstänkta för olaga intrång.

Man fick dessutom lämna platsen slokörade och med svansen mellan benen:
– Männen var inga proffstjuvar, mer ute efter äventyr och för att sätta dem på plats ordentligt beordrade polismännen samtliga att be oss vittnen om ursäkt för deras handlande. Av deras ansiktsuttryck verkade alla väldigt ångerfulla och lär knappast få fler inbrottstankar på ett bra tag, konstaterar Torbjörn Ekelund.
I efterhand inser alla vittnena att man hamnade mitt i ett riktigt drama som man inte visste utgången av.

Var ni aldrig rädda?

Ni visset ju inte om männen var beväpnade eller hade till avsikt att attackera er ?
– Jo, så här i efteråt tänker man till, men samtidigt var instinkten att visa civilkurage och det är bästa sättet att få stopp på brottslighet av det här slaget.
På polisen i Helsingborg bekräftar man att personerna släpptes efter förhör, samtliga födda 2 000 och är hemmahörande i Svalövs kommun.
Att de är på fri fot innebär inte att de har rättsliga efterspel att vänta.

– Brottet rubriceras som olaga intrång och samtliga kommer att förhöras grundligt. Vad straffet blir kan jag inte uttala mig om i dagsläget, säger polisens talesman Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev