Tanja Lewandowska och Felicia Kaaling mötte upp ekonomistudenterna Yoyo Wan, Andrew Ho och Winky Wong som alla tre är i Europa för första gången men sökt sig till Lund för att universitetet är så högt rankat. Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Sarah Nilsson, Tanja Lewandowska och Felicia Kaaling är tre av alla engagerade från Lunds universitet som på tisdagen tog emot de 600 internationella studenterna för terminsstart.
David Bjärtén Johansson körde skyttetrafik med minibussen mellan centralstationen och Ingvar Kamprad Design center där bland andra James Sinclair, Australien och Difan Ma, Hongkong, möttes av Agnes Ragnarsson som visade vägen.
600 internationella studenter togs på tisdagen emot av faddrar från Lunds universitet som var på plats redan på Kastrup för att slussa rätt hela vägen till nyckelutlämningen på Ingvar Kamprad Design Center i Lund.

Nya studenter välkomnades till Lund

LUND 600 internationella studenter från hela världen anlände i går till Lund för studier i en termin eller längre.
Redan på Kastrup och därefter på centralstationen i deras nya hemstad möttes de av universitetets 150 faddrar som engagerat sig i Arrival day.

150 studenter arbetade på tisdagen ideellt för att peka, bära, förklara och hjälpa Lunds universitets nya studenter från länder över hela världen. Under hela dagen droppade de in i staden med fullpackade väskor i händerna och på ryggen.
På Kastrup fanns de första faddrarna från tidig morgon redo att guida vidare till Lund och Ingvar Kamprad Design center, IKDC, för inskrivning, information och utkvittering av bostadsnycklar.

– Det här ska bli roligt. Jag ser fram emot en kul tid här i Lund, sa ingenjörsstudenten James Sinclair från Sydney, Australien, medan han tillsammans med bland andra Difan Ma från Hongkong väntade på avfärd från stationen.
– För mig var det ett svårt beslut att studera så långt hemifrån. Det är första gången jag är i Europa men jag har bara hört gott om Sverige, att det är ett bra land med bra livsvillkor, sa Difan Ma.

Under de närmaste veckorna arrangeras ett välkomstprogram för att de nya studenterna. Engagerade är bland andra David Bjärtén Johansson som körde minibuss mellan stationen och IKDC. Tillsammans med Agnes Ragnarsson, Sarah Nilsson och Felicia Kaaling flöt allt på bra.
Ansvarig för arbetet på stationen var Tanja Lewandowska som engagerade sig i Arrival day redan förra året.
– Jag tänkte att det var ett kul sätt att engagera mig och samtidigt träffa nytt folk, berättade Tanja som i år är en av ett trettiotal som anställts för uppdraget att jobba med uppdraget.
Runt 500 av universitetets studenter kommer under våren att ordna aktiviteter för internationella studenter och det kan handla om guidade turer i Lund till att smaka på svensk mat.

Vad vet du om Sverige och vad har du för förväntningar på din tid i Lund?
– Ikea! Jag jobbar på Ikea i Hongkong så jag känner till era köttbullar och varm korv. Det är mat som Hongkongborna tycker om och köar för, berättar ekonomistudent Winky Wong, som även hoppas på att lära sig svenska under sin termin i Lund.
Vännerna Andrew Ho och Yoyo Wan som också ska studera ekonomi svarar på frågan:

Varför har du valt att studera vid just Lunds universitet?
– Universitetet är välkänt i Europa och det är högt rankat. Utbildningen här är bra, det är främsta anledningen.

Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 42 000 studenter och 7 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö.
Pernilla Nielsen Negrén

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×